Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

1) Varför får du akne?

Finnar eller akne är en hudåkomma. Det kallas för pilosebaceous enheten, som består av hårsäcken och talgkörteln. Det är ett inflammatoriskt tillstånd och uppstår på grund av flera faktorer.

"Bakterien Propionibacterium acnes, som finns på huden, tros spela en viktig roll i utvecklingen av finnar och akne eftersom den producerar ämnen som främjar inflammation. Mängden av denna bakterie ökar när man kommer i puberteten", säger Kristian Bakke Arvesen.

Det finns också andra faktorer som ärftlighet, hormoner, kost och andra bakterier som spelar en roll både i kombination och ensamma.

2) Vad är det vita i en finne? 

När finnar utvecklas finns det en överproduktion av talg i talgkörtlarna. De producerar olja som gör att huden känns oljig.

"Överproduktion av talg och förändringar i hudcellerna runt hårfollikeln gör att follikelns öppning täpps till. Detta gör att talg och bakterier ansamlas, vilket du ser som vita pormaskar", förklarar Kristian Bakke Arvesen.

3) Vad är skillnaden mellan akne och oren hud?

Enligt Kristian Bakke Arvesen är ordet "akne" en något missförstådd term:

"När man hör ordet akne tänker de flesta på stora gula finnar. Men akne i medicinsk mening består av ett spektrum från små vita pormaskar till stora djupa cystor av finnar. I medicinska termer kallas akne för komedoner, som är pormaskar."

4) Var uppstår finnar vanligtvis?

"Akne uppträder oftast i ansiktet, på halsen, bröstet/ ryggen och överarmarna. Det beror på att talgkörtlarna i dessa områden är större och fler än på andra ställen på kroppen."

5) Hur undviker man finnar?

Enligt Kristian Bakke Arvesen handlar det om att ta hand om sin hud på bästa möjliga sätt. Detta inkluderar att rengöra huden med en mild rengörande tvål.

Han rekommenderar också att man undviker parfymerade tvålar, oljebaserat smink och mycket feta hudprodukter. Undvik också att skrubba huden eftersom det kan förvärra akne.

6) Ska man klämma på en finne?

"Nej, det är inte rekommenderat eftersom det ökar risken för ärrbildning och infektion", säger hudläkaren.

7) Vad hjälper mot finnar?

"Beroende på typen och svårighetsgraden av din akne kan du använda olika receptbelagda produkter. Det kan vara allt från ansiktsrengöring och kräm/gel till antibiotikatabletter och A-vitaminpiller", säger Kristian Bakke Arvesen.

Om Kristian Bakke Arvesen 

Kristian Bakke Arvesen är specialist på hudsjukdomar och ägare/CEO för Fluffbrow.no. Han har lång erfarenhet av dermatologiska specialiteter från både privata och offentliga sjukhus.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram