Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Orsaker till mjäll

» Gå till: nämnda produkter


Den naturligt förekommande mikroben Malassezia Globosa finns i allas hårbotten. Den livnär sig på de naturliga oljorna (talg) i hårbotten. Talg finns för att hålla håret och huden i hårbotten väl återfuktad.

När talgen bryts ner bildas en biprodukt som kallas oljesyra. Man beräknar att femtio procent av alla människor är känsliga för oljesyra, vilket gör att deras hårbotten reagerar genom att bli irriterad och inflammerad.

Denna inflammation gör att hårbotten blir röd och kliar, vilket leder till att kroppen signalerar till hjärnan att den ska avlägsna hudceller i snabbare takt.

Denna avgång är ett försök att göra sig av med irritationsämnet, och fysiskt visar sig detta som synliga vita fjäll som ofta faller ner på axlarna.


Vad orsakar mjäll?

Även om den grundläggande orsaken till mjäll alltid är densamma kan andra faktorer förvärra tillståndet och göra det värre. Faktorer som kan förvärra mjäll är bland annat följande:

1. Irriterad och oljig hud

Detta kan orsakas av tillstånd som till exempel seborrheisk dermatit. Seborrheic dermatisis kännetecknas av röd och fet hud som är täckt av fjällande vita eller gula fjäll.

Tillståndet kan drabba hårbotten och andra områden på kroppen som är rika på oljekörtlar, t.ex. veck runt näsborrarna, öronens baksida, ljumskarna och armhålorna.

2. Torr hud

Om du lider av torr hud eller har ett medicinskt tillstånd som eksem är det troligt att din hårbotten också blir torr, fjällande och förmodligen också väldigt kliande. Hudflagor på grund av torr hud brukar vara mindre och mindre oljiga.

Torr hud kan förvärras i kallare klimat och under vintern på grund av torra väderförhållanden.

3. Att inte tvätta tilräckligt med schampo

Om du inte tvättar håret regelbundet kan oljor och hudceller samlas i hårbotten vilket leder till mjäll. Manliga hormoner även kända som androgener kan också orsaka fet eller oljig hud som kan leda till mjäll.

Att tvätta för ofta med schampo kan dock torka ut hårbotten och orsaka mjäll, det rekommenderas att du tvättar med schampo varannan dag för att upprätthålla en sund balans.

4. Oregelbundet hårborstning

Kan också öka dina chanser att få mjäll, eftersom det uppstår en ansamling av död hud i hårbotten.

5. Värme och torr luft

Värme kan torka ut hårbotten och få mjäll att framstå som värre.

6. Luftföroreningar

Kan också bidra till mjäll eftersom kemikalier som cirkulerar i luften kan påverka huden och orsaka irritation eller allergiska reaktioner på hud och hårbotten, vilket kan orsaka mjäll.

7. Alkaliska schampo

Personer som lider av mjäll bör välja ett schampo med neutralt eller svagt surt pH. Om du använder en produkt som är olämplig för dig eller som du  är känslig för, kan din hårbotten reagera och orsaka en kliande och fjällande hårbotten.

Hårprodukter som innehåller vissa oljor kan också förvärra mjäll eftersom jäst kan livnära sig på dessa lipider och växa i deras närvaro. Stylingprodukter kan också bygga upp en massa på hårbotten och orsaka fetthet.

8. En obalanserad kost

Att äta livsmedel som är rika på zink, B-vitamin och fetter kan dock hjälpa dig att förhindra att mjäll utvecklas.

9. Stress

Kan förvärra alla hudproblem och försämra ditt immunförsvar. Även om mikroben Malassezia redan finns på allas hårbotten kan den frodas när immunförsvaret blir komprometterat eller nedsatt vilket leder till utveckling av mjäll.

Stress kan orsaka en ondcirkel, där ju mer du kliar desto mer kliar din hårbotten.

Därför är det viktigt att införliva några avslappningsmetoder i din dagliga rutin för att minska stressnivåerna och förbättra hårbottens hälsa.

Läs mer om: Hur man blir av med mjäll

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Symtom på mjäll

Mjäll är ett av de vanligaste hälsoproblemen i hårbotten som nästan hälften av världens befolkning lider av. Vem som helst oavsett ålder, kön och etnisk bakgrund kan utveckla mjäll. I själva verket kan det till och med börja så tidigt som vid tio års ålder.

Symptomen på mjäll är mycket framträdande och lätt märkbara, vilket gör att de flesta människor kan ställa en självdiagnos.

Vita hudflagor

Det första och vanligaste symptom på mjäll är förekomsten av vita flagor, som vanligtvis syns i håret eller på axlar och kläder. Fjällen uppstår när huden i hårbotten ökar sin cellförnyelsehastighet, vilket gör att cellerna i överdriven utsträckning uppkommer och avges från hårbotten.

Dessa flagor är ofarliga döda hudceller, när orsaken är en oljig eller fet hårbotten kommer de att framstå mer gula i färgen. Flagor kan till och med uppträda i ansiktshåret, inklusive ögonbrynen och ögonfransarna, i dessa fall kan det vara mer pinsamt för individen och kräva omedelbar uppmärksamhet.

Kliande hårbotten

Personer med mjäll kan känna att de har en kliande hårbotten, särskilt runt hårfästet och polisongerna; detta kan bero på torr hud och inflammation.

Vanligtvis är kliande det första symtomet som uppträder vid mjäll och kan ses som ett varningstecken innan flingorna börjar dyka upp.

Klaindet är ett resultat av inflammation och känslighet för mikroben Malassezia Globosa. I svårare fall kan inflammationen till och med göra att hårbotten och hårlinjen blir röda precis som alla andra delar av huden när den är inflammerad.

Torr hårbotten

Ofta kommer hårbotten också att kännas torr och överspänd, detta beror på att mjäll kan skada hudens naturliga fuktbarriär och låta viktig fukt läcka ut.

Detta gör att hårbotten känns torr och stram. Läs mer om behandling av torr hårbotten.


Behandling av mjäll

Eftersom mjäll ofta är ett kroniskt tillstånd kan det hanteras med rätt vård. Du kan prova att använda ett schampo utan läkemedel och massera hårbotten ordentligt och sedan se till att skölja bort alla produktrester från hårbotten.

Tvättning på regelbunden basis, tre till fyra gånger i veckan, kan hjälpa till att avlägsna fjäll, oljighet och förhindra att död hud ansamlas.

Om detta misslyckas kan schampo mot mjäll vara till hjälp. Vissa schampon mot mjäll instruerar om daglig användning och är tillräckligt milda för att användas dagligen medan andra kan rekommenderas för användning endast en eller två gånger i veckan.

Dessa typer av schampon innehåller aktiva ingredienser som anges på baksidan av förpackningen. Anti-mjällschampo bör användas i minst en månad för att resultaten ska bli synliga, om det inte finns en negativ reaktion, eftersom hårbotten behöver tid för att fylla på de normala cellerna.

Om dina mjäll fortfarande finns kvar efter en månads användning av ett schampo mot mjäll, och du har provat minst två olika schampon, rekommenderas det att du rådgör med din läkare eller en hudspecialist.

Detta är viktigt särskilt om du lider av rodnad, klåda eller torra fjäll av död hud i hårbotten eller på andra ställen på kroppen.

En läkare kan undersöka hårbotten och ordinera salvor, krämer, lotioner eller schampo som kan användas i hårbotten. Om det finns en underliggande hudåkomma som behöver åtgärdas kan vissa läkemedel förskrivas för att lösa tillståndet.

Det finns många naturläkemedel som kan hjälpa till att behandla mjäll. Ett av de mest populära medlen innebär att man applicerar Tea Tree Oil på hårbotten. Genom att applicera en liten mängd av denna eteriska olja på fjällande områden i hårbotten, eller genom att tillsätta några droppar till ditt vanliga schampo kan du motverka mjäll, detta beror på dess naturliga antibakteriella egenskaper.

Tea Tree Oil kan till och med hjälpa till att lösa upp hårsäckarna och ge näring till hårrötterna genom att återfukta hårbotten och håret. Detta hjälper till att lösa torrhet och kliande och kontrollera eventuell överdriven oljeproduktion.

Att applicera olivolja på hårbotten har också visat sig förbättra mjäll. Olivolja innehåller viktiga näringsämnen och antioxidanter vilket gör den till ett utmärkt val som hårolja. Den kan återfukta en torr hårbotten och snabbt lindra eventuell fjällning.

Faktum är att olivolja till och med kan lösa upp smuts och överflödiga oljor i hårbotten, samt lossa död hud så att den inte sätter sig i hårsäckarna.

Minska mjäll försiktigt och effektivt med schampo som innehåller australiensisk tea tree-olja. Ditt hår blir mjukare, lyxigare och din hårbotten ren och frisk. Med regelbunden användning kan du kontrollera mjäll.


Video: 3 steg för en frisk hårbotten och friskt hår

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Vanliga frågor om mjäll


Vad är mjäll?

Mjäll är ett tillstånd där döda hudceller avges från hårbotten. Nästan hälften av världens befolkning upplever en ovanligt stor mängd hudflagor som kan vara kroniska eller som ett resultat av vissa utlösande faktorer, tillståndet åtföljs ofta av viss rodnad eller irritation i hårbotten.


Varför har jag mjäll?

Skäll är en mycket vanlig sjukdom och kan drabba vem som helst oavsett ålder, kön eller etnisk bakgrund. Mjäll kan utlösas av vissa faktorer, t.ex. att man inte tvättar håret tillräckligt, att man stylar håret för mycket, stress, att man inte äter en välbalanserad kost och underliggande hudtillstånd.


Orsakar mjäll håravfall?

Även om det i allmänhet är ett ofarligt tillstånd har forskare funnit att hår som växer på en mjällirriterad hårbotten producerar mer skadat hår än vad som skulle finnas på en frisk hårbotten. Det faktum att hudytan har försvagade hornlager innebär att den ger mycket mindre skydd åt hårfibrerna när de växer.

Detta innebär att det är mer sannolikt att du drabbas av någon form av håravfall till följd av slitage.

Eftersom kliande är ett av huvudsymptomen på mjäll kan det sluta med att du orsakar ytterligare fysisk skada på hårbotten och uppmuntrar hårslitage.

Att behandla eller hantera tillståndet är därför avgörande för att undvika mjällrelaterat håravfall.


Hur ser mjäll ut?

Vanligtvis kännetecknas mjäll av en torr, kliande och flagnande hårbotten. De drabbade har ofta små vita fläckar som syns i håret och på axlarna. Ibland om hårbotten har ett överskott av olja och fetthet kommer hudflagorna att synas mer gulaktiga i färgen.

Tillståndet är inte smittsamt men kan vara pinsamt på grund av de synliga vita hudflagor i håret, personer som har svårare mjäll kan känna sig medvetna om de har mörkt hår eller om de bär svartfärgade kläder eftersom mjäll kan synas.


Är mjäll en svamp?

Mjäll i sig är inte en svamp, men den kan orsakas av Malassezia globosa, en naturligt förekommande svamp. Denna svamp finns i allas hårbotten och bryter ner oljor som kallas talg; en biprodukt av denna reaktion är oljesyra.

Det är beräknad att en av två personer globalt sett är känsliga för oljesyra. Hårbotten reagerar genom att bli irriterad och öka förnyelsehastigheten hos hudcellerna, som sedan fälls ut i form av vita hudflagor.


Hur ser man skillnaden mellan huvudlöss och mjäll?

Både huvudlöss och mjäll kan ge liknande symptom som kliande och vita fläckor i hårbotten. Huvudlöss livnär sig på människoblod via hårbotten och använder det som  en matkälla, medan mjäll gör att det kliar i hårbotten när hårbotten är mycket torr.

Men när huvudlöss förekommer kan du se några vita rörelser i hårbotten och nitägg som verkar fastna i hårbotten. Vid mjäll faller de vita prickarna lätt ut och hårbotten kan se gul eller vit ut och kan vara fjällande eller oljig. Orsakerna till vardera är olika men båda tillstånden kan lätt hanteras med rätt vård.

Läs mer om: Hur man använder tea tree oil mot löss

Om du tror att du har mjäll och har använt ett schampo mot mjäll i mer än en månad utan synlig förbättring bör du rådgöra med din läkare för att undersöka ytterligare behandlingsalternativ.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram