Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är Flensost?

Flensost, även känt som smegma, är en kombination av döda hudceller, talg och svett som ansamlas i hudvecken runt könsorganen.

Flensost bildas främst under förhuden på penis hos män och i området runt klitoris och de små blygdläpparna hos kvinnor. Det är viktigt att notera att förekomsten av flensost är en normal fysiologisk process och inte ett tecken på dålig hygien.

Produktionen av flensost är en naturlig del av kroppens funktion. Talgkörtlarna i det intima området producerar talg som smörjer och skyddar huden. Döda hudceller och svett kan ansamlas i detta talg, vilket resulterar i bildandet av flensost.

Det är viktigt att betona att flensost inte är farligt eller skadligt för hälsan i sig. Men överdriven ansamling av flensost och bristande hygien kan leda till obehag och lukt och öka risken för infektion. Du kan använda Australian Bodycares Intim Wash för att rengöra de områden där flensost bildas och därmed både förebygga och rengöra bort smegma.

Vårdpaket mot flensost
Rensar och förebygger smegma i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris
Vårdpaket mot flensost - Rensar och förebygger smegma i intimområdet

Varför får man flensost?

Uppkomsten av flensost kan påverkas av olika faktorer, inklusive hormoner, hygien och vissa medicinska tillstånd.

 1. Hormonella förändringar: Under puberteten och under den reproduktiva åldern kan hormonella förändringar påverka talgproduktionen i intimområdet. Detta kan leda till ökad talgproduktion och därmed en större risk för uppbyggnad av nackost.
 2. Dålig hygien: Otillräcklig eller bristfällig intimhygien kan bidra till att det bildas flensost. Om intimområdet inte rengörs kan döda hudceller, svett och andra sekret ansamlas och bilda flensost. Regelbunden och noggrann rengöring av intimområdet är viktigt för att förhindra överdriven bildning av flensost.
 3. Medicinska tillstånd: Vissa medicinska tillstånd kan öka risken för flensost. Exempel på detta är phimosis, där förhuden inte kan dras tillbaka hos män, och vulvovaginal atrofi, som förekommer hos kvinnor i klimakteriet och kan leda till torrhet och ökad produktion av flensost. Om du har ett medicinskt tillstånd som påverkar intimområdet är det viktigt att konsultera en läkare för råd och lämplig behandling.
Genom att förstå de faktorer som kan bidra till bildandet av flensost kan du bättre hantera din intimhygien och förhindra att överdriven flensost byggs upp.

  Behandling av flensost

  När det gäller behandling av flensost finns det flera olika metoder och tillvägagångssätt som kan hjälpa till att minska och förebygga problemet. Här är några effektiva behandlingar och metoder:

  1. Korrekt intimhygien: En av de viktigaste faktorerna vid behandling av flensost är att upprätthålla en god intimhygien. Det rekommenderas att tvätta intimområdet dagligen med mild intimtvål och varmt vatten - Intim Wash från Australian Bodycare kan användas här. Det är viktigt att skölja noggrant och torka området försiktigt efter tvätt. Undvik överdriven användning av tvål eller aggressiv skrubbning eftersom det kan störa den naturliga balansen i området.
  2. Användning av specialprodukter: Det finns också specialprodukter som är utformade för att hjälpa till att minska flensost. Intimtvätt och pH-balanserade intimservetter som är skonsamma mot intimområdet kan vara bra för att upprätthålla renheten och förhindra uppbyggnad av flensost. Välj produkter utan onödiga tillsatser eller dofter, eftersom dessa kan störa den naturliga balansen i området.
  3. Medicinsk behandling: Om flensost är ihållande eller orsakar obehagliga symtom kan det vara nödvändigt att söka medicinsk behandling. En läkare kan ordinera mediciner eller krämer för att minska talgproduktionen och förhindra uppbyggnad av flensost. Det är viktigt att följa din läkares anvisningar och rapportera eventuella biverkningar eller bristande effektivitet.
  4. Förebyggande: För att förhindra framtida bildning av flensost är det viktigt att upprätthålla en regelbunden intimhygienrutin och undvika riskfaktorer som dålig hygien eller hormonella obalanser. Att bära underkläder som andas och undvika åtsittande kläder kan också bidra till att minska uppbyggnaden av flensost. Om du har ett medicinskt tillstånd som ökar risken för flensost ska du följa din läkares rekommendationer och behandlingsplan.
  Genom att följa dessa behandlingar och metoder kan du effektivt hantera och förebygga flensost. Om symtomen kvarstår eller förvärras är det viktigt att du söker råd hos din läkare för en grundlig bedömning och vidare behandling.

   Vårdpaket mot flensost
   Rensar och förebygger smegma i intimområdet
   +15.000 omdömen
   Ordinarie pris 499 kr
   Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris
   Vårdpaket mot flensost - Rensar och förebygger smegma i intimområdet

   Förebyggande av flensost

   Det finns flera tips och tricks som du kan följa för att förebygga flensost och upprätthålla en hälsosam och ren intimzon. Här är några effektiva sätt att förebygga flensost:

   1. Regelbunden intimhygien: Det är viktigt att upprätthålla en regelbunden och noggrann intimhygien för att förhindra uppbyggnad av flensost. Tvätta intimområdet dagligen med varmt vatten och ett milt medel som Australian Bodycare Intim Wash. Kom ihåg att skölja väl och torka området försiktigt efter tvätten.
   2. Välja lämpliga kläder: Använd löst sittande underkläder som andas och som tillåter luftcirkulation och minskar fukt i intimområdet. Undvik åtsittande kläder eftersom det kan öka värmen och fuktigheten, vilket kan bidra till bildandet av flensost.
   3. Undvik vissa irriterande ämnen: Vissa produkter och ämnen kan irritera intimområdet och öka risken för flensost. Undvik att använda parfymerade intimsprayer, doftande tamponger eller bindor och starka kemikalier som sulfater och parabener. Välj istället milda och skonsamma produkter som Australian Bodycare Intim Wash och Intim Barrier Cream.
   4. Tvätta underkläder och sängkläder regelbundet: För att förhindra uppbyggnad av bakterier och svampar som kan bidra till flensost är det viktigt att tvätta dina underkläder och sängkläder regelbundet. Använd ett milt tvättmedel och undvik sköljmedel som kan irritera huden.
   5. Undvik överdriven användning av tvål: Även om det är viktigt att hålla intimområdet rent bör man undvika överdriven användning av tvål eftersom det kan ta bort de naturliga oljorna och ändra pH-balansen i intimområdet. Använd endast en mild intimtvätt som Australian Bodycare Intim Wash och undvik att tvätta området för mycket.

   Genom att följa dessa förebyggande tips och använda produkter som Australian Bodycare Intim Wash och Intim Barrier Cream kan du minska risken för flensost och bibehålla en frisk och ren intimzon. Kom ihåg att det är viktigt att lyssna på din kropp och uppsöka läkare om du upplever ihållande symtom eller oro.

   Vårdpaket mot flensost
   Rensar och förebygger smegma i intimområdet
   +15.000 omdömen
   Ordinarie pris 499 kr
   Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris
   Vårdpaket mot flensost - Rensar och förebygger smegma i intimområdet

   FAQ


   Vad är flensost?

   Flensostär en naturlig ansamling av döda hudceller, svett och sekret från talgkörtlarna i intimområdet. Det kan bilda en vitaktig eller gulaktig substans.


   Vad orsakar flensost?

   Flensost bildas som ett resultat av den naturliga processen att avlägsna döda hudceller och produktionen av talg. Hormonella förändringar, dålig intimhygien och vissa medicinska tillstånd kan bidra till ökad bildning av flensost.


   Hur kan jag behandla flensost?

   Behandling av flensost innebär vanligtvis regelbunden och noggrann intimhygien. Tvätta området dagligen med mild tvål och vatten och se till att torka det ordentligt efteråt. Att använda produkter som Australian Bodycare Intim Barrier Cream kan också hjälpa till att förebygga flensost.


   Är flensost farligt?

   Flensostär vanligtvis inte farligt, men det kan orsaka obehag, lukt och ibland irritation eller klåda. Om du upplever ihållande symtom eller är orolig rekommenderas att du kontaktar din läkare.


   Kan kvinnor få flensost?

   Ja, kvinnor kan också uppleva flensost. Även om flensost är vanligare hos män på grund av att förhuden håller kvar sekretet, kan det också förekomma hos kvinnor i vecken runt könsorganen. Den bakomliggande orsaken och behandlingsmetoderna är i allmänhet desamma för både män och kvinnor.

   Vårdpaket mot flensost
   Rensar och förebygger smegma i intimområdet
   +15.000 omdömen
   Ordinarie pris 499 kr
   Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris
   Vårdpaket mot flensost - Rensar och förebygger smegma i intimområdet

   Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram