Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vattkoppor är en mycket vanlig sjukdom och förloppet är vanligtvis milt till måttligt hos barn som har ett normalt immunförsvar. Dessutom får de allra flesta barn sjukdomen när de är små, spädbarn, varefter de blir immuna.

FAKTA: 5 snabba fakta om vattkoppor

 1. Vattkoppor är en virussjukdom som orsakar feber och utslag
 2. Vattkoppor överförs via droppar och är därför den mest smittsamma av alla barnsjukdomar
 3. När utslagen bildar skorpor är risken för infektion över
 4. De flesta barn får vattkoppor i unga ålder, varefter de blir permanent immuna
 5. Det finns ett vaccin mot vattkoppor, men det ingår inte i barnvaccinationsprogrammet i Danmark

Hur vanligt är vattkoppor?

Vattkoppor är en mycket vanlig sjukdom hos barn. Det är oftast barn, småbarn och spädbarn som smittas - men vattkoppor är den mest smittsamma av alla sjukdomar. Det är på grund av att smittspridningen är genom droppsmitta. Droppsmitta definieras som luftburen överföring av små vätskepartiklar genom nysningar, hosta, prat, kräkningar samt stänk av var, urin och blod. Om barnet är i kontakt med andra barn krävs det inte mycket för att den ena ska smitta den andra. I allmänhet är vattkoppor en sjukdom som man bara drabbas av en gång i livet, men för vissa personer kan den återkomma vid ett senare tillfälle.

Cirka 95 procent av den vuxna danska befolkningen har haft vattkoppor som barn, vilket är ett bevis på hur vanlig sjukdomen är.


Orsaker till vattkoppor

Vattkoppor är mycket smittsamt och överförs via vätska från blåsorna, händer, leksaker eller liknande, medan barn också kan smitta varandra via nysningar och hosta. Vattkoppor orsakas av infektion med VZV-viruset och överförs enligt beskrivningen här.

En person kan smittas från cirka två dagar innan utslagen bryter ut tills en skorpa har bildats på blåsorna. Det tar ungefär 10 till 20 dagar från det att du smittas med vattkoppor till dess att sjukdomen bryter ut.

Vattkoppor kan överföras från både en person som har vattkoppor och en person som har bältros. De allra flesta människor får vattkoppor som barn, varefter de blir immuna. Skulle det hända att du får vattkoppor igen senare i livet kallas det istället för bältros. Detta beror på att viruset stannar kvar i kroppen, så sjukdomen kan bryta ut igen om du till exempel har ett försvagat immunförsvar.


Vattkoppor - symtom

Förloppet av vattkoppor är vanligtvis fredligt. I de flesta fall får barnet feber och sjukdomskänsla i 24 timmar före eller samtidigt som utslagen bryter ut.

Vattkoppor kan variera mycket i sitt tillstånd, där vissa upplever en enda, feberfri (och kanske obemärkt) vattkoppa, medan andra kan vara svårt drabbade med hög feber och många vattkoppor över hela kroppen.

Om barnet kliar sig mycket kan det finnas risk att det blir till ett sår.

Symtom på vattkoppor:

 • Utslag som börjar på kroppen och i ansiktet och som kan sprida sig till hårbotten, armar och ben
 • Kliande utslag
 • Utslag i form av röda fläckar som inom några timmar utvecklas till blåsor och som efter några dagar blir till sår
 • Nya blåsor uppstår inom tre till sex dagar
 • Feber
 • Feber och trötthet fram till utbrottet
 • När barn drabbas blir de vanligtvis mindre påverkade av sjukdomen, medan sjukdomen hos vuxna ofta är allvarligare.

Förloppet av vattkoppor

När en person får vattkoppor är sjukdomsförloppet vanligtvis som beskrivet här:

 • Vattkoppor börjar med lätt feber och huvudvärk i 1-2 dagar
 • Efter några dagar med huvudvärk och lätt feber börjar utslagen vanligtvis i hårbotten och ansiktet
 • Under de följande 3-6 dagarna sprider sig utslagen och små röda prickar dyker upp och förvandlas till blåsor, som sedan spricker och blir till sår med sårskorpa. Barnet kommer därför att ha både nya och gamla vattkoppor samtidigt.
 • I mycket sällsynta fall kan en luftvägsinfektion uppstå, vilket kan påverka hjärnan med inflammation som kan orsaka medvetslöshet, kramper och nackstyvhet

Vattkoppor börjar vanligtvis i hårbotten och sprider sig till ansiktet. Det kan sedan spridas till armar och ben och resten av kroppen. I vissa fall kan barnet dock också få vattkoppor på slemhinnorna i munnen, ögonen och könsorganen.

Vattkoppor lämnar sällan ärr, men det är ändå en bra idé att vara försiktig så att man inte kliar för mycket på såren. Det kan både bidra till ärrbildning och kan också utvecklas till sår.

Det finns ett antal produkter på marknaden som effektivt kan lindra kliandet och göra vattkopporna mer uthärdliga. Bland annat har Australian Bodycare ett paket med 3 produkter som lindrar kliande.

Paket för vård vid klåda från vattkoppor
Produkter för vård vid vattkoppor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris
Paket för vård vid klåda från vattkoppor - Produkter för vård vid vattkoppor

Är vattkoppor farligt?

För personer som i övrigt är friska och har ett normalt immunförsvar är vattkoppor sällan farliga, och vattkoppor är i allmänhet en mycket ofarlig sjukdom som vanligtvis går över av sig själv. Det finns dock situationer där vattkoppor kan få allvarligare konsekvenser. Detta gäller bland annat:

 • Personer med blodcancer eller andra cancerformer
 • Nyfödda vars mödrar inte har haft vattkoppor
 • Gravida kvinnor i slutet av graviditeten om de inte har haft vattkoppor
 • Personer som inte har haft vattkoppor och som tar immunsupprimerande läkemedel

Anledningen till att vattkoppor kan vara särskilt farliga för denna grupp beror på ett försvagat immunförsvar. Ett försvagat immunförsvar i kombination med vattkoppor kan leda till allvarligare konsekvenser. I detta fall kan ett vaccin vara lämpligt, men gravida kvinnor bör vänta tills graviditeten är över innan de vaccineras.

  Vattkoppor orsakar också sällan komplikationer, men kan orsaka dem:
  • Lunginflammation hos vuxna
  • Godartad hjärtinflammation hos barn
  • Bakteriella hudinfektioner i utslagen

  En gång vattkoppor - två gånger bältros

  Är det möjligt att få vattkoppor mer än en gång? Svaret är ja - även om det händer mycket sällan. De flesta människor förblir immuna resten av livet efter en infektion, men vissa människor kan få vattkoppor igen.

  Detta händer vanligtvis personer som har ett försvagat immunförsvar, medan svaret i andra fall kan vara att det första fallet av vattkoppor inte alls var vattkoppor, vilket är anledningen till att det feldiagnostiserades.

  Om du får ett andra utbrott av vattkoppor som vuxen kallas det bältros. Det beror på att viruset finns i kroppen hela tiden och om det blir aktivt igen kan det orsaka bältros.

  Vad är bältros?

  Bältros (herpes zoster) är ett smärtsamt utslag som orsakas av vattkoppsviruset. Du kan bara få bältros om du tidigare har haft vattkoppor.

  Vattkoppsviruset gömmer sig i kroppens nerver, så bältros är ett lokalt uppblossande av vattkoppor i det området. Bältros kan förekomma var som helst på kroppen och i ansiktet, men det är alltid ensidig, vilket innebär att det sitter på antingen höger eller vänster sida.

  Även om bältros är smärtsamt är det varken farligt eller livshotande. Bältros börjar vanligtvis med huvudvärk och sjukdomskänsla, följt av sveda och smärta i huden på det drabbade området. Efter 3-6 dagar uppträder ett utslag med rodnad och blåsor i området och sårskorpor bildas.

  I lindriga fall behandlas bältros med smärtstillande medel, tålamod och god hygien. Om smärtan är svår kan du behöva få morfin utskrivet av din läkare.


  Behandling av vattkoppor

  Vad ska du göra om du misstänker att ditt barn har vattkoppor? Om du känner igen något av symtomen på vattkoppor är det första du ska göra att hålla barnet hemma från skolan - åtminstone tills febern har gått ner och de sista vattkopporna har torkat ut. På så sätt undviker du att barnet riskerar att smitta andra barn.

  Vattkoppor behandlas i allmänhet inte med läkemedel, utan du kan istället använda krämer för att lindra kliandet. Dessutom är det viktigt att hålla en god hygien. Om ditt barn har mycket klaindet kan du hjälpa det genom att smörja in området med en mild klådstillande kräm, t.ex. dessa från Australian Bodycare.

  Paket för vård vid klåda från vattkoppor
  Produkter för vård vid vattkoppor
  +15.000 omdömen
  Ordinarie pris 349 kr
  Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris
  Paket för vård vid klåda från vattkoppor - Produkter för vård vid vattkoppor

  I svåra fall kan du behandla med läkemedel

  I vissa fall kan det vara lämpligt att behandla barnet med läkemedlet Aciclovir, som är en tablett, flytande lösning eller injektion som fungerar bra mot vattkoppor. Det fungerar dock bara om behandlingen ges inom 24 timmar i normala fall. I vissa fall kan denna behandling ges till nyfödda barn som har utvecklat komplikationer från vattkoppor eller till kroniskt sjuka barn med nedsatt immunförsvar.

  Det finns ett vaccin för särskilda riskgrupper

  Det finns till och med ett vaccin mot vattkoppor, men det används inte rutinmässigt i Danmark eftersom vattkoppor i allmänhet är ganska ofarliga. Vaccinet används dock i vissa specialfall för särskilda riskgrupper, t.ex. barn som lider av leukemi.

  Vad kan jag göra för att lindra kliandet?

  Det finns i princip ingen behandling för vattkoppor, men du kan göra ditt för att hålla kliandet på en dräglig nivå. Det finns olika krämer och lotioner som kan användas för att lindra klådan.

  Bland annat har Australian Bodycare en serie av produkter som effektivt lindrar kliandet i samband med bland annat vattkoppor. Serien innehåller en mild kroppstvål, en bra kroppslotion för daglig användning och en extra närande kräm för torr och skadad hud - och vattkoppor. Innehållet av Tea Tree-olja bidrar till att göra produkterna antiseptiska och håller kroppen fri från smuts och bakterier.


  FAQ - Vanliga frågor och svar

  Vad är vattkoppor?

  Vattkoppor visar sig som ett kliande utslag med vätskande blåsor som senare skorpar igen. Vattkoppor orsakas av varicella-zoster-viruset (VZV), som är den mest smittsamma barnsjukdomen.

  Vattkoppor drabbar oftast barn, som sedan utvecklar livslång immunitet, medan några få kan uppleva ett senare utbrott av vattkoppor, som då kallas bältros.

  Varför får man vattkoppor?

  Vattkoppor är droppsmittande, vilket innebär att vattkoppor överförs genom hosta, nysningar och prat, samt genom att man kommer i kontakt med vattkoppsvätska på händer etc.

  Vattkoppor är den mest smittsamma barnsjukdomen och cirka 95 procent av den danska befolkningen har haft vattkoppor som barn.

  Hur ser skabb ut?

  Skillnaden mellan skabb och vattkoppor är att vattkoppor orsakas av ett virus, medan skabb orsakas av ett kvalster i huden. Båda orsakar kliande och utslag med rodnad hud och vätskande blåsor.

  Vid skabb kliar det mest på natten, medan utslagen inte syns på huvud och hals. Vattkoppor däremot börjar i hårbotten och sprider sig sedan till ansiktet, halsen och eventuellt resten av kroppen. Det är alltså lätt att se skillnaden mellan de två.

  Om du är osäker på om ditt barn har skabb eller vattkoppor bör du kontakta läkare, eftersom vattkoppor går över av sig självt medan skabb kräver behandling.

  Vad orsakar vattkoppor?

  Vattkoppor uppstår som en följd av infektion från andra som har ett utbrott av vattkoppor. Vattkoppor är smittsamt från några dagar innan utbrottet börjar tills det har bildats sårskorpor på alla blåsor.

  Vi rekommenderar att du håller ditt barn hemma tills alla vattkoppor är borta för att vara på den säkra sidan, eftersom vattkoppor är mycket smittsamma och kan spridas genom hosta, nysningar, prat med mera.

  Är vattkoppor farligt?

  Vattkoppor är ofarligt för friska människor med ett normalt immunförsvar. Det finns dock vissa grupper där vattkoppor kan få allvarligare konsekvenser. Det gäller personer med nedsatt immunförsvar, eventuellt till följd av en sjukdom som leukemi.

  Hur lätt sprids vattkoppor?

  Vattkoppor är den mest smittsamma barnsjukdom som finns. Cirka 95 procent av den vuxna danska befolkningen har haft vattkoppor.

  Vattkoppor är droppsmittsamt, vilket innebär att det överförs via luften genom att man pratar, nyser, hostar med mera. Dessutom smittar vattkoppor genom fysisk kontakt med blåsor och vätska från blåsorna.

  Kan bara barn få vattkoppor?

  Vattkoppor anses vara en barnsjukdom, men vuxna kan också få vattkoppor. Om du får vattkoppor som vuxen är det ofta förknippat med fler komplikationer.

  Om du inte har haft vattkoppor som barn är det värt att vara extra uppmärksam. Detta gäller särskilt för gravida kvinnor, som löper extra stor risk att utveckla viral lunginflammation.

  Kan man få vattkoppor två gånger?

  Man kan få vattkoppor två gånger, eftersom viruset förblir latent i kroppen. I sällsynta fall kan viruset dyka upp igen. Om du får vattkoppor igen kallas det bältros. Bältros uppträder vanligtvis om du har ett nedsatt immunförsvar.

  Kan man bli vaccinerad mot vattkoppor?

  Det finns ett vaccin mot vattkoppor, men det är inte ett rutinvaccin i Storbritannien. Det beror på att vattkoppor i grunden är en ofarlig sjukdom som i de flesta fall går över av sig själv.

  Paket för vård vid klåda från vattkoppor
  Produkter för vård vid vattkoppor
  +15.000 omdömen
  Ordinarie pris 349 kr
  Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris
  Paket för vård vid klåda från vattkoppor - Produkter för vård vid vattkoppor

  Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram