Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad tea tree-olja kan göra för ditt hår

Tea tree oil kan ta hand om vanliga hårproblem som mjäll och håravfall, eftersom det är ett utmärkt naturligt alternativ till många kemikalier föredrar de flesta att använda tea tree-olja som sitt första behandlingsalternativ.

Tea tree-olja är utmärkt för ditt hår eftersom när en utspädd form av oljan appliceras i hårbotten stimulerar den och ökar blodflödet till området. Detta kan i sin tur förbättra förhållandena för hårsäckarna vilket främjar en sund hårväxt.

Dess många egenskaper bekämpar bakterier och hjälper till att rensa porerna i hårbotten, vilket innebär att tea tree-olja kan verka för att rensa och stärka huden i hårbotten och hjälpa till att förebygga infektioner eller tillstånd som mjäll.

Hårprodukter med tea tree-olja finns nu i praktiskt taget alla hushåll, särskilt i hem med små barn eller familjemedlemmar som lider av känslig hud.

Denna olja är en pålitlig ingrediens som finns i många hårvårdsprodukter, inklusive schampo, balsam och läkemedel mot mjäll, skallighet, huvudlöss och infektioner som kan uppstå i hårbotten.

Tea Tree Oil har fått världsomspännande erkännande

Ursprungligen, för över hundra år sedan i Australien, användes tea tree-olja för antiseptiska ändamål. Men under de senaste decennierna har denna naturliga medicinska olja fått ett världsomspännande erkännande för sina välgörande egenskaper.

Det finns många väldokumenterade forskningsbaserade bevis som visar hur välgörande tea tree-olja är inte bara för din hud, utan även för ditt hår.

I första hand används tea tree-olja lokalt i utspädd form; den bör aldrig konsumeras. Se till att du letar efter färsk tea tree-olja om du planerar att applicera den direkt på håret, eftersom detta är den renaste oljan är det mindre sannolikt att den orsakar reaktioner, i motsats till oxiderad tea tree-olja.

Vi rekommenderar ett lapptest på innerarmen eller bakom örat 24 timmar före användning. Om det uppstår någon biverkning - brännande känsla, utslag eller rodnad - bör du undvika att använda produkten. Vänligen se vår informationsbroschyr.


Hur man använder Tea Tree Oil

Vi har sammanställt följande metoder för att inkorporera tea tree-olja i din vanliga hårvårdsrutin, så att du kan dra nytta av fördelarna med denna naturliga medicinska olja hemma på en regelbunden basis;

Blandas med en basolja för en hårbottenmassage;

 1. Blanda en matsked ekologisk kokosolja med tio droppar tea tree-olja i en liten skål.
 2. Applicera blandningen i hårbotten och massera in i hårrötterna i tio minuter - var noga med att fokusera på områden som du tycker är extra torra eller kliar.
 3. Låt blandningen verka i minst tio minuter, men du kan låta den verka över natten för mer intensiv återfuktning och behandling.
 4. Tvätta noggrant med ditt vanliga schampo.
 5. Upprepa processen en gång i veckan för att se resultat och förbättrat hår.

Som en del av din vanliga schamporutin för friskare hår och rengöring av hårbotten;

 1. Tillsätt en droppe tea tree-olja till 30 ml schampo direkt i schampoflaskan.
 2. Skaka flaskan för att blanda.
 3. Använd schampot enligt din vanliga rutin för att se resultat.

Som en lösning före dusch för att behandla hudåkommor som knoppar i hårbotten;

 1. Tillsätt fem till sju droppar tea tree-olja i en kopp vatten.
 2. Överför denna blandning till en tom sprayflaska.
 3. Spraya den utspädda blandningen över hårbotten minst 20 minuter före duschen och rikta in dig på eventuella problemområden.
 4. Tvätta ur ordentligt när du tvättar med schampo.
 5. Upprepa regelbundet för att se en förbättring av ditt tillstånd.

Kom ihåg att tea tree-olja aldrig ska appliceras direkt på huden eftersom den är mycket potent. Genom att applicera oljan direkt kan du riskera inflammation i området eller en allergisk reaktion som kan förvärra det tillstånd du försöker korrigera.


Video: Hur man använder Tea Tree Oil från Australian Bodycare för ditt hår - steg för steg

Några av de största kända fördelarna med tea tree olja för hår inkluderar;

Rengöring av hår och hårbotten

Tea tree-olja har naturliga terapeutiska egenskaper som gör det möjligt för den att vara ett utmärkt val för hårrengöring. Att använda en liten mängd av denna olja regelbundet kan förhindra uppbyggnad av kemikalier, oljor och död hud, vilket innebär att håret och hårbotten förblir friska och återfuktade.

Detta hjälper i sin tur håret att växa i en normal hälsosam takt och förhindrar håravfall och fett hår.

En ytterligare fördel är att tea tree-olja är helt naturlig och därför inte skadar eller torkar ut håret.

Hälsosam hårväxt

Tea tree oil kan främja en hälsosam hårväxtcykel eftersom den rensar hårsäckarna och dess stimulerande effekt förbättrar blodflödet till området, vilket innebär att hårrötterna får bättre näring. Om du vill uppmuntra hårväxt fungerar tea tree-olja bäst när den späds ut med andra basoljor som kokosnöt, jojoba eller ricinolja.

De antibakteriella, antimikrobiella och antiseptiska egenskaperna hos tea tree-olja gynnar hårbotten eftersom oljan effektivt tar itu med hårrelaterade problem. Vid regelbunden applicering av oljan dödas alla mikrober som hämmar hårväxten och hårbotten skyddas mot infektioner.

Som ett resultat får hårrötterna nu bättre näring och skydd, vilket främjar en sund hårväxt.

Förbättrad hälsa i hårbotten

Tea tree-olja kan ge näring åt hårbotten och håret och därigenom förbättra hårbottens hälsa tack vare den eteriska oljans rengörande egenskaper, den kan rensa porerna och underlätta för att öka tillförseln av syre och näringsämnen till hårsäckarna.

Tea tree-oljans goda mikrobiella egenskaper kan hjälpa till att behandla hudåkommor som torr hårbotten. Tea tree-olja kan även förebygga och lösa inåtväxande hårstrån; en blötläggning med tea tree-olja kan öppna porerna och lossa på det inåtväxande hårstrået vilket minskar inflammationen.

Du kan använda specialprodukter som schampon med tea tree-olja eller medicinska schampon som innehåller tea tree-olja för att förbättra hudens tillstånd i hårbotten.

Behandling av mjäll

Mjäll orsakas av en mikrob som förekommer naturligt i hårbotten, och när den livnär sig på de naturliga oljorna i hårbotten bildas en biprodukt som kallas oleinsyra. Om din hårbotten är känslig för denna syra reagerar den med att bli irriterad och inflammerad, vilket leder till ökad avlossning av hudceller för att bli av med det irriterande ämnet.

Detta leder till klåda, rodnad i hårbotten och de typiska symptomen på synliga vita flagor av döda hudceller som klumpat ihop sig. De antimikrobiella egenskaperna hos tea tree-olja riktar sig mot de mikrober som orsakar den ökade avflagning av hudceller och hjälper till vid hantering av mjäll.

Du kan applicera några droppar tea tree-olja i ditt vanliga schampo eller i mjällschampo för att behandla mjäll och det medföljande symptomet av klåda.

Annars kan tea tree-olja blandas med basoljor, masseras på hårbotten och lämnas över natten för att lösa torrhet och klåda i samband med mjäll, var noga med att tvätta bort oljan noggrant på morgonen.


Vanliga frågor om tea tree-olja


Är tea tree-olja bra för håret?

Ja, tea tree-olja kan gynna ditt hår och din hårbotten på många sätt tack vare dess talkrika naturliga, fördelaktiga egenskaper. Den finns för närvarande i flera färdiga kommersiella produkter som schampo och balsam, och kan användas i hemmagjorda blandningar och applikationer som passar alla hudtyper.


Vad gör Tea Tree Oil för ditt hår?

Tea tree-olja kan rensa hårsäckarna och har många antimikrobiella och antiseptiska egenskaper. Alla dessa egenskaper gynnar håret och hårbotten genom att avlägsna ansamlingar av döda hudceller, olja och produkter, öka syre- och näringstillförseln till hårsäckarna samt behandla och skydda hårbotten mot infektioner.


Hjälper Tea Tree Oil ditt hår att växa?

Ja, genom att rensa porerna, förbättra syre- och näringstillförseln och rensa bort infektioner kan hårsäckarna nu producera friskt, starkt hår som är mindre benäget att brytas eller tappa hår. Tea tree-olja kan också förbättra hårets tillstånd eftersom det är en naturlig olja och inte torkar ut håret.


Kan Tea Tree Oil orsaka håravfall?

Tea tree-olja kan orsaka håravfall om du är allergisk mot det. Vi rekommenderar ett lapptest på innerarmen eller bakom örat 24 timmar innan du applicerar tea tree-olja i håret. Om du upplever rodnad, inflammation eller utslag bör du undvika att använda tea tree-olja i hårbotten.


Kan man lämna ren tea tree-olja i håret hela tiden?

Det rekommenderas inte att du lämnar tea tree-olja i håret, eftersom det kan förvärra din hud och hårsäckar om det lämnas under en längre tid.


Torkar tea tree-olja ut håret?

Nej, eftersom tea tree-olja är ett naturligt extrakt torkar det inte ut håret. Om du lider av torra hudåkommor som torr hårbotten kan du prova att blanda några droppar tea tree-olja med basoljor som kokosolja eller olivolja som tillför fukt till hår, rötter och hårbotten.


Är Tea Tree Oil bra för håravfall?

Svaret på denna fråga är mycket beroende av den underliggande orsaken till håravfallet. Om håravfallet är ett resultat av tilltäppta hårsäckar, död hud, infektioner eller ett hudtillstånd som påverkar hårbotten, ja då kommer regelbunden och konsekvent applicering av tea tree-olja att minska håravfallet. Men om det finns ett underliggande tillstånd som manligt typ av håravfall, då tea tree olja inte kommer att lösa håravfall.


Var kan jag köpa tea tree olja för hår?

Tea tree oil finns att köpa på egen hand från de flesta hälsobutiker; men det är också vanligt förekommande i kommersiella hårprodukter såsom schampo, balsam och medel mot mjäll eller huvudlöss.


Hjälper Tea Tree Oil mot tunnare hår?

Tea tree-olja kan eventuellt hjälpa beroende på den underliggande orsaken till tunnhårighet. Om det tunna håret beror på dålig syre- och näringstillförsel till hårsäckarna eller tilltäppning av hårsäckarna, kan en regelbunden applicering av tea tree-olja lösa dessa faktorer och förbättra hårets tillstånd.


Hur tvättar man håret med tea tree-olja?

Du kan tvätta håret med tea tree-olja genom att använda kommersiellt tillgängliga produkter eller genom att tillsätta några droppar tea tree-olja i ditt vanliga schampo eller balsam. Du kan också prova att tillsätta några droppar tea tree-olja i en kopp vatten för att skölja håret med i duschen.


Är tea tree-olja bra för fett hår?

Tea tree-olja är lämplig för alla hårtyper, det kan till och med hjälpa till att minska oljigheten i ditt hår och återställa en naturlig balans. Tea tree olja kan rengöra och desinficera hårbotten som kan rena rötterna och göra hårbotten renare. Med mindre död hud, produkt- och oljeuppbyggnad blir hårbotten mindre irriterad och det kan finnas en minskning av överskottsproduktionen av naturliga oljor i håret.


Är tea tree-olja säkert för färgat hår?

Tea tree-olja är ett naturligt sammandragande medel, vilket innebär att det kan ta bort artificiella hårfärger från håret och få färgen att blekna om det appliceras på håret i en hög styrka. Många kommersiellt tillgängliga hårprodukter som innehåller tea tree-olja anses dock vara säkra för användning på färgat hår.


Kan du lägga tea tree-olja i ditt schampo?

Ja, du kan tillsätta några droppar tea tree-olja i ditt vanliga schampo annars kan du köpa speciella kommersiellt tillgängliga hårprodukter som innehåller tea tree-olja.


Relevanta produkter

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram