Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är kluvna toppar?

Kluvna toppar är ett vanligt hårproblem som drabbar människor oavsett hårtyp eller längd. Det uppstår när det yttre lagret av håret, kallat kutikulan, skadas och delar sig i topparna. Kutikulan fungerar som en skyddsbarriär för håret, som skyddar det mot skador och förhindrar fuktförlust. När denna skyddsbarriär skadas, blir håret mer mottagligt för ytterligare skador och uttorkning.

Det finns många faktorer som kan orsaka kluvna toppar. Mekanisk påfrestning från borstning och kamning, särskilt när håret är vått, kan skada kutikulan och leda till kluvna toppar. Användning av värmestylingverktyg som hårtorkar, plattänger och locktänger kan också orsaka överhettning och torka ut håret, vilket gör det skört och benäget att brytas. Kemiska behandlingar som färgning, blekning och permanent kan skada hårets struktur och leda till kluvna toppar. Dessutom kan miljöfaktorer som solens UV-strålar, vind, kyla och luftfuktighet bidra till att förvärra skadorna och orsaka kluvna toppar.

Det finns flera olika typer av kluvna toppar, och dessa kan variera beroende på typ av skada och hårstruktur. De vanligaste typerna inkluderar enkel klyvning, där hårtoppen delar sig i två delar, och trippel klyvning, där toppen delar sig i tre delar. Det finns också den så kallade gaffelklyvningen, där håret delar sig i flera grenar vid toppen. Varje typ av klyvning kräver specifika behandlingar och förebyggande åtgärder för att förhindra ytterligare skador.

Om kluvna toppar inte behandlas kan de spridas längs hårstrået och försvaga håret ytterligare, vilket kan leda till brott och håravfall. Därför är det viktigt att känna igen tecknen på kluvna toppar tidigt och vidta nödvändiga åtgärder för att reparera och skydda håret mot framtida skador.

4–pack för mjäll och torr hårbotten
Hårprodukter för mjäll, torr hårbotten, irritation eller fett hår
+16.000 omdömen
Ordinarie pris 569 kr
Försäljningspris 569 kr Ordinarie pris
4–pack för mjäll och torr hårbotten - Hårprodukter för mjäll, torr hårbotten, irritation eller fett hår

Vad orsakar kluvna toppar i håret?

Kluvna toppar orsakas av en kombination av olika faktorer som skadar håret och försvagar dess struktur. Här är några av de främsta orsakerna till kluvna toppar:

Fysisk påfrestning

Frekvent borstning eller kamning av håret, särskilt när det är vått, kan orsaka överdriven friktion och skada hårets yttre skyddande lager. Denna friktion kan förvärra skadorna och leda till kluvna toppar. Värmestylingverktyg som plattänger och locktänger kan överhettas och torka ut håret, vilket gör det sprött och ökar risken för kluvna toppar. Denna skada kan fortsätta längs hela hårstrået och slutligen leda till att topparna delar sig.

Kemisk påverkan

Användning av aggressiva kemiska behandlingar som färgning, blekning eller permanent kan allvarligt skada håret och leda till kluvna toppar. Dessa behandlingar kan bryta ner kutikulan och den naturliga skyddsbarriären, vilket gör att håret förlorar fukt och blir skört. Överdriven användning av plattänger eller locktänger som använder höga temperaturer kan ytterligare förvärra skadorna och öka risken för kluvna toppar.

Miljöbelastningar

Exponering för starkt solljus, klorerat eller saltvatten och torr luft kan torka ut håret och försvaga dess struktur, vilket ökar risken för kluvna toppar. Dessa miljöfaktorer kan göra håret sprött och mer benäget att dela sig. Vind och luftföroreningar kan också skada håret genom att försvaga kutikulan och göra det mer mottagligt för skador.

Brist på omsorg

Otillräcklig vård av håret kan också bidra till utvecklingen av kluvna toppar. Användning av olämpliga schampon och balsam som inte tillför tillräcklig fukt eller som är för starka kan torka ut håret och göra det mer benäget för skador. Att inte klippa håret regelbundet kan också bidra till att kluvna toppar sprider sig längs hela hårstrået, eftersom de skadade topparna inte kan repareras av naturliga mekanismer.

För ofta tvätt

Att tvätta håret för ofta kan avlägsna de naturliga oljorna som skyddar håret från fuktförlust. Detta kan leda till uttorkning och skörhet, vilket ökar risken för kluvna toppar. Användning av starka schampon som innehåller hårda kemikalier kan ytterligare skada håret och försvaga dess struktur. Därför är det viktigt att begränsa frekvensen av hårtvätt och välja milda, återfuktande schampon för att skydda håret från uttorkning och kluvna toppar. Det kan också vara bra att låta håret vila mellan tvättarna så att de naturliga oljorna kan återställa sig och skydda håret.

Kan kluvna toppar repareras?

Att reparera kluvna toppar är en utmaning eftersom håret redan är skadat och de separerade topparna inte kan förenas igen. När du har kluvna toppar eller skadade toppar är det enda sättet att bli av med dem att klippa bort dem. Det finns vissa produkter som kan hjälpa till att dölja kluvna toppar tillfälligt, men de är ingen långsiktig lösning. Det är bättre att fokusera på förebyggande åtgärder för att undvika att topparna delar sig från början.

6 tips för att undvika kluvna toppar

1. Använd högkvalitativa hårvårdsprodukter:

Använd produkter som är speciellt utformade för din hårtyp och dina specifika behov för att stärka håret och bevara fukt. Välj schampon och balsam som är fria från starka kemikalier och som innehåller återfuktande ingredienser som tea tree-olja.

Australian Bodycare erbjuder ett schampo som återfuktar håret samtidigt som det minimerar hårbrott. Det kan vara nödvändigt att tvätta håret två gånger med detta schampo, särskilt om du använder många stylingprodukter eller om håret är mycket smutsigt.

Du kan också förebygga kluvna toppar med ett lämpligt balsam. Detta ger ditt hår fukt och lämplig vård för torrt hår.

I den här guiden kan du läsa om varför du till exempel bör tillsätta tea tree-olja, som har naturliga och hårväxtstimulerande effekter, i ditt schampo.

4–pack för mjäll och torr hårbotten
Hårprodukter för mjäll, torr hårbotten, irritation eller fett hår
+16.000 omdömen
Ordinarie pris 569 kr
Försäljningspris 569 kr Ordinarie pris
4–pack för mjäll och torr hårbotten - Hårprodukter för mjäll, torr hårbotten, irritation eller fett hår

2. Undvik aggressiva hårbehandlingar:

Begränsa användningen av kemiska behandlingar som färgning, blekning och permanent, eftersom dessa kan försvaga hårets struktur och leda till kluvna toppar. Dessa kemiska processer kan bryta ner det skyddande lagret av håret, vilket leder till torrhet och skörhet. För att förebygga kluvna toppar är det viktigt att minimera dessa behandlingar och endast utföra dem när det verkligen behövs.

Dessutom är det lämpligt att styla håret försiktigt för att skydda det mot brott och kluvna toppar. Detta innebär att man undviker frisyrer som stramar åt eller drar i håret, t.ex. strama flätor, strama hästsvansar eller uppsättningar. Istället är lösa frisyrer som mjuka flätor eller lösa bullar ett bättre alternativ eftersom de belastar håret mindre och minskar spänningen på håret.

Om du använder hårband eller hårklämmor bör du se till att de inte belastar håret för mycket eller får det att gå sönder. Undvik strama elastiska band eller metallklämmor, som kan skada håret, och använd istället hårband av tyg eller mjuka material som håller håret försiktigt utan att anstränga det. Genom att välja rätt håraccessoarer och undvika snäva frisyrer kan du minska risken för hårskador och kluvna toppar avsevärt.

3 Regelbunden klippning av hårtopparna:

Att klippa håret regelbundet är avgörande för att ta bort kluvna toppar och behålla hårets hälsa. Genom att regelbundet ta bort de skadade topparna kan du förhindra att kluvna toppar sprider sig och gör håret skört. En klippning var 6-8 vecka rekommenderas generellt för att minimera kluvna toppar och främja hårväxt.

En professionell frisör kan klippa hårtopparna för att hålla dem friska och starka och samtidigt ta bort kluvna hårtoppar. De kan också ge rekommendationer för korrekt hårvård och ge personliga tips för att skydda håret från ytterligare skador. Genom att klippa hårtopparna regelbundet och använda verktyg och produkter av hög kvalitet kan du bibehålla hårets hälsa och effektivt förebygga kluvna toppar.

4. Begränsad användning av värmeverktyg:

Begränsad användning av värmestylingverktyg är avgörande för att skydda håret mot värmeskador och förhindra kluvna toppar. Plattång, locktång och hårfön kan torka ut håret och försvaga dess struktur, vilket kan leda till kluvna toppar. Men om du inte vill avstå från dessa stylingverktyg bör du vidta några försiktighetsåtgärder.

Använd alltid en värmeskyddande spray innan du använder stylingverktyg för att skydda håret från de skadliga effekterna av värme. En värmeskyddande spray bildar en skyddande barriär runt håret och minimerar de skador som orsakas av styling.

Det är också viktigt att minimera temperaturen i stylingverktygen. Överdriven värme kan stressa håret och orsaka skador. Använd den lägsta temperatur som krävs för önskat stylingresultat och förkorta stylingtiden för att förhindra att håret torkar ut och spricker.

5. En balanserad kost:

En balanserad kost spelar en avgörande roll för hårets hälsa och kan bidra till att förebygga kluvna hårtoppar. Det är viktigt att äta en balanserad kost och konsumera livsmedel som är rika på viktiga näringsämnen som protein, vitaminer och mineraler. Protein är särskilt viktigt eftersom det är hårets byggmaterial och bidrar till att stärka strukturen och hålla håret friskt. Livsmedel som kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, baljväxter och nötter är utmärkta proteinkällor som bör ingå i kosten.

Förutom protein är vitaminer och mineraler som vitamin A, vitamin E, vitamin C, B-vitaminer, zink och järn också viktiga för hårets hälsa. Dessa näringsämnen främjar hårväxt, stärker hårsäckarna och förbättrar hårstrukturen.

Tillräcklig hydrering är också avgörande för att hålla håret hydratiserat och förhindra delade ändar. Drick tillräckligt med vatten dagligen för att säkerställa att din kropp och ditt hår är tillräckligt hydratiserade.

I vissa fall kan det vara svårt att få i sig alla näringsämnen man behöver enbart genom kosten. I sådana fall kan kosttillskott vara ett bra komplement. Kosttillskott, som biotin, kan stödja hårväxt och förbättra hårhälsan.

6. Oljebehandlingar:

Oljor är ett naturligt och effektivt sätt att behandla torrt och kluvet hår. De innehåller viktiga näringsämnen och fuktgivare som kan tränga djupt in i hårstrukturen och ge näring åt håret inifrån och ut. En av de mest populära oljorna för hårvård är ricinolja. Ricinolja är rik på omega-9-fettsyror och tränger djupt in i hårstrukturen och återfuktar för att återuppliva torra, kluvna toppar. Den kan användas som en hårbehandling över natten eller som en leave-in-behandling för att ge håret en hälsosam glans och minska frissighet.

Ricinolja – Multiolja till hår och hud
Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar
+16.000 omdömen
Ordinarie pris 179 kr
Försäljningspris 179 kr Ordinarie pris
Ricinolja – Multiolja till hår och hud - Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar

Sammanfattning

Det är viktigt att betona att kluvna toppar är ett vanligt problem som kan orsakas av en mängd olika faktorer, bland annat mekanisk belastning, kemisk exponering, miljöbelastning, brist på vård och överdriven tvättning.

Kluvna toppar kan få håret att se tråkigt och sprött ut och kan leda till ytterligare skador om de inte behandlas. Att reparera kluvna hårtoppar är en utmaning eftersom det skadade håret inte kan återställas. Därför är det viktigt att förebygga kluvna toppar.

Genom att använda hårvårdsprodukter av hög kvalitet, skonsamma hårbehandlingar, trimma hårtopparna regelbundet, begränsa användningen av värmestylingverktyg, äta en balanserad kost, hålla dig hydrerad och återfukta med oljor kan du minimera risken för kluvna toppar och hålla håret friskt och starkt. Genom att följa dessa tips och vara uppmärksam på ditt hårs behov kan du hjälpa till att hålla håret glansigt, lent och fritt från kluvna toppar.

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram