Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur ser en fräsch tunga ut? 

En hälsosam tunga har en klar ljusröd färg och täcks av små, korta strån, som liknar hår. De små stråna kallas papiller och det är dem som gör att tungan har en lite ojämn yta. 

Mellan papillerna kan matrester, döda hudceller och annan smuts fastna. Mellanrummet mellan papillerna är störst längst bak på tungan så där brukar det sitta mest smuts och orenheter. 

En hälsosam tunga har inga fläckar, knölar eller knoppar, utan är jämn på sitt eget skrovliga sätt. 

Tungan är en av kroppens viktigaste muskler. Det är den som gör att du får alla smakintryck från mat och dryck samtidigt som den hjälper dig att svälja. Och det är inte minst den som gör att du kan uttrycka dig med ord. Utan den skulle du inte kunna tala. 

Tungan är därför mycket speciell – och därför finns det ännu större skäl att hålla den frisk.

5–pack mot beläggning på tungan
för beläggningar som beror på bakterier eller svamp på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
5–pack mot beläggning på tungan

Hur kan du behandla och förebygga beläggning på tungan? 

Om du har beläggning på tungan så finns det som tur är hjälp att få. 

Om den vita tungan beror på döda hudceller och orenheter handlar det helt enkelt om att ha en god och sund munhygien. Det får du bland annat genom enkla åtgärder i vardagen: 

  1. Borsta tänderna ordentligt.Exempelvis med Australian Bodycares tandkräm med Tea Tree Oil, som effektivt bidrar till att motverkar att orenheter får fäste och säkrar en ren och fräsch mun. 
  2. Använd tandtråd mellan tänderna där tandborsten inte kommer åt.
  3. Skölj munnen med Mouth Wash, som är en munsköljvätska som är effektiv mot orenheter och dålig andedräkt. 
  4. Avsluta munvårdsrutinen med en tungskrapa,som skrapar bort döda hudceller och orenheter från tungan. 

Om du har fått svamp på tungan krävs god munhygien och en målinriktad insats direkt på tungan. Vår mungel kan användas mot svamp på tungan, eftersom den har effektiva, rengörande egenskaper.

För att få så stor nytta som möjligt av gelen bör du använda den minst en gång om dagen och gärna fyra gånger varje dag. Tryck ut två centimeter på fingret eller tandborsten och fördela på tungan. 

Du ska inte skölja bort gelen och du bör också undvika att äta eller dricka 30 minuter efter appliceringen för att få största möjliga effekt. 

5–pack mot beläggning på tungan
för beläggningar som beror på bakterier eller svamp på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
5–pack mot beläggning på tungan

3 goda råd för att förebygga vit beläggning på tungan 

  • Var alltid noga mer att borsta tänder och tunga ordentligt två gånger om dagen för att avlägsna all smuts. 
  • Drick rikligt med vätska under dagen så att du undviker att bli dehydrerad. Vatten är bra – både för hud, tunga och din allmänna hälsa. 
  • Sluta röka om du är rökare. Rökning bidrar till att försämra munnens egna förutsättningar att upprätthålla en hälsosam miljö i munnen. 

Varför får man vit beläggning på tungan?

En vit eller gulaktig tunga kan bero på flera olika saker. Vissa orsaker är harmlösa medan andra kräver lite mer uppmärksamhet. 

Dålig munhygien 

Borstar du inte tänderna innan du lägger dig och på morgonen? Eller kommer du ihåg att borsta tänderna, men glömmer tungan? 

Dålig munhygien är en av de vanligaste orsakerna till att tungan blir vit och att den får en beläggning. 

För lite vätska och dehydrering

Kommer du ihåg att dricka tillräckligt mycket vätska under dagen? Om du inte dricker tillräckligt och därför får i dig för lite vätska kan det orsaka vit beläggning på tungan. 

Om du upptäcker att du har en vit tunga och du samtidigt kommer på att du inte dricker tillräckligt mycket kan dehydrering vara orsaken till att tungan ser ut som den gör. 

Anhopning av döda hudceller

Om tungan har vita beläggningar kan det bero på att döda hudceller samlas på den. 

Döda hudceller kan fastna mellan papillerna. Och när de gör det kan tungan få en speciell vit eller gulaktig färg. 

Rökning 

Har du upptäckt vita beläggningar på tungan? Och röker du? 

Om du röker riskerar du också att få vit tunga. Rökning påverkar i hög grad miljön i munnen och därför kan det visa sig som en vit eller gulaktig färg på tungan. 

Infektioner

En svampinfektion med candidasvamp kan orsaka beläggning på tungan. Det gäller både vuxna och barn. När infektionen finns i munnen kallas den torsk

För vuxna uppstår en infektion oftast om man har nedsatt immunförsvar och det är också en vanlig biverkning om du är sjuk eller tar läkemedel som exempelvis antibiotika. 

En svampinfektion på tungan kan drabba alla åldrar – men det är vanligast hos äldre, mindre barn och gravida.  

Glossit 

Om du har vita beläggningar på din tunga kan det beror på glossit, som är ett inflammationstillstånd i tungan. Tungan sväller upp och får en beläggning av vita fläckar 

Det beror ofta på att du är allergisk mot en viss typ av mat eller läkemedel, att din kropp är i hormonell obalans, eller att du har brist på vitamin B12

Oral lichen planus 

Om du lider av hudsjukdomen oral lichen planus, som kan visa sig på flera ställen på kroppen kan det ge din tunga ett karakteristiskt utseende med vita streck och ett nätmönster.

Samtidigt kan tungan drabbas av ömhet och röda sår. 

Cancer och andra sjukdomar 

Om du lider av vita beläggningar på tungan och om den samtidigt är svullen kan det visa sig att det är dina njurar som är i obalans. 

Andra allvarliga orsaker kan vara tidiga tecken på cancer i munhålan, där vit beläggning på tungan är ett av dem. 

När är det ett problem? 

Din tunga är en skvallerbytta. Den berättar nämligen hur kroppen mår. Därför kan tungan också vara din bästa vän så att du upptäcker tidiga tecken på sjukdom. 

Den vita beläggningen blir oftast ett problem om den uppstår i kombination med andra symptom. Därför är det viktigt att alltid uppsöka en läkare eller tandläkare om du är det minsta osäker på vad beläggningen beror på. 

I kölvattnet på den vita beläggningen kan också mer harmlösa konsekvenser än sjukdom uppstå. Det kan till exempel vara dålig andedräkt, som inte är farligt, men som kan vara generande – både för dig och för dem omkring dig.

5–pack mot beläggning på tungan
för beläggningar som beror på bakterier eller svamp på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
5–pack mot beläggning på tungan

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram