Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Varför tappar jag så mycket hår?

Det är normalt att tappa mer hår än man brukar under vissa perioder i livet. Det finns många orsaker till det, men i de allra flesta fall går det över efter en kortare tid och blir som vanligt igen.

Vad är den vanligaste orsaken till att man tappar mycket hår?

  • Sjukdom eller stress
  • Hormonella förändringar, till exempel under en graviditet
  • Felaktigt sammansatt kost

Sjukdom eller stress kan leda till att man tappar hår

Lider du av en sjukdom, eller känner du dig stressad under längre perioder? Då kan det mycket väl påverka ditt hårsvall och bidra till att du börjar tappa mer hår.

Håret är mycket känsligt för fysiska och psykiska förändringar. När man är sjuk eller stressad är kroppen hårt pressad och den använder en stor del av sina resurser på att fungera så bra som möjligt. Det kan leda till att man börjar tappa mycket hår.

Det brukar dröja ett tag innan man märker det. Det kan ta uppemot tre månader, efter att man har blivit frisk, innan man märker att man börjar tappa extra mycket hår. I de allra flesta fall hittar håret automatiskt tillbaka till sin vanliga rytm igen när det har gått några veckor.

En graviditet kan leda till att man tappar mycket hår

Graviditet är en annan syndare när det gäller att tappa hår.

När man är gravid händer det väldigt mycket med kroppen. Hormonsystemet jobbar minst sagt hårt och under graviditeten producerar kroppen fler hormoner än vanligt.

Det upphör när graviditeten är över, men även om den hormonella nivån stabiliserar sig och återgår till vanliga nivåer när barnet är fött så är det väldigt vanligt att man tappar mycket hår.

Det pågår ofta under några månader innan det återgår till det normala.

Kosten har betydelse för hur mycket hår man tappar

Man blir vad man äter. Och det gäller även håret.

Orsaken till att man tappar hår kan mycket väl finnas i kosten. Felaktig kost är faktiskt en av de vanligaste orsakerna till att kvinnor tappar mycket hår. Kosten är mycket viktig för att håret ska få rätt näring och bästa tänkbara struktur.

Vitaminer och mineraler är viktiga för en hälsosam kropp – och även för hårets hälsa. Om man inte får i sig tillräckligt mycket protein och rätt vitaminer och mineraler får hårstråna inte heller de näringsämnen de behöver. Det kan leda till att hårsäckarna försvagas, håravfall och livlöst, tunt hår.

Hur mycket hår tappar man om dagen?

Alla tappar hår nästan varje dag. Men det är stor skillnad på hur mycket hår som hamnar i avloppet och på huvudkudden.

Alla har i genomsnitt mellan 100 000 och 150 000 hårstrån på huvudet. Man brukar tappa mellan 50 och 100 hårstrån varje dag och det motsvarar en ynka promille av hårsvallet.

Men om du tappar mycket hår tappar du betydligt mer hår än så varje dag.  

Vårda håret med rätt hårprodukter om du tappar mycket hår

Om du tappar mycket hår är det bra att använda vårdprodukter för håret som är särskilt avsedda för håravfall. Det kan hjälpa dig att få ett starkare och friskare hår och motverka att håret ser livlöst, tunt eller frissigt ut. 

Australian Bodycare Hair Loss-paketet består av tre olika hårprodukter, som tillför näring och volym till håret. Paketet innehåller ett schampo, ett balsam och ett serum. Alla tre hårprodukterna är perfekta för dig som lider av att håret faller av eller blir glesare.

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

Se till att få i dig rätt vitaminer

Förutom att vårda håret med ecffektiva vårdprodukter gör du klokt i att fokusera på vitaminintaget. Det kan nämligen göra underverk för håret om du lider av håravfall.

Du skadar inte att ta ett kosttillskott så att du inte riskerar vitamin- eller mineralbrist. Med Australian Bodycare Hair Loss Care kosttillskott är du säker på att få i dig precis de vitaminer och mineraler som är bra för håret.

Om du tar två kapslar varje dag kan du vara säker på att ge både håret och hårbottnen bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas i en hälsosam riktning.

Andra goda råd om du tappar mycket hår

Vårt bästa råd till dig är:

  • Vårda håret med närande vårdprodukter för håravfall
  • Ät mat som innehåller massor av vitaminer och mineraler eller ta ett kosttillskott

Tänk också på:

  • Styling av håret
  • Användning av hårsprej och plattång

Sätter du alltid upp håret med hårda hårsnoddar eller hårspännen? Och gärna på samma sätt varje dag? Det kan också slita på håret.

Att hålla igen lite med hårsprejen och plattången kan också vara en bra idé. Inget av detta är särskilt bra för håret om det redan är slitet, eller om du tappar mycket hår. 

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram