Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är Afte i Munnen?

Afte är smärtsamma sår som utvecklas på munslemhinnan. Dessa sår, även kända som aftösa sår, kan orsaka obehag och smärta vid måltider och när man talar.

Blist/blæne/after i munden

Definition och Orsaker

Afte, eller munblåsor, är små, smärtsamma sår som kan uppstå på tungan, insidan av kinderna och även på tandköttet. Dessa irritationer i munnen uppträder ofta utan förvarning och kan orsaka betydande obehag.

Även om den exakta orsaken till afte inte alltid är känd, är deras uppkomst ofta kopplad till flera faktorer som virusinfektioner, mindre skador från att bita sig själv eller borstning, stress, hormonella svängningar, matallergier eller konsumtion av sura livsmedel och drycker.

Det observeras också att tillståndet kan vara mer utbrett i vissa familjer än andra, vilket tyder på en möjlig genetisk benägenhet.

Särskilt finns det en koppling mellan celiaki och afte, där glutenintag kan vara en utlösande faktor för vissa individer. Likaså kan brist på vissa näringsämnen, såsom B-vitaminer och järn, spela en roll i utvecklingen av dessa sår.

Genom att förstå dessa orsaker kan individer ta steg för att minska risken för att utveckla afte, såsom att justera kostvanor eller bättre hantera stressnivåer.

Symtom och Besvär

Blåsor i munnen visar sig som smärtsamma sår. De kan uppstå på insidan av kinderna, läpparna eller på tungan. Dessa sår är ofta små, med en diameter på 2-8 mm, men de kan vara mycket smärtsamma.

Människor upplever en brännande eller stickande känsla precis innan ett sår dyker upp. Vissa besväras också av smärta när de äter eller talar.

Såren kan vara från en vecka till ungefär två veckor. Frekvensen och varaktigheten av dessa utbrott varierar från person till person. Vissa har sår oftare än andra, vilket kan vara en källa till stor irritation och obehag i vardagen.

Personen kan känna sig stressad eller frustrerad över deras återkommande natur.


Förebyggande och Behandling av Afte i Munnen

Förebyggande och behandling av afte kräver en hälsosam livsstil som inkluderar en balanserad kost med tillräckligt med järn och B-vitaminer för att stärka munslemhinnan. Stressreduktion hjälper till att minska frekvensen av utbrott, och att undvika irritation i munnen genom att undvika vassa livsmedel kan bidra till att förhindra uppkomsten av sår.

Läkemedel som antiseptiska munsköljningar och smärtstillande medel kan användas för att lindra smärta och påskynda läkningsprocessen.

Hälsosam Livsstil och Stressreduktion

Att leva en hälsosam livsstil och minska stress kan hålla afte borta. Ät mat rik på vitaminer, undvik överdrivet sockerintag och se till att få tillräckligt med vila. Motion hjälper också till att minska stressnivåerna och stärker hela kroppen, inklusive ditt immunsystem.

Det är viktigt att hitta hälsosamma sätt att hantera stress, såsom meditation eller yoga, som kan hjälpa dig att hålla dig lugn och minska chansen att utveckla munsår.

Drick mycket vatten under dagen för att hålla munnen fuktig och fri från bakterier. God munhygien är avgörande; borsta tänderna två gånger om dagen med en mjuk tandborste och använd tandtråd regelbundet.

Välj tandvårdsprodukter utan natriumlaurylsulfat för att minimera irritation i munnen.

Undvik Irritation i Munnen

Skölj munnen med saltvatten för att lindra irritation och minska bakterier. Undvik vassa, sura eller heta livsmedel eftersom de kan förvärra såren. Säkerställ god munhygien genom att regelbundet borsta tänderna och använda en mjuk tandborste för att undvika ytterligare irritation.

Läkemedel och Husbehandlingar

Läkemedel och husbehandlingar för afte kan inkludera smärtstillande geler och munsköljningar med klorhexidin. Kosttillskott med vitaminer, mineraler och örter kan också hjälpa till att minska antalet utbrott för de flesta människor.

Dessutom kan användning av antiseptiska munsköljningar hjälpa till att lindra smärta och påskynda läkningsprocessen. Antibakteriella medel i form av munsköljningar kan hjälpa till att bekämpa infektioner och minska risken för återkommande afte.

Användning av munsköljningar med klorhexidin har visat sig vara effektivt för att minska smärta och förkorta läkningstiden för afte. Dessutom kan applicering av smärtstillande gel lindra smärta och obehag i samband med munsår.

5–pack för blåsor i munnen eller på tungan
För daglig vård vid afte i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
5–pack för blåsor i munnen eller på tungan

Undvik Återkommande Afte i Munnen

Regelbunden Tandvård och Munhygien

Regelbunden tandvård är avgörande för att upprätthålla god munhygien. Att borsta tänderna minst två gånger om dagen med fluortandkräm hjälper till att avlägsna plack och förebygga tandköttsinflammation och karies.

Det rekommenderas också att använda tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen för att avlägsna matrester och plack mellan tänderna. Besök regelbundet din tandläkare för rutinmässiga undersökningar och rengöringar för att upprätthålla friska tänder och tandkött.

Förutom att borsta tänderna och använda tandtråd är det viktigt att tänka på kosten. Undvik överdrivet intag av sockerhaltiga livsmedel och drycker, eftersom dessa kan öka risken för karies.

5–pack för blåsor i munnen eller på tungan
För daglig vård vid afte i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
5–pack för blåsor i munnen eller på tungan

Följ Läkarens Råd och Behandlingar för Underliggande Orsaker

Följ läkarens rekommendationer noggrant för att identifiera och behandla eventuella underliggande orsaker till afte. Detta kan innebära att bli testad för virusinfektioner, hormonella obalanser eller matallergier.

Läkaren kan ordinera lämplig behandling baserat på symtom och kan ge rekommendationer om munsköljningar med klorhexidin eller kosttillskott med vitaminer och mineraler för att lindra symtomen och minska frekvensen av utbrott.

Det är viktigt att följa läkarens instruktioner om behandlingar för att uppnå återhämtning och bättre hantera tillståndet.


Slutsats

Efter att ha granskat orsakerna, symtomen och behandlingstipsen för afte är det klart att många faktorer kan bidra till utvecklingen av dessa obehagliga sår.

Det är viktigt att vara uppmärksam på munhygien, undvika irritation i munnen och följa en hälsosam livsstil för att förebygga utbrott. Behandlingsalternativ som antiseptiska munsköljningar och B-vitamintillskott kan lindra smärta och minska frekvensen av sår.

Kom ihåg att rådgöra med din tandläkare för råd och behandling om du upplever återkommande afte. Med rätt åtgärder kan du minimera obehag och leva utan störningar från detta irriterande tillstånd.


Vanliga Frågor


Vad orsakar afte?

Afte kan orsakas av flera faktorer såsom stress, hormonella förändringar som pubertet och menopaus, vissa livsmedel inklusive glutenintolerans samt bakterier och virussjukdomar som munsår och vattkoppor.


Hur känner jag igen symtom på afte?

Symtom på afte inkluderar smärtsamma sår på tungan eller kanten av munnen, svårigheter att äta eller sova och ibland en brännande känsla i det drabbade området.


Kan glutenallergi orsaka afte?

Ja, individer med glutenallergi eller glutenintolerans kan uppleva afte som ett symptom på deras tillstånd, eftersom gluten kan utlösa inflammatoriska reaktioner.


Vilka behandlingstips finns det för afte?

Behandling för afte inkluderar att undvika livsmedel som kan irritera såren, använda medicinsk munskölj för att minska bakterier, upprätthålla god munhygien och använda mediciner eller behandlingar rekommenderade av din tandläkarklinik.


Finns det huskurer mot afte?

Effektiva huskurer mot afte inkluderar sköljning med saltvatten för att främja läkning, tuggning av sockerfritt tuggummi för att öka salivproduktionen och undvika livsmedel och drycker som kan irritera såren.


Hur kan jag förebygga afte?

För att förebygga afte är det viktigt att upprätthålla god munhygien, undvika livsmedel du är allergisk mot som gluten om du har glutenintolerans, minska stress och säkerställa behandling för eventuella underliggande hälsotillstånd som herpes eller inflammatoriska sjukdomar.


Källor:

Mayoclinic.org

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram