Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är svamp i skrevet?

Svamp är en mycket obehaglig hudåkomma som orsakas av en svampinfektion med hudsvampar, även kallade dermatofyter. Liksom andra svampinfektioner är det en mycket vanlig hudåkomma.

Svamp i skrevet kan också kallas ljumskesvamp eller för sitt latinska namn, Tinea Cruris. Svamp i skrevet är "besläktad" med andra typer av svampar som t.ex. ljumsksvamp, fotsvamp, nagelsvamp och svamp i hårbotten.


Vem får svamp i skrevet?

Svamp i skrevet är ett besvärligt tillstånd som kan drabba både kvinnor och män. Det är dock särskilt vanligt hos män, särskilt de som är mycket aktiva och idrottar. Sport och aktivitet innebär mycket svettning, vilket skapar en fuktig miljö som kan vara en gynnsam grogrund för en svampinfektion. Om du är mycket aktiv är det därför särskilt viktigt att du är uppmärksam på hygienen - tvätta dig väl och torka dig ordentligt efteråt. Dela inte handduk med andra om du har svamp i skrevet, eftersom du kan riskera att sprida infektionen.

Svamp i skrevet är också vanligt hos personer som har dålig hygien. En fuktig och täppt miljö ger gynnsamma förutsättningar för svamptillväxt. Överviktiga personer har en ökad risk för växt av svamp i skrevet, eftersom det kan vara svårare att hålla sig ren. Det finns fler hudveck för svampar att leva i. Hudveck ger en optimal miljö för svampar eftersom de är fuktiga och varma. Överviktiga personer tenderar också att svettas mer, och en svettig och fuktig miljö ger gynnsamma förutsättningar för svampar att växa.

Slutligen har personer med diabetes också en högre risk att utveckla svamp i skrevet (och andra svampinfektioner i allmänhet). Detta beror på att diabetiker har höga sockernivåer i blodet, vilket kan leda till att de utsöndrar socker när de svettas, vilket är något som svampar gillar.

HOPPA DIREKT TILL: Behandling av svamp i skrevet

Varför får man svamp i skrevet?

Alla har svampsporer över hela kroppen. Detta är helt normalt och ofarligt. Svampsporerna livnär sig på döda hudceller och så länge de inte ges möjlighet att föröka sig mer än normalt är balansen i ordning och de gör ingen skada. Om de däremot ges alltför gynnsamma förutsättningar för tillväxt börjar de bli besvärliga, och det är då vi talar om svamp.

Svampsporer älskar varma och fuktiga förhållanden, och det är precis vad du har i skrevet - särskilt om du inte ser till att bekämpa fuktigheten och är noga med att upprätthålla god hygien och en ren och torr miljö.

Svamp i skrevet hos män

Svamp i skrevet är vanligare hos män än hos kvinnor, och den ses ofta hos idrottare och män som generellt är mycket fysiskt aktiva. På engelska kallas svamp i skrevet också för "jock itch", vilket kan översättas med "klåda hos idrottare". Dessutom är skrevsvamp vanligare hos överviktiga män och män som har diabetes. Män som bär tajta underkläder och strama byxor har också större risk att utveckla svamp i skrevet.

Om man sammanfattar ovanstående är det inte konstigt att unga män har större risk att få svamp i skrevet: de är oftast mer fysiskt aktiva och bär ofta tajta underkläder och strama byxor!

HOPPA DIREKT TILL: Behandling av svamp i skrevet

Australian Bodycare gel & tvål
Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 279 kr
Försäljningspris 279 kr Ordinarie pris
Australian Bodycare gel & tvål - Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken

Symtom på svamp i skrevet hos män

De typiska symptomen på svamp i skrevet hos män är ett tydligt rött eller rödbrunt utslag på huden som bränner och kliar. Huden är synligt irriterad och kan också fjälla och bilda små sprickor. Området kan vara ganska stort och sträcka sig från ljumskområdet, mellan skinkorna, till insidan av låren och på pungen. Det drabbade området är vanligtvis klart och tydligt avgränsat från det friska området.

Svamp i skrevet kan smitta

Svamp i skrevet kan smitta antingen genom direkt hud-mot-hudkontakt eller indirekt kontakt, till exempel genom att dela en handduk. Om du har svamp i skrevet är det därför viktigt att du söker vård omedelbart så att du inte riskerar att föra smittan vidare till andra.

Du kan också smitta dig själv till andra kroppsdelar, om du till exempel har fotsvamp som du inte har behandlat. Om du märker symtom på svamp finns det goda skäl att få det behandlat omedelbart - du undviker klåda och irritation i skrevet och du slipper föra smittan vidare till dig själv eller andra.

SE MER: Produkter mot klåda och irritation i mäns skrev


Svamp i skrevet hos kvinnor

Även om svamp i skrevet är vanligare hos män än hos kvinnor kan kvinnor också få svamp i skrevet. Svamp trivs bäst där det är fuktigt och varmt. Detta är vanligtvis i skrevet, särskilt om du inte håller god hygien eller om du inte snabbt byter från svettiga underkläder till torra och rena kläder.

Kvinnor med diabetes och överviktiga kvinnor har också en ökad risk för svamp i skrevet. Tyvärr trivs svampen särskilt bra hos diabetiker som har höga blodsockernivåer, eftersom sockret kan utsöndras genom svett. För överviktiga beror det på att hudveck ger svamparna en perfekt växtmiljö med både fukt och värme. Dessutom kan det vara svårare att hålla sig ren i hudveck.

Slutligen kan även tajta underkläder och strama byxor vara orsaken till ökad svamptillväxt och därmed ett utbrott av svamp i skrevet. Byt därför till lösare underkläder och lösare byxor om du har problem med svampinfektioner.

HOPPA DIREKT TILL: Behandling av svamp i skrevet

Symtom på svamp i skrevet hos kvinnor

De typiska symptomen på svamp i skrevet hos kvinnor är klåda och irritation. Huden svider och bränner, och oftast kan man se ett rött eller rödbrunt utslag på huden som bildar en tydlig gräns till det friska hudområdet. Huden är irriterad, och den kan också fjälla och bilda små sprickor. Det angripna området i ljumsken kan vara rätt stort och sträcka sig til insidan av låren, slidan och området mellan skinkorna.

Du kan smitta och bli smittad med svamp i skrevet

Du kan smitta andra om du har svamp i skrevet - och du kan smittas av andra. Detta kan ske genom direkt hud-mot-hudkontakt, till exempel vid samlag med en partner som har en könssjukdom. Det kan också överföras genom indirekt kontakt, till exempel genom att dela en handduk med någon annan. I allmänhet är det därför en bra idé att inte dela handdukar med andra - särskilt om du har en svampinfektion.

Om du har svamp någon annanstans på kroppen, till exempel fotsvamp, bör du också vara medveten om att du kan smitta dig själv och därmed till exempel få svamp i skrevet. Se därför alltid till att få en svampinfektion behandlad omedelbart.

SE MER: Produkter mot klåda och irritation i kvinnors skrev


Behandling av svamp i skrevet

Om du misstänker att den klåda, sveda och irritation som du upplever kan orsakas av svamp är det en bra idé att besöka en läkare. Detta gäller naturligtvis även om du upplever liknande symptom men är osäker på vad det kan vara.

Men om du känner dig säker på att dina symtom orsakas av svamp - eller om du känner igen symtomen eftersom du har haft svamp tidigare -  kan du dock nöjas med att gå på apoteket och köpa kräm mot svamp i skrevetMen om symtomen inte har försvunnit efter några veckors behandling bör du uppsöka din läkare.

Läkaren kan ofta ställa diagnosem bara genom att titta på din hud. Läkaren kan dock också välja att ta ett svampsvampsvabb av huden för mikroskopering och odling för att vara säker. Vissa former av eksem eller psoriasis kan nämligen likna som svamp.

Behandling med kräm eller tabletter

Svamp i skrevet är lyckligtvis en ofarligt tillstånd som är relativt lätt att behandla. Läkaren vill typiskt rekommendera medicin i form av en svampdödande kräm som du ska smörja på huden. Denna finns att köpa receptfritt. I vissa fall, om krämen inte lyckas kontrollera din svampinfektion, kan du få en behandling med tabletter.

Vanligtvis kommer du fort kunna uppleva en lindring av din klåda och irritation när du påbörjar en behandling mot svampinfektionen. Och efter ett par veckor kommer svampinfektionen att ha försvunnit hos de allra flesta. Härefter handlar det då om att komma ihåg hur du kan förebygga svamp i skrevet, så det inte kommer igen.

Tea tree-olja mot klåda och irritation

Om du har problem med klåda och irritation finns det medel med naturliga aktiva ingredienser. Australiensisk Tea Tree-olja är till exempel känd för att vara effektiv mot klåda och irritation.

Fördelen med att använda produkter med tea tree-olja är att du kan använda dem på obestämd tid eftersom de innehåller 100% naturliga aktiva ämnen.

Du kan använda en kräm med tea tree-olja, som är avsedd för mycket torr hud, på de utsatta områdena i skrevet. Krämen kan också användas för eksemhud, psoriasis och på torra skenben och fötter.

Från Australian Bodycare hittar du Body Cream med tea tree oil. Dessutom kan du även komplettera med en Intim Wash som innehåller tea tree oil. Använd till exempel tvättkrämen varje gång du duschar - och använd krämen två gånger om dagen på torr hud.

För kvinnor och män finns en annan produkt som är effektiv mot klåda och hudirritation: Femigel från Australian Bodycare. Det är en gel avsedd för kvinnor för att lindra klåda och irritation.

Australian Bodycare gel & tvål
Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 279 kr
Försäljningspris 279 kr Ordinarie pris
Australian Bodycare gel & tvål - Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken

Förebygga svamp i skrevet

God hygien är det viktigaste verktyget för att undvika svamp i skrevet. Det handlar om att hålla området rent och torrt för att undvika fukt och värme under längre perioder. Det bästa sättet att göra detta är att tvätta sig dagligen, helst med milda, oparfymerade produkter så att du inte irriterar huden. När du har tvättat dig är det lika viktigt att komma ihåg att torka dig ordentligt så att området inte förblir fuktigt.

Om du idrottar mycket eller utför aktiviteter där du svettas mycket är det en bra idé att alltid komma ihåg att duscha direkt efter träningen eller aktiviteten så att du inte går runt i fuktiga kläder under lång tid och håller ljumskområdet fuktigt.

Se också till att byta underkläder varje dag. Och undvik att bära tajtaunderkläder (och strama byxor) om du har problem med svamp i skrevet, eftersom det kan innebära att miljön i ljumskarna hålls ännu mer innesluten, vilket gör det lättare att bli fuktig och varm.

Även om du har svamp i skrevet och/ eller slidsvamp kan det vara en bra idé att komplettera med en smörjgel som innehåller tea tree-olja under sex för att ge extra fukt. Glidkrämen motverkar bakterier och kan också användas vid svamp.

Tips för att undvika svamp i skrevet

Svamp i skrevet är ett vanligt tillstånd, men genom att följa några enkla regler kan du hjälpa till att förebygga en svampinfektion:

  • Se till att du duschar varje dag - och tvätta dig alltid omedelbart efter sport eller fysisk aktivitet.
  • Använd milda produkter när du tvättar skrevet.
  • Se till att du torkar dig ordentligt efter att ha duschat.
  • Byt dina underkläder varje dag.
  • Undvik strama underkläder och tajta byxor.
  • Dela inte handdukar med andra.
  • Om du har en svampinfektion ska du använda en handduk för det infekterade området och en annan för resten av kroppen. Tvätta handdukar ofta och vid minst 60 grader Celsius.
  • Förebygg eventuellt klåda och irritation genom att använda en kräm som innehåller tea tree-olja; det är en naturprodukt som du kan använda alltid och utan begränsningar.
  • Använd eventuellt en glidkräm till torr slida vid samlag för att tillföra fuktighet.


Eftersom svamp i skrevet normalt kommer om huden är fuktig och varm, handlar det alltså i hög grad om förebyggande, om du vill säkra dig att du inte får en ny svampinfektion kort efter. Så tänk över dina vanor – det tar inte mycket längre tid att tvätta sig varje dag och torka sig grundligt efteråt.

Australian Bodycare gel & tvål
Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 279 kr
Försäljningspris 279 kr Ordinarie pris
Australian Bodycare gel & tvål - Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken

FAQ om svamp i skrevet


Hur får man svamp i skrevet?

Svamp i skrevet uppstår vanligtvis när huden är varm och fuktig. Det kan bero på att du idrottar mycket och därför svettas mycket, eller på att du bär strama underkläder och kläder som inte låter huden andas tillräckligt. Det kan också orsakas av bristande hygien. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på att hålla huden i ljumskarna ren och torr. Slutligen kan en svampinfektion i skrevet orsakas av att någon annan smittar dig genom direkt eller indirekt kontakt.


Varför får man svamp i skrevet?

Svamp i skrevet kan utvecklas om huden är varm, fuktig och innesluten under en längre tid. Det kan bero på att du idrottar mycket och därför svettas mycket, att du inte tvättar dig tillräckligt ofta, att du inte torkar dig ordentligt efter tvättning eller att du ofta bär strama underkläder eller kläder som gör det svårt för huden att andas.


Är svamp i skrevet smittsamt?

Svamp i skrevet kan smitta både genom direkt kontakt, hud-mot-hudkontakt, och genom indirekt kontakt, till exempel om du delar en handduk med någon annan. Svamp i skrevet är inte ett mycket smittsamt tillstånd, men om du har det bör du se till att få det behandlat direkt så att du inte riskerar att smitta andra, till exempel din partner eller familjemedlemmar.


Luktar svamp i skrevet?

Svamp i skrevet luktar inte. Det är irriterande och obehagligt, men det är inte tal om en vätskande och luktande infektion. De typiska symptomen är däremot klåda, sveda och irritation av huden.

Hur ser svamp i skrevet ut?

De typiska symptomen på svamp i skrevet är klåda, irritation och sveda. Huden kommer att bli röd eller rödbrun, och gränsen mellan den angripna huden och den friska huden kommer oftast att vara ganska tydlig och klart avgränsad. Dessutom kan huden börja fjälla och bilda små sprickor.


Produkter från Australian Bodycare

Australian Bodycare gel & tvål
Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 279 kr
Försäljningspris 279 kr Ordinarie pris
Australian Bodycare gel & tvål - Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram