Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Lukt från underlivet hos kvinnor

En kvinnas underliv har en naturlig lukt som kan förändras. Men när den blir obehaglig eller illaluktande kallas det för intimlukt, ett problem som kan bero på en mängd olika orsaker.

Orsakerna till obehaglig intimlukt kan vara allt från en bakteriell obalans till dålig hygien, infektioner och STI.

Lyckligtvis är de flesta av dessa orsaker inte farliga och det finns enkla och effektiva sätt att förebygga och behandla detta problem.

I följande guide kommer du att lära dig hur man förebygger obehaglig intim lukt, hur man behandlar den och vad som kan orsaka den.


Bli av med intimlukt - de bästa tipsen och produkterna

Förebygga intim lukt

Som med de flesta problem är förebyggande det bästa skyddet mot intimlukt. För att helt undvika obehaglig intim lukt krävs en tillräcklig hygienrutin och användning av lämpliga vårdprodukter speciellt för de känsliga områdena runt de kvinnliga könsorganen.

Australian Bodycare erbjuder en intimvårdspaket som är särskilt utformad för användning på könsorganen för att skonsamt och effektivt rengöra och vårda de känsliga områdena. Som alla produkter från Australian Bodycare innehåller denna serie naturlig australiensisk Tea Tree Oil, som har naturliga antibakteriella egenskaper som möjliggör optimal och skonsam rengöring av huden.

3 produkter mot illaluktande underliv
Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter mot illaluktande underliv - Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet

Intimate Care-paketet består av tre specialformulerade produkter: 

1) Intim Wash

Intim Wash från Australian Bodycare är en mild tvål för daglig användning. Tvålen innehåller naturlig tea tree-olja och är utformad för att grundligt rengöra intimområdet.

Eftersom det känsliga området runt slidan har en naturlig bakterieflora, inklusive viktiga mjölksyrabakterier, är det viktigt att använda produkter som inte stör de vaginala mjölksyrabakterierna med konstgjorda eller olämpliga ingredienser. Se därför alltid till att använda produkter som är särskilt utformade för användning i intimområdet. Intim Wash från Australian Bodycare innehåller bland annat mjölksyra för att skydda denna naturliga balans av bakterier.

2) Femi Daily

För att undvika obehaglig intimlukt och andra vanliga symptom som torrhet, klåda eller irritation kan du använda vårdande geler och krämer som är särskilt utformade för intim användning i din dagliga rutin. Australian Bodycares Femi Daily är en vaginalgel med naturlig australiensisk tea tree-olja som appliceras utvärtes på huden i intimområdet. Den kan användas dagligen och vid behov flera gånger om dagen. Ett exempel på detta är ett besök i simhallen, där du bör applicera gelen både före och efter badet, eftersom pH och bakterier i badvattnet kan påverka den naturliga balansen av bakterier i slidan.

3) Intim Deo

Spraya med intim deo flera gånger om dagen vid behov. Intim Deo fräschar upp intimområdet - snabbt och enkelt. Spraya direkt på de områden där du upplever problem med obehaglig lukt, klåda eller irritation. Intim deo absorberas snabbt och håller intimområdet fräscht i flera timmar.

Du kan till exempel använda Intim Deo på morgonen för att hålla intimområdet fräscht under dagen och använda Femi Daily på kvällen innan du går och lägger dig, så att produkten får tillräckligt med tid att verka.

3 produkter mot illaluktande underliv
Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter mot illaluktande underliv - Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet

Orsaker till dålig lukt i underlivet

Men varför uppstår obehaglig intim lukt i första hand?

Det kan finnas många olika anledningar till detta, det kan bero på bristande hygien, men också sjukdomar eller infektioner.

Här är en översikt över vanliga orsaker till att den naturliga lukten av det intima området kan förändras till en obehaglig intim lukt:

1) Samlag

Under samlag utbyts ett stort antal bakterier och mikroorganismer mellan sexpartner. Om du inte använder kondom under sex kan dessa bakterier och vätskor lätt komma in i slidan och spridas.

Eftersom den naturliga miljön i slidan naturligt reagerar på dessa nya ämnen, kan den intima lukten förändras när kroppen vill bli av med dessa främmande ämnen.

Det är därför, förutom att använda adekvat preventivmedel, det är extremt viktigt att tvätta sig noggrant efter sex, särskilt om du har sex utan kondom, för att förhindra att bakterier sätter sig och obehagliga intima lukter utvecklas.

För optimal och skonsam rengöring, använd en lämplig tvättgel, såsom Intim Wash från Australian Bodycare, som skonsamt rengör den känsliga huden i det intima området med naturlig tea tree-olja och inte orsakar ytterligare irritation.

2) Graviditet

Under graviditeten går den kvinnliga kroppen i en stor forändring. Hormonbalansen förändras mycket, och dessa förändringar resulterar också i fysiologiska symptom. En förändring i intimlukten kan vara en av dessa många förändringar. För att bli av med obehaglig intimlukt till följd av graviditet är det lämpligt att använda lämpliga vårdprodukter, såsom Femigel, en mild vårdgel för intimområdet, som inte bara hjälper mot obehaglig intimlukt utan även mot torrhet och irritation.

Dessutom är det oerhört viktigt, särskilt under graviditeten, att diskutera förändringar i din kropp och eventuella problem med din läkare för att få en professionell diagnos och hjälp med eventuella fluktuationer.

3) Vaginal mykos

Vaginal mykos, eller vaginalsvamp, är en infektion som orsakas av jästsvampen Candida Albicans. Svampen utvecklas på grund av förändringar i den naturliga bakteriefloran i slidan, vilket förändrar syraförhållandet och gör pH-värdet i flytningarna lågt, eller surt. Detta ger naturligt förekommande jästsvampar gynnsamma tillväxtförhållanden och gör att de kan sprida sig bortom sin naturliga nivå.

Obalans i bakteriefloran kan uppstå av många orsaker, varav de vanligaste är läkemedel som penicillin, oskyddat samlag, hormonella förändringar eller till och med diabetes.

Vaginal mykos har flera karakteristiska symtom, såsom klåda och sveda vid urinering, men också obehaglig intim lukt orsakad av de förändrade flytningarna.

4) Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos är också ett fenomen som orsakas av en bakteriell obalans i slidan. Även om det inte är en könssjukdom kan den påverkas av samlag.

I grund och botten talar vi om bakteriell vaginos när det finns en obalans mellan de naturliga bakterierna i slidan, varvid de mjölksyrabakterier som finns i slidan saknas, och andra bakterier kan spridas och växa mer som ett resultat.

Symtom som förändrade flytningar och obehaglig intim lukt är karakteristiska för bakteriell vaginos, som återkommande drabbar ca 15-30% av alla kvinnor mellan 15 och 50 år.


Vad kan man göra åt dålig lukt i underlivet?

Många kvinnor upplever obehaglig intim lukt minst en gång under sitt liv. Det finns dock ingen anledning att oroa sig i första hand om du märker obehaglig intim lukt, eftersom det finns enkla sätt och produkter för att bli av med obehaglig intim lukt.

För att bekämpa intimlukt rekommenderas att du använder speciella krämer och geler, till exempel Femigel från Australian Bodycare. Den är baserad på naturlig tea tree-olja och hjälper till att befria den känsliga huden runt slidan från oönskade bakterier och ger den näring.

Femigel appliceras direkt på de områden där du upplever symtom. Det kan appliceras varannan eller var tredje dag vid torrhet och klåda.

Vid mer akuta symtom, såsom obehaglig intim lukt, sveda eller irritation, kan du också applicera det dagligen eller till och med flera gånger om dagen på de irriterade områdena i intimområdet.

Om symtomen såsom obehaglig intim lukt, klåda, sveda, vaginal torrhet eller irritation inte avtar även efter upprepad användning av lämpliga vårdprodukter, bör du kontakta en läkare. Många av symtomen beror också på bakteriella eller hormonella förändringar, liksom möjliga STI, vilket kan få långsiktiga konsekvenser. Om du är osäker på om en sjukdom eller ett djupare problem kan vara orsaken till obehaglig lukt, förändringar i flytningar eller irritation, prata med din läkare för en professionell diagnos och lämplig behandling, inklusive medicinering om det behövs.

Förutom att behandla symtomen direkt är det också viktigt att fortsätta att upprätthålla en god intimhygien för att förhindra att problemen återkommer.

Se till att du tvättar dig ordentligt regelbundet och använd produkter som är anpassade till det känsliga intimområdet.

Australian Bodycares Intimate Care Kit, som består av Intim Wash, Femi Daily och en Intim Deo, ger dig ett lämpligt allroundpaket med naturlig tea tree-olja som effektivt rengör slidan utan att störa den känsliga balansen mellan naturliga bakterier.

3 produkter mot illaluktande underliv
Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter mot illaluktande underliv - Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram