Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Identifiering av huvudlöss

Huvudlöss är små insekter som är vita eller gråbruna och som lever i hårbotten. Även om lössen är ofarliga kan de orsaka obehag, irritation och frustration om de inte tas om hand i tid.

Tillståndet anses vara smittsamt eftersom du kan bli infekterad med huvudlöss om insekterna kryper på din hårbotten. Du kan få huvudlöss på följande sätt;

 • Om du rör ditt huvud mot någon annans huvud vars hårbotten är angripen
 • Genom att dela hårvårdsprodukter, t.ex. en kam, med någon som har huvudlöss.
 • Genom att dela ett tygföremål efter någon som är infekterad, t.ex. stoppade möbler, sängkläder och hattar.

Barn som går i förskola eller grundskola löper vanligtvis större risk att få huvudlöss eftersom de brukar leka nära varandra.

Denna ökade risk gäller även för deras familjemedlemmar och för dem som arbetar i skolor eller anläggningar med små barn.

Det kan vara svårt att identifiera om du eller ditt barn har löss, eftersom det enda tillförlitliga sättet att diagnostisera ett angrepp är när du hittar en levande och rörlig huvudlus.

Lusen, som är lössens ägg, kan lätt misstas för mjäll - den enda skillnaden är att lusen inte kan avlägsnas genom att borstas eller skakas.

Symtom på huvudlöss är i allmänhet extrem klåda i hårbotten, en känsla av att något kryper i hårbotten och i vissa fall sår och sårskorpor i hårbotten till följd av klådan.

Huvudlöss behöver äta människoblod i genomsnitt var femte timme, och deras bett, saliv och avföring kan göra att hårbotten kliar.

Läs mer om detta: Bli av med mjäll

Köp inte kemiska lusbehandlingar

Du hittar massor av kemiska lusbehandlingar, vissa fungerar bra och andra kommer dina huvudlöss att vara resistenta mot.

Problemet är att du kan riskera din hälsa. Kemiska lusbehandlingar är tillverkade av starka kemikalier, de är inte utformade för att användas regelbundet och även vid kortvarig användning kan de ge dig biverkningar.

Om du läser detta för att hjälpa till att behandla ett barn som har huvudlöss, har du ännu större anledning att undvika kemiska lusbehandlingar.

Som tur är finns det en effektiv och skalpskyddande lösning: Balsam och en luskam.

Det är säkert, billigt och den enklaste av huvudlusbehandlingar att använda. Smörj in håret och hårbotten med balsam och kamma. Upprepa 4 gånger under 2 veckor. Jobbet är gjort.

För bästa effekt väljer du vårt Tea Tree Oil Conditioner med en nitkam från hyllan.

Denna lösning fungerar på två nivåer. Balsamet gör håret mycket lätt att kamma och den antibakteriella effekten av Tea Tree Oil hjälper till att hålla hårbotten ren. Detta är inte bara hörsägen: det är vetenskapligt bevisat - fortsätt läsa för att lära dig allt. Två veckor är allt som krävs för att bli naturligt fri från huvudlöss.

2 lusprodukter för behandling av löss
Lusbehandling och förebyggande lusschampo för problem med löss
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 319 kr
Försäljningspris 319 kr Ordinarie pris 349 kr
2 lusprodukter för behandling av löss - Lusbehandling och förebyggande lusschampo för problem med löss

Varför använda Tea Tree Oil

Det har gjorts flera vetenskapliga forskningsstudier som har upptäckt att det naturliga växtextraktet av Tea Tree Oil har många fördelaktiga egenskaper.

Tea Tree Oil utvinns ur den australiska växten Melaleuca alternifolia genom ångdestillation. Denna eteriska olja har använts i århundraden för sina antiseptiska egenskaper och rekommenderas för flera hår- och hudtillstånd.

Faktum är att Tea Tree Oil är den aktiva ingrediensen i många kosmetiska produkter och hudvårdsprodukter som idag finns på kommersiella marknader, eftersom många människor föredrar den som ett naturligt alternativ till de starka kemikalier som finns i läkemedel och andra hudvårdsprodukter.

Ett exempel på detta är vårt Tea Tree Oil Conditioner som är extremt effektivt i kombination med en nitkam.

Den högkvalitativa Tea Tree Oil som vi använder är tillverkad av eterisk olja från Australien och är en klar lösning med en kamferliknande doft. Produkten i sig är mild, dermatologiskt testad (perfekt för känslig hårbotten) och säker för både barn och vuxna.

Tea Tree Oil är en populär ingrediens för många olika skalptillstånd, men du kommer att ligga ett steg före om du använder den som behandling mot löss.

Tea Tree Oil är mycket användbar vid behandling av irritationssymptom som rodnad, fjällighet och öm hud.

Tea Tree Oil har använts som naturläkemedel i Australien i årtionden. Detta naturliga motgift har gamla anor.

Det är dock först i och med den senaste tidens antibiotikaresistens som forskarna har börjat uppmärksamma detta och det finns nu publicerade studier som bevisar Tea Tree Oils fördelar, vill du lära dig mer? Ta en titt här och här.


Hur man blir av med huvudlöss

Det finns flera sätt att behandla och bli av med huvudlöss. Vissa behandlingar kan köpas från apotek, din lokala stormarknad eller online och för det mesta behöver du inte träffa din läkare om det.

Behandling krävs endast när ett aktivt lusangrepp har diagnostiserats - detta visas genom förekomsten av huvudlöss som är levande och rör sig, eller ägg som är fästa nära hårbotten och ännu inte har kläckts.

Klåda eller tecken på ett äldre lusangrepp (tomma ägg) är inte skäl att påbörja en behandling.

2 lusprodukter för behandling av löss
Lusbehandling och förebyggande lusschampo för problem med löss
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 319 kr
Försäljningspris 319 kr Ordinarie pris 349 kr
2 lusprodukter för behandling av löss - Lusbehandling och förebyggande lusschampo för problem med löss

Det finns tre huvudsakliga sätt att behandla och avlägsna huvudlöss;

1. En fysisk insekticid

Dessa finns i form av geler, lotion och sprayer som kan innehålla dimetikon, isopropylmyristat och cyklometikonlösning eller aerosol med isopropylalkohol.

För närvarande är alla dessa behandlingar lättillgängliga på apoteket. Insektsmedel fungerar genom att täcka huvudlössen och kväva dem, detta är en effektiv behandlingsform eftersom huvudlöss inte kan utveckla resistens mot denna metod.

Läkare och apotekare kan vanligtvis rekommendera produkter som både kan köpas över disk eller på recept, beroende på vilka behandlingar som redan har försökts.

Även om läkemedelsbehandlingar dödar lössen kan det ta några dagar innan klådan upphör helt och hållet.

2. En kemisk insekticid

Detta kommer i form av en vattenhaltig vätska och inkluderar malation.

Kemiska insekticider fungerar genom att huvudlössen förgiftas med kemikalier, men resistens har rapporterats och därför är kemiska insekticider kanske inte alltid effektiva.

3. Våtkamning

Detta är den mest effektiva behandlingen av huvudlöss som hittills är känd. Börja med att tvätta håret och applicera en generös mängd balsam som innehåller Tea Tree Oil.

Kamma igenom det våta håret med en vanlig kam med breda tänder för att räta ut och reda ut det. När håret är fritt från trassel använder du en fintandad kam och drar den genom håret med början vid rötterna och rör vid hårbotten.

Kontrollera att kammen inte innehåller löss varje gång du kammar och skölj kammen för att avlägsna löss och huvudlöss.

Det är viktigt att fukta håret eftersom det kan immobilisera en levande lus och gör det lättare för dig att dra kammen genom håret. Försök att arbeta igenom håret i sektioner och upprepa två gånger för att säkerställa att inget område har missats och att inga fler löss hittas.

Våtkamning bör göras varannan dag i minst två veckor för att kontrollera om det finns levande huvudlöss och för att helt rengöra huvudet från angrepp.

Användning av balsam och schampo med Tea Tree Oil rekommenderas vid våtkamning för att lugna hårbotten från den irritation och klåda som huvudlössen orsakar. Se följande avsnitt för mer information om hur Tea Tree Oil kan vara till nytta vid behandling av huvudlusangrepp.

Om lössen inte verkar försvinna efter dessa behandlingar kan det bero på att behandlingsanvisningarna inte har följts korrekt, eller att ett nytt angrepp har upptäckts omedelbart efter den första behandlingen.

När det gäller kemiska insektsmedel kan lössen ha blivit resistenta mot behandlingen.

Slutligen bör man överväga om den ursprungliga diagnosen av ett huvudlusangrepp var felaktig och att det finns en annan orsak bakom klåda, irritation eller vita fläckar som syns i hårbotten.

Effekter av Tea Tree Oil på huvudlöss

Det överdrivna kliandet som en person gör när han eller hon drabbas av huvudlöss kan skada hårbotten och orsaka ytterligare irritation. Vissa personer kan uppleva att deras överdrivna kliande leder till bakterieinfektioner som kan orsaka röd och öm hud.

Användning av schampo och balsam som innehåller Tea Tree Oil, eller några droppar av den eteriska oljan tillsatt i bäraroljor som kokosolja, kan vara till hjälp för att lugna hårbotten.

Symptom på irritation som torrhet, fjällande hud, rodnad och klåda kan minskas avsevärt när Tea Tree Oil appliceras regelbundet.

Löss är kända för att föröka sig och mogna snabbt, vilket är anledningen till att det är svårt att bli av med dem alla med en enda behandling.

Baserat på detta rekommenderar vi vårt Scalp Serum. En effektiv, närande behandling för torr, irriterad och mjällig hårbotten. Den dubbelverkande antiseptiska Tea Tree Oil används med en luskam och säkerställer att lusbenägen hårbotten är ren och skyddad.

Eftersom överdrivet kliande kan skada huden kan bakterier kolonisera det drabbade området och leda till bakterieinfektioner.

Vissa personer tycker att Tea Tree Oil, antingen utspädd i bäraroljor eller i deras vanliga schampo och balsam, hjälper till att snabbare rensa upp mindre infektioner och irritationer.


Hur man förebygger huvudlöss

Följande punkter rekommenderas för att undvika angrepp av huvudlöss;

 • Ta för vana att våtkamma håret en gång varannan vecka efter att du tvättat håret. Se till att använda en fintandad kam så att du kan fånga eventuella nits eller löss.

Alla levande och rörliga löss är en tydlig indikator på ett huvudlusangrepp och bör helst tas om hand omedelbart.

Detta för att undvika den frustration och irritation som är förknippad med tillståndet samt eventuella skador på hårbotten som orsakas av överdrivet kliande.

 • Kontrollera hela familjen om du hittar en lus. Ju tidigare angreppet hanteras, desto mindre är risken för att det utvecklas till en allvarligare sjukdom och snabbt kan utrotas från hemmet.
 • Meddela skolan om ditt barn har huvudlöss. Detta är för att skolan ska kunna utfärda ett meddelande till andra föräldrar och personal att kontrollera och hantera sina barn i enlighet därmed om de också har huvudlöss, vilket gör att huvudlöss snabbt kan elimineras och minska risken för återinfestation.

Det finns ingen anledning att hindra ditt barn från att gå till skolan så länge du korrekt och regelbundet följer instruktionerna för våtkamning och behandling.

 • Sätt upp långt hår i hästsvansar eller flätor, eftersom det kan göra det svårare för lössen att krypa från huvud till huvud, eller till och med förhindra det.
 • Använd ett schampo med Tea Tree Oil eller tillsätt droppar Tea Tree Oil i ditt vanliga schampo för att ta hand om ditt hår och din hårbotten.

En friskare hårbotten och välmående hår kan eventuellt bidra till att skydda hårbotten mot huvudlöss, lindra eventuell irritation och även förbättra hårets allmänna hälsa.

Det finns några enkla sätt att förebygga återinfektion av huvudlöss och att bli av med befintliga huvudlöss och ägg i hemmet;

 • Tvätta sängkläder och kläder som nyligen använts eller burits av någon i hemmet som har huvudlöss, särskilt i hög temperatur (ca 60°C).
 • Kemtvätta föremål som inte kan tvättas, t.ex. plyschleksaker, eller placera dem utom räckhåll i 2 dagar eller i frysen i 1 dag.
 • Dammsug mattor och stoppade möbler både hemma och i bilen.
 • Blötlägg hårartiklar som kammar, borstar och håraccessoarer i ett medicinskt schampo i en timme. Ett alternativ är att tvätta dem i mycket varmt vatten.

Relevanta produkter

3–pack lusmedel för lusbehandling
Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 449 kr
Försäljningspris 449 kr Ordinarie pris 519 kr
3–pack lusmedel för lusbehandling - Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss

Huvudlöss - Vanliga frågor och svar


Hur ser huvudlöss ut?

Löss är små insekter som har en grå eller vitbrun färg. De är pyttesmå, nästan lika stora som ett sesamfrö.


Hur får man huvudlöss?

Löss kan man få när man har huvudkontakt med någon som redan har huvudlöss. De kan också föras vidare om du delar kammar och borstar, huvudbonader eller sängkläder med någon som har ett lössangrepp.


Hur kontrollerar man om det finns huvudlöss?

Den mest tillförlitliga, enklaste och billigaste metoden för att kontrollera om du har huvudlöss är att dra en fintandad kam genom håret när det är vått och kontrollera om det finns levande löss eller lusenät på kammen.


Hur kan man förebygga löss?

Du kan förebygga huvudlöss genom att använda produkter som innehåller Tea Tree Oil, genom att undvika nära kontakt med någon som har huvudlöss och genom att undvika att dela personliga bruksföremål och sängkläder.


Hur ser lusägg ut?

Lusägg, även kallade nits, liknar små vita fläckar. Ibland kan nits förväxlas med mjäll, men den enda skillnaden är att lusägg sitter fast i hårstrået nära hårbotten medan mjäll skakar av sig från håret.


Varifrån kommer lössen?

Löss kläcks från ägg; det tar sju till tio dagar innan äggen kläcks. Lössen kryper från person till person och kan varken hoppa eller flyga.


Hur länge kan löss leva?

På en människas hårbotten kan en huvudlus överleva i ungefär trettio dagar. De kan dock inte överleva längre än en dag när de inte befinner sig på en mänsklig värd.


Vilken färg har huvudlöss?

Löss kan vara vita, grå eller bruna till färgen.


Hur långt kan huvudlöss hoppa?

Löss kan inte hoppa eller flyga, de kryper helt enkelt från person till person med hjälp av sina klor för att hjälpa dem att ta tag i håret.

XL lusprodukter för lusbehandling
XL lusbehandling + XL lusschampo avlägsnar och förebygger problem med löss
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 629 kr
XL lusprodukter för lusbehandling - XL lusbehandling + XL lusschampo avlägsnar och förebygger problem med löss

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram