Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är förhårdnader på händerna?

Huden är kroppens största organ och består av tre lager: epidermis, dermis och subkutan vävnad. När du utvecklar förhårdnader beror det på att överhuden tjocknar. Din hud är tunnast på ögonlocken och handryggen, medan den är tjockast på handflatorna och fotsulorna. Därför är det också vanligtvis här du kan få förhårdnader.

Förhårdnader eller callus är vanligt förekommande hos alla människor. Förhårdnader orsakas av att din hud utsätts för tryck under en längre tid. Om huden på dina händer eller fötter överbelastas under lång tid kommer huden att skadas och sedan läkas med ett hårt lager.

Om huden endast utsätts för normal belastning i små doser kommer den att behålla sin mjukhet. Men när huden överbelastas börjar den tjockna - och det är det vi känner till som förhårdnader. Så om du har förhårdnader är det kroppens naturliga sätt att tala om för dig att något är fel och att du måste åtgärda den förtjockade huden.


Förhårdnader på hantverkares händer

Hård hud på händerna uppstår vanligtvis om du har ett hårt fysiskt arbete som kännetecknas av upprepning. Om du är murare eller snickare vet du att dina händer utsätts för mycket tryck dagligen. Med tiden leder detta till att det bildas hård hud på handflatorna eftersom du dagligen utsätter huden för samma påfrestningar - till exempel hamra, skruva, jämna ut osv.Träning med handskar

Om du tränar styrketräning på ett gym har du förmodligen märkt att handflatorna får förhårdnader efter långvarig kontakt med en skivstång eller hantlar.

Detta händer eftersom huden belastas på samma ställe regelbundet när du upprepar samma övelser - och huden reagerar på detta. Du kan skydda dina händer och fingrar genom att till exempel träna med fingerlösa handskar.


Använd en skrubb

Om du har förhårdnader kan du använda en skrubb för att avlägsna de döda hudcellerna på händerna så att den efterföljande vården kan absorberas bättre. Till exempel Australian Bodycare Body Scrub med krossade aprikoskärnor och naturlig Tea Tree Oil. Skrubben ger en djupgående, närande rengöring som gör att huden känns mjuk och uppfriskad.

Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen
Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 169 kr
Försäljningspris 169 kr Ordinarie pris
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen - Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil

Använd handkräm dagligt

Om du har problem med förhårdnader på händer och fingrar är det en bra idé att använda en daglig handkräm. Handkräm från Australian Bodycare är en vårdande kräm för torr och skadad hud på händerna.

Antiseptisk Tea Tree Oil förhindrar att bakterier sätter sig på huden och hjälper huden att läka snabbare. Krämen innehåller även den naturliga ingrediensen Trollhassel som sluter porerna och förhindrar att huden torkar ut.

Handkräm för torra händer
för daglig vård av röda torra och spruckna händer
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 149 kr
Försäljningspris 149 kr Ordinarie pris
Handkräm för torra händer - för daglig vård av röda torra och spruckna händer

Fotkräm för händerna

Om problemet med förhårdnader på händerna är mycket allvarligt kan du också använda en fotkräm som är utformad för att ta bort förhårdnader på fötterna. Australian Bodycare Foot Cream innehåller den unika kombinationen av 10% urea, 10% sheasmör och naturlig tea tree-olja. Krämen förhindrar att huden spricker, löser upp förhårdnaden och minskar bildandet av nya förhårdnader.

Vår Corn Stick för liktornar är också bra för förhårdnader på händerna. Du kan smörja det drabbade området på händerna morgon och kväll och sedan fila lätt på förhårdnaden med en våt pimpsten.

Fotkräm med 10% urea mot torra fötter
Vårdande fotcreme med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
Fotkräm med 10% urea mot torra fötter - Vårdande fotcreme med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Liktornspenna med salicylsyra
Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Liktornspenna med salicylsyra - Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud

Var försiktig med sandpapper

När du vill ta bort förhårdnader är det bra att blöta händerna i varmt tvålvatten för att mjuka upp huden. Du bör också göra detta innan du börjar skrapa någon hård hud.

Du kan också gnugga försiktigt sandpappersskivor eller pimpstenar över områdena med förhårdnader, eller skrapa eller skära försiktigt bort det yttre lagret av förhårdnader. Var försiktig så att du inte tar bort så mycket hud att du börjar blöda. Detta kan orsaka infektion och skapa en grogrund för nya förhårdnader.


Oljor för att mjuka upp huden

Vegetabiliska oljor är alltid en bra början för att mjuka upp den hårda huden på händerna. Om du väljer oljor ska du vara beredd på en längre process, eftersom huden måste mjukas upp, återställas och sedan skal balansen återställas. Därför ska du inte förvänta dig att se resultat över en natt.

Du bör använda oljor som arganolja, nigellaolja, jojobaolja eller kokosolja eftersom dessa är de mest lämpliga, men olivolja eller solrosolja kan också användas.

Smörj huden minst två gånger om dagen, t.ex. morgon och kväll, och se till att huden är återfuktad under dagen om det behövs.

Även när du har löst problemet bör du fortsätta att använda antingen olja eller kräm för att förhindra att den hårda huden kommer tillbaka.


Lök och citron

Det finns också flera alternativa lösningar för att hantera förhårdnader. Man kan använda en blandning av lök, citron och salt. Denna metod är bra för att ta bort bakterier, döda hudceller och mjuka upp förhårdnader. Utöver det kommer du också att märka att din hud blir vårdad.

Tärna en halv lök fint och blanda den i en skål med några droppar citronsaft eller citronolja. Tillsätt sedan en tesked havssalt. Blanda ingredienserna väl.

Lägg dem på området med förhårdnader och lägg ett bandage över dem och sov med det över natten. På morgonen tar du bort bandaget och sköljer handen med varmt vatten och tvättar den med en mild tvål.

Upprepa detta varannan dag under en period på 10-14 dagar, varefter huden har lossnat och du är nära att eliminera problemet med förhårdnader.


Om smärtan i huden fortsätter

Om du kan lösa ditt problem med förhårdnader på egen hand finns det ingen anledning att uppsöka en läkare. Om du däremot har ihållande smärta, diabetes eller dålig cirkulation bör du gå till din läkare för att få din förhårdnad undersökt. Du bör träffa din läkare eftersom dessa tillstånd kan öka din risk för infektioner.

Paket för att exfoliera huden
Tre produkter för djuprengöring av talgknottror och oren hud på kroppen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för att exfoliera huden - Tre produkter för djuprengöring av talgknottror och oren hud på kroppen

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram