Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är nagelbandsinfektion?

Nagelbandsinfektion, även kallad paronychia, är en inflammation i nagelbandet. En inflammerad nagelband kan vara både akut och kronisk.

Vid paronychia blir nagelbandet infekterad av en bakterie, vilket kan drabba både händer och fötter. Inflammation av nageln är en av de vanligaste bakterieinfektionerna i handen. Skadan uppstår vid nagelkanten och är oftast ytlig. I de allra flesta fall uppstår skadan i vävnaden och huden runt fingernageln eller tånageln.

Nagelvård för gula naglar
Två produkter för vård vid nagelsvamp
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 359 kr
Försäljningspris 359 kr Ordinarie pris 389 kr
Nagelvård för gula naglar - Två produkter för vård vid nagelsvamp

Akut nagelbandsinflammation

Nagelbandsinflammation uppstår eftersom hudbarriären runt nageln bryts. När detta sker är nageln exponerade och sårbar för bakterieangrepp. När nagelbandsinflammation uppstår akut beror det ofta på en infektion av bakterier som angriper den skadade huden. Bakterierna kan tränga igenom även den minsta spricka eller skada i huden runt naglarna, så det krävs inte mycket för att orsaka nagelbandsinfektion.

Kronisk nagelbandsinflammation

Kronisk nagelbandsinflammation uppstår däremot inte plötsligt. I stället utvecklas den långsammare med tiden - och svullnad och ömhet ökar med tiden. Ofta är kronisk nagelbandsinflammation förknippad med svampen Candida, som ofta drabbar flera fingrar eller tår samtidigt.

Inflammation vid nagelbotten ska inte ignoreras utan behandlas när du märker av infektionen. Annars kan det leda till bestående skador och deformation av nagelplattan.


Hur ser nagelbandsinfektion ut - och vem får det?

Nagelbandsinfektion visar sig ofta som en rodnad i kanten av nagelbädden. Om nagelbädden är skadad kan nageln gradvis få vita fläckar.

Inflammation i nagelbädden kan drabba människor i alla åldrar - barn, ungdomar, vuxna och äldre. Kvinnor tenderar dock att drabbas av nagelbandsinfektion oftare än män.


Varför får man nagelbandsinfektion?

Inflammation i nagelbädden kan uppstå av flera olika anledningar. För alla är orsaken skador på nagelbädden eller nagelbandet. Skador på nagelbädden innebär att barriären mellan nageln och den omgivande huden bryts och blir sårbar för bakterieangrepp, svamp och mikroorganismer, som sedan sätter sig som en infektion i nagelbandet.

Nagelbitning

En av de vanligaste orsakerna till nagelbandsinfektion är nagelbitning. I dessa fall är nagelkanten särskilt benägen att brytas, vilket öppnar det för bakterier att ta sig in i huden och orsaka inflammation.

Manikyr eller konstgjorda naglar

Om du har manikyr, pedikyr eller konstgjorda naglar är risken för nagelbandsinflammation också högre. Ofta leder något av dessa till att nagelkanterna blir infekterade av bakterier. När du får dina naglar gjorda arbetar nagelteknikern med dina nagelband och kanter, vilket kan bryta barriären mellan nageln och kanten och orsaka inflammation vid nagelbotten.

Torra nagelrötter

Har du torra nagelrötter? Detta kan vara orsaken till nagelbandsinflammation. Precis som all annan hud på kroppen är torra nagelband och nagelbandskanter särskilt sårbara. Torr hud går lättare sönder än återfuktad och frisk hud. Därför tillåter torra nagelband och nagelrötter ofta att bakterier tar sig in i nagelkanterna och lämnar dem inflammerade.

Inåtväxande naglar

Inåtväxande naglar är en annan vanlig orsak till att nagelbandet blir inflammerade. Inåtväxande naglar är ett tillstånd på fötterna - vanligast på stortån - där naglarnas sidokanter eller hörn växer in i tåns mjukvävnad, så kallade nagelfalsar. Detta gör ofta att nagelrötterna blir irriterade och inflammerade.

Vatten och fuktighet

Vatten och fuktiga miljöer kan även vara orsaken till nagelbandsinfektion. Att arbeta med händerna i vatten en stor del av dagen eller att tvätta mycket kan orsaka nagelbandsinfektion. Ständigt blöta eller fuktiga nagelkanterna, gör att huden runt nageln blir mer sårbar - och därmed ett ställe för att bakterier kan komma in och orsaka infektioner.


Symtom på nagelbandsinfektion

Hur vet du om du har nagelbandsinfektion på händer eller fötter? Det finns ofta mycket tydliga symtom som tyder på att nagelbädden är infekterad av en bakterie, svamp eller mikroorganismer. Därför finns det några tecken att hålla utkik efter om du är osäker på om du har en nagelbandsinfektion.

Om du har nagelbandsinfektion kommer du i de allra flesta fall att uppleva rodnad och svullnad tillsammans med pus bildning i nagelkanten. Huden på sidan av nageln svullnar ofta upp och blir röd och pulserande. Ömheten kan vara på ena sidan av nageln eller på båda sidor om huden har blivit infekterad på båda sidorna av nageln.

De tydliga tecknen på att du har en inflammation i nagelbandet är därför följande:

  • Rodnad
  • Svullnad
  • Ömhet/ smärta
  • Pus bildning

Behandling av nagelbandsinfektion

Även om nagelbandsinfektion är ett vanligt tillstånd bland flickor och pojkar, kvinnor och män i alla åldrar, är det lyckligtvis också lätt att behandla och återhämta sig från. Behandlingen bör baseras på om du har akut eller kronisk nagelbandsinfektion.

Behandling af akut nagelbandsinfektion

Det bästa sättet att behandla akut nagelbandsinfektion är att hålla det infekterade området rent. Detta kan du göra helt enkelt med tvål och vatten. Se till att tvätta det infekterade området med tvål och vatten 3-4 gånger om dagen. Du kan använda en tvål med klorhexidin för att desinficera området effektivt.

Ibland kan det vara nödvändigt att komplettera behandlingen med antiseptiska medel som oljor och salvor. Du kan hitta dessa receptfritt på närmaste apotek.

För att hålla dina händer och naglar friska och starka rekommenderar vi att du dagligen tvättar händerna med Body wash som innehåller naturlig Tea Tree Oil. Dessutom kan du använda nail repair för dina naglar dagligen.

Nagelvård för gula naglar
Två produkter för vård vid nagelsvamp
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 359 kr
Försäljningspris 359 kr Ordinarie pris 389 kr
Nagelvård för gula naglar - Två produkter för vård vid nagelsvamp

Behandling av kronisk nagelbandsinfektion

Vid kronisk nagelbandsinfektion är det viktigt att minimera eller undvika de miljöer som kan orsaka inflammationen. Därför bör man minimera nagelbandets exponering för vattniga och fuktiga miljöer. Det inflammerade området bör hållas torrt så mycket som möjligt för att skapa de bästa förutsättningarna för läkning.

Om det är en mild fall av kronisk nagelinflammation kan du behandla den med desinficerande tvål och antiseptika som vid akut nagelbandsinfektion.

Med rätt behandling kan du bli av med infektionen på 5-10 dagar.


När ska du söka en läkare?

Om behandlingen inte har fungerat inom 14 dagar, eller om du är osäker på om det finns andra allvarligare tillstånd, är det viktigt att du söker en läkare. Han eller hon kan undersöka området, diagnostisera tillståndet och avgöra om medicinering eller annan behandling behövs.

I några få fall kan det vara nödvändigt att göra ett litet snitt för att låta infektionen rinna ut. Du bör aldrig försöka göra detta själv, utan alltid överlåta det till en professionell person för att ta hand om det. Annars riskerar du att göra smärtan värre.


Förebyggande av nagelbandsinfektion

När det gäller dina naglar och huden runt omkring dem finns det mycket du kan göra för att förebygga nagelbandsinfektion eller andra problem:

På med handskarna

Om du arbetar i ett yrke där dina händer ofta utsätts för vatten, till exempel som städare, frisör eller diskare, ska du ta för vana att bära ett par handskar så att dina naglar och huden runt omkring dem inte ständigt blir blöta.

Klippa naglarna ordentligt

När du klipper naglarna, särskilt på tårna, är det viktigt att du inte klipper dem för kort eller för långt ner på sidorna. Många människor tenderar att klippa sina naglar i en böjd form. Istället bör du faktiskt klippa nageln rakt över så att du inte skär in i den mjuka vävnaden på sidorna av nageln. Om du gör det är det mer sannolikt att de gräver sig ner i huden, där de kan orsaka inflammation.

Välj rätt skor

Se till att du bär rätt skor. Om du bär för små eller för spetsiga skor kommer de att klämma ihop tårna och naglarna. Detta skapar en dålig miljö för dina naglar för att det kan göra att bakterier och smuts trycks ner in i nagelbädden.

Håll dina naglar friska

Det bästa sättet att hålla nagelbandsinfektion i schack är att hålla naglarna friska. Det kan du göra genom att:

  • Undvik att dra, bita och gräva. Om en nagelbit är lös, bit eller dra inte av den. Klipp i stället av den så att du inte drar av levande vävnad.
  • Låt dina nagelband vara ifred. Många människor trycker och skjuter tillbaka sina nagelband med en fingernagel eller liknande. Om du inte kan leva med dina nagelband kan du använda en rosenpinne för att trycka tillbaka dem på plats.
  • Återfukta dina naglar och nagelband. Det kan du göra genom att använda en bra handkräm några gånger om dagen. Se till att massera in krämen ordentligt i dina naglar och nagelband, och tillsätt en nagelolja om du behöver lite extra återfuktning.
  • Torka händerna och fötterna noggrant. Efter att ha duschat eller tvättat händerna är det viktigt att torka händer och fötter ordentligt. Fukten som fastnat är ett varmt välkomnande för bakterier att föröka sig i området runt nagelbädden.
  • Använd handskar. Oavsett om du städar eller diskar är det en bra idé att bära handskar för att skydda händerna från vatten.
  • Använd milda nagellacksborttagningsmedel. Om du ofta bär nagellack använder du förmodligen också ofta nagellacksborttagningsmedel. Se till att ta bort nagellack med en produkt utan aceton. Aceton är mycket hårt mot hud och naglar, som lätt torkar ut och blir sårbara för bakterieangrepp.
Nagelvård för gula naglar
Två produkter för vård vid nagelsvamp
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 359 kr
Försäljningspris 359 kr Ordinarie pris 389 kr
Nagelvård för gula naglar - Två produkter för vård vid nagelsvamp

FAQ


Vad är nagelbandsinfektion?

Inflammation i nagelbotten är ett tillstånd som kan påverka naglarna på både händer och fötter. Där finns kronisk och akut nagelbandsinflammation. Akut inflammation uppstår plötsligt och orsakas ofta av en skada på hudbarriären runt nageln, som är infekterad med en bakterie. Kronisk nagelbettsinflammation utvecklas långsamt och orsakas ofta av en infektion med Candida-svamp.


Varför får jag nagelbandsinfektion?

Om du oftast biter eller pillar på dina naglar och huden runt dem finns det en ökad risk för att bakterier infekterar området och orsakar en infektion. Andra orsaker kan vara alltför torra eller fuktiga nagelkanter, om du arbetar mycket med vatten eller använder uttorkande produkter. Dessutom kan felaktiga skor och nagelklippning leda till att nagelbandet blir inflammerad.


Vilka är symptomen på nagelbandsinfektion?

Inflammation i nagelbandet visar sig ofta som svullnad och rodnad på sidan av nageln. Den åtföljs ofta av ömhet och smärta som förvärras om man rör vid området.


Hur behandlar jag nagelbandsinfektion?

Den bästa behandlingen av nagelbandsinfektion är att hålla det inflammerade området rent med tvål och vatten flera gånger om dagen. Detta kan kompletteras med antiseptiska medel. Samtidigt är det viktigt att minimera fuktiga miljöer så att huden runt naglarna inte ständigt är fuktig.


Hur förebygger jag nagelbandsinfektion?

För att förebygga nagelbandsinfektion bör du se till att bära handskar när du arbetar med vatten och torka händer och fötter väl efter att du duschat. Hitta skor som inte klämmer in tårna och se till att du inte klipper naglarna för kort eller för långt ner på sidorna.

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram