Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor kallas också för essentiella oljor och doftoljor. De är koncentrerade, aromatiska växtextrakt som har använts i århundraden för olika ändamål, bland annat i kosmetika.

Oljan framställs genom ångdestillation av blommor, stjälkar, blad, bark, frukter och rötter.

Efter destillation blir resultatet en högkoncentrerad eterisk olja som har den karakteristiska doften och egenskaperna hos den växt från vilken den utvinns.

Vad används eteriska oljor till?

Eteriska oljor kan användas för många ändamål inom kosmetika, wellness och hemmet. 

Läs vidare nedan för att få några exempel.

Aromaterapi

En eterisk olja innehåller den sanna essensen av växten som den kommer ifrån. Detta gäller inte bara doften utan även växtens helande och terapeutiska egenskaper.

Ett bra exempel är aromaterapi, en gammal metod där eteriska oljor används antingen genom att applicera oljan på huden eller genom att andas in den. Syftet med aromaterapi är att använda högkoncentrerade, flytande extrakt från växter för att främja fysiskt och psykiskt välbefinnande - och för att motverka tillstånd som bland annat stress, ångest och depression.

Typiskt sett utförs aromaterapi av en aromaterapeut, men om du känner till oljorna tillräckligt bra kan du prova det själv hemma.

Om du till exempel behöver en avslappnande och lugnande kväll kan du prova Australian Bodycare's Tea Tree Oil with Lavender - lavendel är känd för att lindra bland annat stress, ångest och irritabilitet.

Doft i hemmet

Eteriska oljor kan ge hemmet en härlig doft, till exempel i form av doftpinnar eller doftljus. Precis som med aromaterapi kan du använda oljan för att skapa en mild och behaglig doft i hemmet.

Kosmetika

Eteriska oljor absorberas via andningsvägarna och genom huden och slemhinnorna, där de väcker sinnena. Därför hittar du dem ofta i lotioner och andra hår- och hudvårdsprodukter, där man utnyttjar deras doftande och energigivande egenskaper.

Ett bra tips: Tillsätt 2-3 droppar eterisk olja i ditt bad eller din dusch och upplev dess helande egenskaper. Använd till exempel oljan tillsammans med lavendel för en avslappnande och lugnande effekt i badet.

Du kan också uppdatera din dagliga hudvårdsrutin och tillsätta några droppar Tea Tree Oil with Lemon Myrtle till din hudkräm för en anti-sår och läkande effekt.

Doftande tvätt

Du kan använda eteriska oljor i din tvätt genom att tillsätta några droppar i till exempel sängkläder eller träningskläder. Detta är ett bra alternativ till sköljmedel om du vill undvika de många ämnen som sköljmedel innehåller.

Om du inte tål parfym ska du naturligtvis inte använda den eftersom eteriska oljor fortfarande kan orsaka allergiska reaktioner även om de är naturliga.

Hur använder man eteriska oljor?

Den viktigaste regeln när du använder eteriska oljor är att du aldrig ska använda dem outspädda.

Oljan ska blandas med bärande essenser som vegetabilisk olja (t.ex. mandelolja) innan den appliceras på huden eller inhaleras. Detta ger en mer lämplig koncentration och minskar risken för irritation och allergier.

Behöver du tips om hur du använder oljan? Nedan följer tre goda exempel.

1. Fotbad, bad eller dusch

Behöver du ett avkopplande bad? Eller kanske vill du skämma bort dina fötter med ett fotbad? Tillsätt då några droppar av den rena oljan i badet för att fräscha upp vattnet och rengöra huden på djupet.

Du kan också använda Tea Tree Oil för hudproblem, som är antibakteriell och effektiv mot finnar, blemmor och hudproblem.

2. Lindra hudproblem

Lider du av fläckig hud och akne? Då kan du ha nytta av eterisk citronolja. Förutom att oljan uppfriskar sinnena med en härlig, syrlig och uppfriskande doft är den också bra för oren hud.
Tea Tree Oil with Myrtle Lemon är till exempel effektiv mot finnar och blemmor. Den har också en lindring effekt på irriterad hud, medan Tea Tree Oils antibakteriella egenskaper gör den lämplig för insektsbett, skärsår och andra hudproblem.

100 % ren Tea Tree Oil från Australien
Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 89 kr
Försäljningspris Från 89 kr Ordinarie pris
100 % ren Tea Tree Oil från Australien - Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet

3.  Aromaterapi i olika former

Aromaterapi syftar till att stimulera luktsinnet och den del av hjärnan som kontrollerar känslor, minne och stressnivåer för att förbättra humöret, främja läkning och minska stress och inflammation. Och du kan göra detta på många olika sätt.

Du kan till exempel inhalera oljan direkt från flaskan eller genom näsborrarna ur en trasa för att rensa bihålorna och främja andningen. Eller så kan du blanda några droppar med en massageolja för en terapeutisk behandling för kropp och själ.

Du kan också blanda några droppar med en valfri basolja (t.ex. kokos- eller mandelolja) och applicera direkt på huden. Dutta till exempel Tea Tree Oil eterisk olja direkt på en finne eller ett insektsbett för att lindra klåda och irritation.

Vilka eteriska oljor är bra för vad?

Varje olja har sin egen unika arom och terapeutiska egenskaper för kropp och själ. Nedan kan du läsa mer om de populära eteriska oljorna och deras effekter.

Lavendel

Lavendel är en av de mest populära eteriska oljorna. Dess härliga doft kan hjälpa till att lindra stress, ångest och mental trötthet. Den hjälper också till vid panikattacker och depression samt främjar bättre sömn.

Prova till exempel Tea Tree Oil with Lavender från Australian Bodycare för en avslappnande och lugnande effekt.

Eukalyptus

Eukalyptus har en uppfriskande doft som kan hjälpa till att lyfta ditt humör.

Den är också bra för att öppna luftvägarna om du har en blockerad näsa på grund av förkylning eller influensa. Koka vatten i en stor kastrull med några droppar och ta bort kastrullen från värmen efter några minuter. Du kan sedan lägga en handduk över huvudet och inhalera ångorna från krukan i 5-10 minuter.

Eukalyptusångorna kommer att lindra näsans trängsel, så att du kan andas normalt igen. Eukalyptusolja från Australian Bodycare with Tea Tree Oil hjälper också till att hålla insekter borta och är bra för att desinficera sår.

Lemon Myrtle

Citron Myrtle har antiseptiska egenskaper och är bra för att rena luften i rummet. Oljan från Australian Bodycare med Tea Tree Oil har en uppfriskande effekt, darför kan du använda den i hemmet för uppfriskande och energigivande aromaterapi.

Rosengeranium

Rosengeranium har en härligt lugnande doft som kan hjälpa till att minska stress. Om du lider av akne som orsakas av hormonell obalans kan du använda Tea Tree Oil tillsammans med Rosengeranium, eftersom Tea Tree Oil är effektiv mot finnar och akne.

Mynta

Mynta har en svalkande doft som er uppfriskande och stimulerande. Den kan hjälpa till att lindra huvudvärk och främja ett klarare tänkande.

Om du har haft en dålig dag kan du tillsätta några droppar Tea Tree Oil with Mint i ditt bad och få vitaliserande energi från oljans terapeutiska egenskaper som lugnar dina tankar och rensar ditt sinne.

FAQ

Är eteriska oljor farliga?

Eteriska oljor är inte farliga om du späder ut dem med mandelolja eller andra basoljor. Om du gör det kommer du ner till den rekommenderade dosen, vilket tar bort faromärkningen. Samtidigt undviker du allergiska reaktioner - för även om det är en naturprodukt kan den fortfarande utlösa allergier om den inte späds ut.

Vad gör olika eteriska oljor?

Eteriska oljor fungerar på olika sätt. De kan användas för allt från avslappning och avstressning till att rena luften i rummet. 

Vad är skillnaden mellan eteriska oljor och essentiella oljor? 

Eteriska oljor och essentiella oljor är två olika namn på samma produkt. Eteriska oljor kallas "essential oils" på engelska, vilket är anledningen till att det översätts till det svenska namnet "essentiella oljor".

Vilken eterisk olja ska jag välja?

Valet av eterisk olja beror på ditt syfte, eftersom det finns olika sorters oljor. Du kan till exempel lindra stress med lavendelolja eller öppna dina luftvägar och lyfta ditt humör med eukalyptus. 

Är eteriska oljor hälsosamma?

Eteriska oljor har många hälsofördelar, men det är viktigt att vara försiktig och använda dem klokt. Använd dem aldrig i sin rena form på kroppen.

Kan man lägga eteriska oljor i tvättmaskinen?

Eteriska oljor kan användas tillsammans med tvättmedlet i tvättmaskinen som ett alternativ till sköljmedel. Det rekommenderas att du tvättar vid minst 40 grader Celsius, eftersom oljorna inte löser sig ordentligt vid lägre temperaturer.

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram