Köp för min. 749 kr. och vi lägger till 3 läppbalsam GRATIS (Värde 249 kr.)

Åtgärda dina hudproblem med ansiktsolja

Professionellt uppdaterad: 3/3/2023

En ansiktsolja gör underverk i den dagliga hudvårdsrutinen. Men du kanske fortfarande inte har skaffat en för att du är rädd att få fet hud och igensatta porer? 

Här kan du läsa mer om hur ansiktsolja fungerar och du kan bland annat få svar på varför du bör använda oljan och hur du ska använda den. 

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Anne har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är en ansiktsolja? 

En ansiktsolja är en olja som innehåller en lång rad närande och nyttiga vitaminer och mineraler för din hud. 

Oljan är ett bra komplement till den dagliga hudvårdsrutinen och kan fungera som alternativ till din ansiktscreme – och både män och kvinnor kan ha stor nytta av att använda ansiktsolja i deras hudvård. 

Ansiktsolja är en äkta olja och därför kommer den att kännas en smula fet innan den tränger in i huden. Men du behöver inte vara rädd för att den kommer att göra huden och porerna feta och igensatta. 

Kroppsolja för bristningar och ärr

Body Oil med Tea Tree Oil tillför fukt och elasticitet till huden

119 kr

Hur fungerar olja i ansiktet? 

En ansiktsolja är framställd så att den tränger in djupt i huden på kort tid. Oljans alla närande vitaminer, antioxidanter och mineraler bidrar till att fukta, skydda och vårda huden i de områden där den behöver lite extra omsorg. 

Det gör den helt utan att störa hudens naturliga balans


Varför ska du använda ansiktsolja?

Det finns flera goda skäl till att använda en ansiktsolja som en del av den dagliga hudvårdsrutinen. Här kan du läsa om de viktigaste argumenten för att göra ansiktsolja till en del av den dagliga hudvården.

Innehåller en rad närande ingredienser

Olja för ansiktet innehåller en lång rad nyttiga ingredienser. Ansiktsolja är späckad med närande vitaminer och antioxidanter. 

Vitaminer hjälper huden på flera olika sätt. Olika vitaminer är bra på olika saker: 

 • A-vitamin bidrar både med att motverka torr hud och akne
 • B-vitamin bidrar till att återuppbygga och reparera huden
 • C-vitamin bidrar till att stärka kollagennivån i huden så att den blir fastare. 
 • E-vitamin bidrar till att bekämpa fria radikaler och har en helande effekt på huden. 

Antioxidanter bidrar effektivt med att skydda huden. De fungerar som en sköld mot nedbrytning och motverkar oxidativ stress. På så sätt förhindrar antioxidanter att hudens kollagen bryts ner, vilket annars kan ge rynkor

Åtgärda dina hudproblem 

Om du börjar använda en ansiktsolja i din dagliga skönhetsrutin får du ett kraftfullt vapen mot olika hudproblem. Ansiktsoljor hjälper vid problem som: 

 • Torr hud 
 • Ojämn hudton och pigmentfläckar
 • Fet hud
 • Rodnad 
 • Öm och irriterad hud 
 • Grå och trist hud 
 • Mogen och rynkig hud 

Makeup sitter bättre 

Om du använder en ansiktsolja kommer inte bara din hud att bli vackrare och friskare, utan din makeup sitter också bättre. 

Makeupen sitter bättre på huden, eftersom den inte lägger sig i torra fåror och linjer i ansiktet om du använder en olja under. 

TIPS: Droppa i ett par droppar i din foundation – det ger en lätt och naturlig täckning med massor av lyster. Samtidigt blir din foundation lätt att arbeta med och att fördela jämnt i ansiktet. 


Vilken ansiktsolja ska du använda? 

När du investerar i en olja till ansiktet ska du först och främst tänka på vilka hudproblem du vill att den ska hjälpa dig med. Alla ansiktsoljor passar inte för just dina specifika utmaningar. 

Vissa passar torr och trist hud, medan andra är bättre för fet och oren hud

Använd exempelvis Australian Bodycares Body Oil, som passar både kropp och ansikte. Oljan tränger snabbt in i huden utan att kännas fet och den har en lång rad gynnsamma egenskaper för din hud. Den innehåller australisk Tea Tree Oil, som har en rengörande effekt på huden. 

Använd oljan för att:

 • Ge torr och dehydrerad hud massor av fukt och vård. 
 • Göra huden mer spänstig och elastisk. 
 • Göra att pigmentfläckar och andra ojämnheter i huden inte är lika synliga. 
 • Motverka fet och oren hud med finnar och akne.  

Kroppsolja för bristningar och ärr

Body Oil med Tea Tree Oil tillför fukt och elasticitet till huden

119 kr

Så här använder du ansiktsolja

För att få ut så mycket som möjligt av din ansiktsolja är det viktigt att verkligen använda oljan i din hudvårdsrutin. Följ gärna denna steg-för-steg-guide: 

 1. Rengör huden med en mild rengöringsprodukt så att den är fri från smuts och orenheter. Det är viktigt att du avlägsnar smutsen så att oljan får goda förutsättningar att verka. Vi rekommenderar vår Face Wash
 2. Applicera ett par droppar oljai handflatorna eller direkt i ansiktet. 2–3 droppar räcker ofta för att ge huden den vård den behöver. Massera försiktigt och varsamt in i huden med cirkelrörelser. 
 3. Avsluta med en dag- eller nattcremeför att försegla oljan. Du kan också använda oljan som alternativ till din creme, men du får ändå optimal effekt om du vårdar med oljan och sedan lägger till en skyddande hinna med en creme, t.ex. vår Face Cream

Hyaluronsyra Serum för glöd och fina linjer

Ansiktsserum med hyaluronsyra 2% och vitamin B5 mot fina linjer

129 kr