Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Identifiera orsaken: De vanligaste orsakerna till kliande fötter

Identifiera och bekämpa problemet. Kliande fötter kan orsakas av olika faktorer, allt från hudproblem till medicinska orsaker. För att bekämpa kliande effektivt är det viktigt att först identifiera orsaken.

Här är en översikt över de vanligaste orsakerna till kliande fötter:

Fotsvamp:

En dold orsak är fotsvamp. Fotsvamp är en vanlig orsak till kliande fötter och orsakas av en infektion med svamporganismer som trivs i varma och fuktiga miljöer. Symtom på fotsvamp kan vara rodnad, fjällande hud och intensiv kliande. Det är viktigt att behandla fotsvamp snabbt för att undvika att den sprids till andra delar av kroppen eller till andra människor.

Torr hud:

En annan orsak till kliande är torr hud på fötterna. Torr hud kan orsaka kliande och obehag, särskilt om den inte behandlas ordentligt. Yttre faktorer som väderförhållanden och överdriven användning av tvål kan bidra till torr hud. För att lindra kliande orsakad av torr hud är det viktigt att hålla fötterna återfuktade och skyddade.

Allergiska reaktioner:

Kliande fötter kan också orsakas av allergiska reaktioner på material, skor, strumpor eller personliga vårdprodukter. Att identifiera och eliminera allergenet är nyckeln till att lindra kliande och undvika ytterligare hudirritation.

Medicinska tilstånd:

Vissa medicinska tillstånd, som diabetes och sköldkörtelsjukdomar, kan orsaka kliande fötter som ett symptom, men kommer inte att vara det enda symptomet. Om kliandet kvarstår och inte kan förklaras av andra orsaker är det viktigt att konsultera en läkare för en korrekt diagnos och behandling.

Skabb:

Ett smittsamt gissel. Skabb är en smittsam hudsjukdom som orsakas av en liten parasit som gräver sig in i huden och orsakar intensiv kliande, särskilt på natten. Kliandet kan även drabba fötterna och förvärras ofta av värme och fuktighet. Skabb kräver medicinsk behandling med speciella krämer eller läkemedel för att eliminera kvalsterna och lindra kliandet. Det är viktigt att konsultera en läkare om du misstänker att skabb är orsaken till kliande fötter.

3 produkter till irritation under fotsula
Dagligt vårdpaket för kliande fötter
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
3 produkter till irritation under fotsula - Dagligt vårdpaket för kliande fötter

Allmän behandling av kliande fötter: Ta kontroll över ditt obehag

Oavsett orsaken till kliande fötter finns det flera allmänna behandlingsmetoder som kan hjälpa dig att lindra obehaget och förbättra din livskvalitet. Här är några grundläggande steg och tips för att hantera kliande fötter:

God fothygien:

Det första steget mot lindring. God fothygien är grunden för att bekämpa kliande fötter, oavsett orsak. Se till att tvätta fötterna noggrant med en mild tvål och torka dem ordentligt, särskilt mellan tårna, för att minimera fukt. Byt strumpor dagligen och välj andningsbara material för att hålla fötterna torra och bekväma.

Fuktgivande kräm:

Ge dina fötter den vård de förtjänar. Att hålla huden på fötterna återfuktad och smidig kan hjälpa till att minska kliande och förebygga ytterligare hudirritation. Använd dagligen en fuktgivande fotkräm och välj en med naturliga ingredienser som kan lindra kliande och lugna huden, till exempel Australian Bodycares foot cream.

Undvik att klia:

En skonsam behandling är nyckeln. Även om det kan vara frestande att klia sig på fötterna är det viktigt att motstå denna önskan eftersom det kan förvärra situationen och öka risken för infektioner. Använd i stället en lugnande spray mot kliande, till exempel Australian Bodycare's anti-itch spray,för att lindra kliandet utan att skada huden.

Skor och strumpor:

Välj komfort och andningsförmåga. Rätt skor och strumpor kan göra stor skillnad för personer som lider av kliande fötter. Välj skor av andningsbara material och se till att de sitter ordentligt för att minimera friktion och irritation. Undvik trånga strumpor och välj sådana som är tillverkade av naturliga och andningsbara material, till exempel bomull.

Konsultera en läkare:

Sök professionell hjälp om det behövs. Om kliandet under fötterna kvarstår eller förvärras är det viktigt att konsultera en läkare för en korrekt diagnos och behandling. En läkare kan identifiera den exakta orsaken till kliandet och rekommendera den bästa behandlingsplanen för ditt specifika fall.


Australian Bodycare's lösning: Den ultimata förpackningen för kliande fötter

Australian Bodycare har sammanställt en effektiv förpackning med produkter som är utformade för att behandla kliande fötter. Paketet innehåller body wash, foot creme och anti-itch spray som tillsammans ger en heltäckande lösning på problemet:

Body Wash:

En mild och vårdande rengöring. Denna body wash rengör huden skonsamt och tar bort smuts och bakterier som kan orsaka kliande och irritation. Med sina naturliga ingredienser hjälper den till att lugna huden och hålla den frisk.

Foot Cream:

Australian Bodycare's foot creme är speciellt framtagen för att vårda och fukta torr och irriterad hud på fötterna. Den hjälper till att lindra kliande och hålla huden slät, vilket bidrar till den allmänna komforten.

Anti-Itch Spray:

Snabb och effektiv lindring af kliande. Denna anti-itch spray är en praktisk lösning på kliande fötter. Den är lätt att applicera och snabbverkande, vilket ger lindring av obehag och irritation när du behöver det.

3 produkter till irritation under fotsula
Dagligt vårdpaket för kliande fötter
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
3 produkter till irritation under fotsula - Dagligt vårdpaket för kliande fötter

Kliande fötter på natten: Orsaker och tips för lindring

Kliande fötter på natten kan vara ett särskilt obehagligt tillstånd, eftersom värme, fukt och brist på distraktioner kan förvärra obehaget. Här är några orsaker och tips för att lindra kliande fötter på natten:

Orsaker till kliande på natten

Kliande under fötterna kan förvärras på natten på grund av värme, fukt och brist på distraktioner, vilket kan öka känsligheten och intensiteten av kliandet.

Tips för att lindra kliande fötter på natten

Håll fötterna rena och torra och använd en fuktgivande fotkräm som Australian Bodycares foot creme före sängen för att lugna huden och minska kliandet. Håll sovrummet svalt och behagligt och undvik att bära strama eller obekväma kläder och sängkläder.

Sök läkare

Om kliandet under fötterna på natten är ihållande eller förvärras med tiden kan det vara bra att kontakta en läkare för en professionell diagnos och behandling. Kliande fötter kan orsakas av allvarligare hälsotillstånd, som diabetes eller nervskador som kräver särskild uppmärksamhet.

Genom att följa dessa tips och ta kontroll över dina kliande fötter på natten kan du få en bättre nattsömn och behålla friska och glada fötter.


Kliande fötter under graviditeten: Orsaker och behandling

Kliande fötter kan vara ett vanligt tillstånd under graviditeten, eftersom kroppens hormoner kan orsaka torr hud och irritation. Här är några orsaker och behandlingar för kliande fötter under graviditeten:

Hormonella förändringar under graviditeten kan orsaka torr hud, vilket kan leda till kliande fötter. Använd en fuktkräm som Australian Bodycare's foot creme för att hålla huden frisk och återfuktad.

Svullnad av fötter och anklar är ett vanligt tillstånd under graviditeten och kan också leda till kliande fötter. Försök att höja fötterna och bära stödjande skor för att minska svullnaden.

Kolestasis är ett sällsynt tillstånd som kan orsaka kliande fötter och andra delar av kroppen under graviditeten. Om du upplever ihållande och svår kliande ska du kontakta en läkare för professionell hjälp.

Genom att identifiera orsaken till dina kliande fötter under graviditeten och tillämpa dessa behandlingsmetoder kan du ta kontroll över dina besvär och förbättra din livskvalitet. Det är också viktigt att undvika att klia sig eller använda starka produkter som kan irritera huden ytterligare.

3 produkter till irritation under fotsula
Dagligt vårdpaket för kliande fötter
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
3 produkter till irritation under fotsula - Dagligt vårdpaket för kliande fötter

FAQ


Vilka sjukdomar kan orsaka kliandet?

Kliande kan vara ett symptom på många olika sjukdomar och tillstånd, till exempel leversjukdom, njursjukdom, sköldkörtelproblem och vissa cancerformer.


Kan kliande fötter vara ett tecken på cancer?

Även om kliande under fötterna kan vara ett symtom på vissa typer av cancer är det sällan huvudorsaken till kliandet och den kombineras ofta med andra symtom.


Hur ser begynnande fotsvamp ut?

Begynnande fotsvamp kan visa sig som röda, fjällande eller kliande fläckar på huden, ofta mellan tårna eller under fotsulan.


Kan för mycket socker orsaka kliande?

För mycket socker kan leda till ett antal hälsoproblem, men kliande fötter är vanligtvis inte ett av dem. Höga blodsockernivåer på grund av diabetes kan dock leda till hudproblem som kan orsaka kliande fötter.

3 produkter till irritation under fotsula
Dagligt vårdpaket för kliande fötter
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
3 produkter till irritation under fotsula - Dagligt vårdpaket för kliande fötter

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram