Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad handlar klåda i grenen om?

Klåda i grenen är ett besvärande problem, som ger en kraftigt irriterande känsla i intimområdet. För kvinnor kan det handla om klåda i och omkring slidöppningen och på de yttre könsorganen. För män handlar det ofta om irritation på ollonet, pungen samt omkring penis.

Klåda i grenen handlar alltså om irriterad och kliande hud på ett eller flera ställen i imtimområdet.


Vad handlar klåda i grenen om?

Klåda i grenen är ett besvärande problem, som ger en kraftigt irriterande känsla i intimområdet. För kvinnor kan det handla om klåda i och omkring slidöppningen och på de yttre könsorganen. För män handlar det ofta om irritation på ollonet, pungen samt omkring penis.

Klåda i grenen handlar alltså om irriterad och kliande hud på ett eller flera ställen i imtimområdet.

Klåda i grenen män

Det är inte bara kvinnor som kan drabbas av klåda i intimområdet. Det är ett utbrett problem även bland många män. Tillståndet ger stora besvär och obehagliga episoder när grenen börjar klia.

Svamp på penis

Män kan, liksom kvinnor, drabbas av svamp på könsdelarna – även om svamp i slidan är vanligare än svamp på ollonet. Det är givetvis samma candida albicans-svamp som orsakar svampinfektioner på mannens penis. Om den naturligt förekommande jästsvampen precis som i slidan får rätt tillväxtförutsättningar kommer den att öka i mängd och orsaka en svampinfektion.

Svampen kommer inte försvinna från penis så länge som den har goda förutsättningar. De varma, mörka och fuktiga områdena är gynnsamma för svampen och därför löper särskilt icke omskurna män ökad risk att få en svampinfektion på penis.

I många tillfällen beror svamp på penis dock på att mannen smittas av sin kvinnliga partner vid samlag. Slidsvamp kan nämligen smitta, medan svamp på penis inte kan göra det. Därför klassas svamp inte heller som en könssjukdom.

Svamp i ljumsken

Svamp i ljumsken, som också ofta kallas svamp i skrevet, är ett vanligt problem hos män. Även om också kvinnor kan drabbas av åkomman, är det betydligt fler män än kvinnor som lider av ljumsksvamp.

När huden hålls torr och ren kan den upprätthålla en sund och skyddande hudbarriär som håller mikroorganismerna på huden i schack. Dock är ljumsken, som nämnts tidigare, ett område på kroppen som ofta blir varmt och fuktigt. När så sker kan hudbarriären brytas och dermatofyter får goda förutsättningar för tillväxt. Svampen sitter i hudens översta lager, hornlagret, och när barriär och balans rubbas bryter svampen ned hudlagret med enzymer och får stora möjligheter att få övertaget och på så sätt orsaka en svampinfektion.

Det är särskilt unga idrottare som tenderar att få svamp i grenen. Fuktiga kläder och många timmar med en svettig och fuktig gren gör dem särskilt utsatta för att drabbas av en svampinfektion i ljumsken.


Hur kan du behandla klåda?

Oavsett om du har svamp i grenen, i slidan, på penis, eller om du har vaginal irritation, finns hjälp att finna. Om du har drabbats av en svampinfektion kan du behandla snabbt och enkelt med en svampdödande salva eller creme som du köper på apoteket.

Om du har problem med klåda och irritation kan du lindra problemet med en creme från apoteket, som effektivt lindrar och lugnar kliande och irriterad hud i samband med svampinfektion. cremen hjälper till att hålla huden sund och ren.

Vet du inte riktigt vad orsaken till klådan i grenen kan vara, bör du alltid uppsöka läkare. Han eller hon kan ge råd och hjälpa dig med den rätta behandlingen.


Annons från Australian Bodycare

Femigel Intim Gel
Vårdande gel för intimområdet som motverkar lukt, torrhet och klåda
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
Femigel Intim Gel - Vårdande gel för intimområdet som motverkar lukt, torrhet och klåda

Vad kan du göra för att förebygga klåda i skrevet?

En annan och mycket effektiv metod för att behandla klåda i grenen är helt enkelt att förebygga problemen. Det kan du bland annat göra via följande:

  • Se till att torka dig grundligt i grenen när du har duschat/badat.
  • Torka dig också med jämna mellanrum i grenen när du tränar eller på annat sätt är fysiskt aktiv eller svettas.
  • Byt underkläder och träningskläder ofta.
  • Undvik att använda bindor och trosinlägg. Det skapar en fuktig miljö som svampen älskar.
  • Använd bomullsunderkläder i stället för underkläder i syntetmaterial. Syntetmaterial låter inte huden andas på samma sätt som bomull gör, och därför främjar de en svampvänlig miljö i grenen.

Annons från Australian Bodycare

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram