Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

1. Få slät och mjuk hud med ricinolja: Använd ricinolja för torr hud

Om du lider av torr hud på kroppen eller i ansiktet kan ricinolja hjälpa till att återfukta och mjukgöra huden. Ricinolja är rik på fettsyror och E-vitamin, vilket bidrar till att förbättra hudens återfuktning och elasticitet.

För att applicera castor oil på torr hud kan du ta några droppar av oljan och gnugga in den försiktigt i huden. För bästa resultat applicerar ricinolja på huden efter ett bad eller en dusch, när huden fortfarande är lätt återfuktad.

Om du har torra områden på huden kan du också göra en fuktgivande lotion baserad på ricinolja genom att blanda ricinolja med en annan basolja, till exempel mandelolja eller kokosolja. På så sätt kan du skapa din egen naturliga hudvårdsrutin efter dina specifika behov.

Tänk på att ricinolja är tung och kan ta tid att absorbera i huden, så det är bäst att använda oljan på kvällen eller när du har tid att låta den absorberas helt i huden. Vid regelbunden användning kan ricinolja hjälpa till att förbättra återfuktningen av torr hud och ge dig en mjuk och hälsosam hud.

Ricinolja – Multiolja till hår och hud
Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 179 kr
Försäljningspris 179 kr Ordinarie pris
Ricinolja – Multiolja till hår och hud - Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar

2. Få friskare och starkare hår med castor oil: Använd castor oil till håret

Castor oil kan bidra till att främja friskt hår, minska mjäll, bekämpa håravfall och främja hårväxt. Oljan innehåller ricinolsyra, som är en kraftfull svampdödande och antibakteriell ingrediens som kan bekämpa infektioner i hårbotten och främja sund hårväxt.

För att applicera ricinolja i håret tar du några droppar av oljan och gnuggar den försiktigt in i hårbotten och på håret. Låt oljan verka i minst 30 minuter och tvätta sedan håret som vanligt. För bästa effekt kan du upprepa denna process en eller två gånger i veckan.

Du kan också göra en hårmask genom att blanda ricinolja med en annan olja, till exempel kokosolja eller jojobaolja, för att öka oljans effektivitet. Massera in blandningen i hårbotten och håret och låt den verka i minst en timme innan du tvättar håret.

Tänk på att ricinolja kan vara tung och fet, så det är bäst att använda den med måtta och undvika att applicera för mycket olja, eftersom det kan ta tid att helt tvätta ur håret. Vid regelbunden användning kan dock ricinolja bidra till att främja ett friskt hår och en frisk hårbotten.

Ricinolja – Multiolja till hår och hud
Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 179 kr
Försäljningspris 179 kr Ordinarie pris
Ricinolja – Multiolja till hår och hud - Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar

3. Ricinolja som naturlig sminkborttagning

Ricinolja är ett naturligt och skonsamt sätt att ta bort smink. Oljan fungerar genom att lösa upp sminket så att det lätt kan torkas bort, samtidigt som den återfuktar huden och gör den mjuk och slät.

För att använda ricinolja som sminkborttagning tar du en liten mängd olja på en bomullspinne eller en rengöringsduk och torkar försiktigt ansiktet och runt ögonen. Ricinolja kan också användas för att avlägsna vattenfast mascara och eyeliner.

Castor oil är också en bra lösning för att ta bort ögonsmink eftersom den är skonsam och inte irriterar ögonen. För att ta bort ögonsmink kan du doppa en bomullspinne i ricinolja och försiktigt torka av runt ögonen, men se till att oljan inte kommer i kontakt med ögonen.

Tänk på att ricinolja är tung och att det kan ta lite tid att ta bort den helt från huden, så det är bäst att använda en mild ansiktsrengöring efter användning. Vid regelbunden användning kan dock ricinolja hjälpa till att avlägsna smink på ett naturligt och skonsamt sätt, samtidigt som den ger din hud den återfuktning den behöver.


4. Ricinolja för att motverka oren hud

Ricinolja kan hjälpa till att rensa bort inflammation och bakterier i huden som kan orsaka oren hud. Oljan innehåller också ricinolsyra som kan hjälpa till att minska rodnad och svullnad i oren hud.

För att använda ricinolja för oren hud tar du en liten mängd av oljan och applicerar den försiktigt på huden med hjälp av en bomullspinne eller fingertopparna. Låt oljan verka i minst 15 minuter och tvätta sedan ansiktet med en mild ansiktsrengöring och varmt vatten.

För bästa resultat kan du upprepa detta dagligen tills dina blemmor har försvunnit. Du kan också överväga att blanda ricinolja med andra ingredienser, som t.ex. Tea Tree Oil eller lavendelolja, för att förbättra dess rengöringseffekt på oren hud.

Tänk på att ricinolja är tung, så det är viktigt att undvika att använda för mycket av oljan, eftersom det kan orsaka igensättning av porerna och förvärra din hud. Vid regelbunden användning kan dock ricinolja hjälpa till att rengöra huden.

Ricinolja – Multiolja till hår och hud
Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 179 kr
Försäljningspris 179 kr Ordinarie pris
Ricinolja – Multiolja till hår och hud - Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar

5. Ricinolja för att stärka naglarna

Om du har svaga och sköra naglar kan ricinolja hjälpa till att stärka och skydda dem. Oljan innehåller ricinolsyra som kan hjälpa till att stimulera tillväxten av friskare och starkare naglar.

För att applicera ricinolja på dina naglar tar du en liten mängd av oljan och masserar försiktigt in den i naglarna och nagelbanden. För bästa effekt kan du upprepa detta dagligen eller åtminstone några gånger i veckan.

Du kan också göra en nagelolja genom att blanda ricinolja med andra basoljor, till exempel jojobaolja eller mandelolja. På så sätt kan du ge dina naglar och nagelband extra vård och näring och hjälpa till att förebygga skador på naglar och nagelband.

Tänk på att det kan ta några veckor eller månader innan du ser resultat av att använda ricinolja på dina naglar. Vid regelbunden användning kan dock ricinolja bidra till att förbättra hälsan och styrkan hos dina naglar och nagelband.


6. Användning av ricinolja för vård av solbränna

Ricinolja kan också hjälpa till att lindra smärta och inflammationen i huden som kan uppstå efter en solbränna. Oljan innehåller omega-9-fettsyror och antioxidanter som kan hjälpa till att lugna och reparera skadad hud.

För att applicera ricinolja på solbränd hud tar du en liten mängd av oljan och gnider försiktigt in den på de drabbade områdena. Låt oljan sitta kvar i minst 30 minuter och upprepa sedan flera gånger om dagen tills huden har läkt.

För bästa effekt kan du också blanda ricinolja med andra ingredienser, till exempel aloe vera-gel eller honung, som kan hjälpa till att lugna och återfukta solbränd hud. På så sätt kan du ge din hud den vård och lindring den behöver efter en dag i solen.

Tänk på att ricinolja inte är en ersättning för solkräm. Vid regelbunden användning kan dock ricinolja hjälpa till att lindra smärta och inflammation i solbränd hud och bidra till att påskynda läkningsprocessen.

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

7. Använd ricinolja för att främja friskare ögonfransar

Ricinolja kan också hjälpa till att främja friskare och fylligare ögonfransar. Oljan innehåller fettsyror och antioxidanter som kan hjälpa till att stimulera tillväxten av ögonfransar och förbättra deras tillstånd.

För att applicera ricinolja på dina ögonfransar kan du ta en liten mängd av oljan på en ren mascaraborste eller bomullspinne och försiktigt applicera den på dina ögonfransar. Låt oljan sitta i minst 15 minuter och tvätta sedan ansiktet med en mild ansiktsrengöring och varmt vatten.

För bästa effekt kan du upprepa detta dagligen eller åtminstone några gånger i veckan. Vid regelbunden användning kan ricinolja hjälpa till att stärka dina ögonfransar, samtidigt som den håller dem mjuka och återfuktade.

Tänk på att ricinolja kan ta tid att visa resultat på ögonfransarna och att det inte finns någon garanti för att oljan fungerar för alla. Med tålamod och regelbunden användning kan dock ricinolja hjälpa till att främja friskare och fylligare ögonfransar på ett naturligt sätt.


8. Ricinolja för att minska rynkor och fina linjer

Ricinolja kan hjälpa till att minska synligheten av rynkor och fina linjer i ansiktet. Oljan innehåller ricinolsyra och antioxidanter som kan hjälpa till att stimulera kollagenproduktionen och förbättra hudens elasticitet.

För att applicera ricinolja i ansiktet tar du en liten mängd av oljan och masserar försiktigt in den i huden med cirkulära rörelser. Koncentrera dig på områden med synliga rynkor och fina linjer och undvik att få oljan i kontakt med ögonen.

För bästa effekt kan du upprepa dagligen eller åtminstone några gånger i veckan. Vid regelbunden användning kan ricinolja hjälpa till att förbättra hudens ton och textur och minska synligheten av rynkor och fina linjer.

Tänk på att ricinolja inte är en magisk lösning på alla åldersrelaterade hudproblem. Men med tålamod och regelbunden användning kan ricinolja hjälpa till att främja en hälsosam hudton och minska synligheten av rynkor och fina linjer på ett naturligt sätt.

Ricinolja – Multiolja till hår och hud
Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 179 kr
Försäljningspris 179 kr Ordinarie pris
Ricinolja – Multiolja till hår och hud - Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar

9. Ricinolja som massageolja

Ricinolja kan också användas som massageolja för att lindra smärta och ömhet i kroppen. Oljan innehåller ricinolsyra som har antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper och kan hjälpa till att minska inflammation och smärta i muskler och leder.

För att använda ricinolja som massageolja tar du en liten mängd av oljan och masserar den försiktigt in i det drabbade området med cirkulära rörelser. Använd lite mer olja om det behövs för att täcka hela området.

För bästa effekt kan du upprepa denna process dagligen eller vid behov, beroende på hur allvarlig din smärta och ömhet är. Du kan också överväga att blanda ricinolja med andra smärtlindrande ingredienser, till exempel kamferolja eller eukalyptusolja, för att förbättra dess effektivitet.

Tänk på att ricinolja inte ersätter medicinsk behandling och att det alltid är viktigt att konsultera en läkare om du lider av kronisk smärta eller värk. Vid regelbunden användning kan dock castor oil hjälpa till att lindra smärta och ömhet i kroppen och ge dig en behaglig och avkopplande massageupplevelse.


FAQ


Vad är ricinolja och vad används den till?

Ricinolja är en naturlig olja som utvinns ur fröna från ricinusväxten. Den används för en mängd olika ändamål, bland annat för vård av hårväxt, matsmältningsproblem, akne och reduktion av rynkor.


Vad är skillnaden mellan ricinolja och castor oil?

Det finns ingen skillnad mellan ricinolja och castor oil- de är samma olja och båda namnen används ofta synonymt. Castor oil är den engelska termen, medan ricinolja är den svenska termen för den olja som utvinns ur fröna från ricinusväxten.


Vad är skillnaden mellan ricinolja och amerikansk olja?

Det finns ingen skillnad mellan ricinolja och amerikansk olja - båda namnen används för att beskriva den olja som utvinns ur fröna av ricinusväxten. "Amerikansk olja" är ett mindre vanligt namn för ricinolja och används främst i USA.


Vad är ricinolja tillverkad av?

Ricinolja tillverkas av fröna från ricinusväxten (Ricinus communis). Fröna pressas eller extraheras för att utvinna oljan, som har ett antal kosmetiska, medicinska och industriella användningsområden. Ricinusplantan är en växt som är infödd i Afrika och sydvästra Asien, men den odlas numera över hela världen.

Ricinolja – Multiolja till hår och hud
Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 179 kr
Försäljningspris 179 kr Ordinarie pris
Ricinolja – Multiolja till hår och hud - Ricinolja för torr hud, hår, ögonbryn och ögonfransar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram