Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur ser svamp på penis ut?

Svamp på penis är en besvärande och obehaglig åkomma. Svamp på penishuvudet är en svampinfektion, och i likhet med svamp alla andra ställen, är symptom som svullnad, sveda, klåda och ömhet mycket vanliga.


Svamp på penis-symptom är typiskt:

 • Röd hud omkring penishuvudet.
 • Svullnad i penish.
 • Sveda, klåda och irritation omkring penishuvudet.
 • Vätska under förhuden, som är vit, tjock, klumpig (som grynost) och il
 • Besvär med att dra tillbaka förhuden.
 • Smärtor vid urinering och samlag.

Svamp på penis börjar typiskt med ett rött och kliande utslag, som kanske också svider och gör ont. Det är inte ovanligt, att det kommer små röda prickar på ollonet. Huden kan också börja fjälla.

Om du har fått svamp på penis, kommer det i verkligheten att handla mera exakt om svamp på ollonet, för det är här du kommer att uppleva symptomen med röda prickar, klåda, sveda osv.

Det är alltid obehagligt, när man upplever förändringar i sin kropp och symptom som sveda, klåda, svullnad osv. Och man ska alltid reagera på förändringar i kroppen.

Lyckligtvis är det sällan att symptom som röda prickar på ollon och resten av penis är tecken på något allvarligt.

Men för säkerhets skull är det alltid en god idé att gå till läkare och få det undersökt.

Australian Bodycare gel & tvål
Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 279 kr
Försäljningspris 279 kr Ordinarie pris
Australian Bodycare gel & tvål - Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken

Vad är svamp på penis?

Svamp på penis är en svampinfektion. Det är alltså inte tal om en könssjukdom.

Svamp på penis beror på en infektion med jästsvampen Candida Albicans. Den finns naturligt överallt på kroppen och ger normalt inte problem, men om den plötsligt får lite för goda växtförhållanden, till exempel på grund av nedsatt immunförsvar i förbindelse med sjukdom eller medicinintag, kan den ge problem och besvär.

Intimsvamp är en gemensam benämning för en svampinfektion i intimområdet hos såväl män som kvinnor; hos män handlar det om svamp på penishuvud, hos kvinnor handlar det om svamp i slidan.

Den medicinska beteckningen för svamp på penis är candidiasis.

Behandling av svamp på penis

Det är inte roligt att ha fått svamp på penis. Den goda nyheten är dock, att det inte är farligt, och att det relativt lätt kan behandlas.

Har du fått svamp på penis, bör du alltid söka behandling. Dels så du slipper besvären, och dels så du säkrar dig, att svampen inte sprider sig till andra delar av kroppen eller smittar vidare.

Det vanligaste medlet till behandling av svamp på penis är en svampdödande kräm eller gel, som kan fås på apoteket eller i Matas.

Krämen ska användas ett par gånger dagligen, och normalt kan du redan märka och se en skillnad efter bara ett par dagars behandling eller kanske till och med en enda dags behandling.


Ett effektivt medel mot besvär som klåda, sveda och irritation

Det finns  effektiva medel mot klåda, sveda och irritation på penis, som du kan få i handköp.

Australian Bodycare har till exempel gjort en gel mot irritation och klåda som innehåller tea tree oil; en natur gel, som är känd för att verka klådstillande, verka effektivt mot hudirritation och motverka bakterier.

Gelen har bland annat följande egenskaper:

 • Verkar mot irritation i huden. När man har problem på penis, är huden röd, irriterad och svullen.
 • Håller huden sund. Klåda, sveda och irritation bör avhjälpas, till det kan man använda en effektiv och hudvänlig produkt, som sköter om huden.
 • Tar bort klåda och Förutom de synliga röda prickarna på penis, är klåda och hudirritation en av de värsta besvären med svamp på penis. Gelen verkar klådstillande och är effektiv mot irritation.
 • Avlägsnar lu Irritation på penis kan leda till en tjock och vit vätska, som kan vara ganska illaluktande och besvärande. Gelen ser till att avhjälpa den obehagliga lukten.
 • Avlägsnar oönskade bakterier. Tea tree oil är känd för att motverka bakterier. Gelen kan därför hjälpa med att skapa balans genom att ta bort de ’dåliga’ och oönskade bakterierna från huden.
 • Motverkar torr och fjällande hud på Gelen verkar effektivt mot besvär som hudirritation, klåda, lukt osv. Men den ser samtidigt till att vårda huden, så den inte blir torr och fjällar.

Australian Bodycare gel & tvål
Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 279 kr
Försäljningspris 279 kr Ordinarie pris
Australian Bodycare gel & tvål - Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken

Gå till läkare och få det undersökt

Är det första gången du upplever symptom som påminner om symptomen på penissvamp, bör du gå till din läkare och få det undersökt.

Det är alltid viktigt att vara helt säker på, att det faktiskt är svamp, det handlar om, och inte något helt annat.

Vissa könssjukdomar som herpes och könsvårtor har symptom, som påminner om symptomen på svamp.

Har du själv en misstanke om, att du har blivit smittad med en könssjukdom, bör du gå till din läkare. Det bör du också generellt, om du upplever utslag och besvär, som inte fort går bort av sig själv igen.

Ä der tal om svamp, kommer läkaren att ge dig ett recept på svampdödande medicin; normalt en kräm, som ska smörjas på. Hjälper det inte, kommer nästa steg typiskt att vara en tablettbehandling.

Upplever du symptom på svamp en annan gång, kan du bättre själv ställa diagnosen och nöjas med, i första omgången, att gå på apoteket och köpa et svampdödande medel i handköp. Men verkar det inte efter kort tids bruk, bör du dock gå till läkare och bli undersökt.

Har du i förväg ett nedsatt immunförsvar, bör du alltid gå till din läkare, om du får en svampinfektion, oavsett var infektionen sitter.

Hos redan svaga personer finns en ökad risk för att en svampinfektion kan utveckla sig ytterligare och sprida sig till andra organ, och därför är det viktigt att låta läkaren se på det.


Hur förebygger man svamp på penis?

Har du fått svamp på penis, är det viktigt att få det behandlat, men dessutom är det också värt att tänka över, hur du kan förebygga, att det kanske kommer igen.

Du kan förebygga penissvamp genom att:

 • använda kondom, om din partner har svamp.
 • se till att både du och din partner blir behandlade för svamp.
 • se till att använda en bra intimtvål när du tvättar penis.
 • se till att torka penis och könsdelarna grundligt efter tvätt.
 • undgå att använda stramt sittande underkläder och byxor – och undgå underkläder av syntetiskt

Bonus tips: Riktigt många män upplever klåda och irritation på penis efter sex. Det beror på främmande bakterier från ens sexpartner. Därför kan man med fördel använda Intim Glide i förbindelse med sex. Vid bruk av Intim Glide motverkar man bakterier och därmed undgår man klåda och irritation på penis efter sex.

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Varför får man svamp på penis?

Överallt på kroppen har vi svampar och bakterier. Det låter inte kul, men är helt normalt. Och så länge de inte får lov att växa mera än normalt, besvärar de oss inte.

När vi får en svampinfektion, beror det alltid på att det har skett en svamp-överväxt. Svampen har helt enkelt fått för goda växtförhållanden och har inte hållits nere som normalt av de andra bakterierna, vi också har i huden.

Orsaken kan typiskt vara ett nedsatt immunförsvar. När vårt immunförsvar är svagt, får svampar och bakterier lite för bra växtförhållanden.

Immunförsvaret kan till exempel vara svagt på grund av sjukdom, som följd av en behandling med antibiotika eller annan medicin eller på grund av stress eller dålig kost.

Människor med sockersjuka har också en ökad risk för att få svampinfektioner. En förhöjt sockernivå i blodet, kommer att orsaka ökat sockerutsöndring genom urinen vilket ger goda växtförhållanden för svampar.

Svampar trivs speciellt bra i varma och fuktiga miljöer. Det gör områden som fötterna, armhålorna och skrevet till speciellt utsatta områden för en svampinfektion.

Svamp på penis kan alltså uppstå, just för att området är fuktigt och varmt. Därför är det viktigt, att du alltid ser till att torka dig ordentligt i skrevet efter ett bad, och att du inte går i strama underkläder och kläder av syntetiskt material, som håller på fukten och värmen.


Kan penissvamp smitta?

Penissvamp är inte en könssjukdom, det är en svampinfektion, och i många tillfällen kan svampinfektioner smitta från person till person.

Det gäller till exempel vid fotsvamp. Har du fått svamp på penis, har du kanske blivit smittad av en partner med svamp i slidan.

Slidsvamp är nämligen en av de rätt så smitt samma svampinfektionerna. Penissvamp är däremot inte speciellt smittsam.

Generellt säger man, att kvinnor med svamp i slidan kan smitta män med svamp, medan män med svamp på penis inte kan smitta kvinnor.

Det är dock viktigt, att bägge parter blir behandlade – annars kan ni fortsätta med att skicka smittan fram och tillbaka mellan varandra.

Penissvamp kan dock smitta till munnen, så en partner utvecklar svamp på tungan eller svamp i munnen. Så kom alltid för säkerhets skull ihåg att få behandlat en svampinfektion på penis.


FAQ om svamp på penis

Hur behandlar man en penis-svampinfektion?

Har du fått svamp på penis, bör det alltid behandlas – så du slipper besvären, och så du inte får svamp andra ställen på kroppen. Behandlingen består typiskt av en svampdödande kräm eller gel, som smörjs på området. Bägge delar kan fås i handköp. Verkar det inte, kan lösningen vara en tablettbehandling.


Hur ser penissvamp ut?

De typiska symptomen på penissvamp är röd, svullen och irriterad hud, röda prickar på ollon, sveda och klåda, smärtor vid urinering och sex, och en vit, tjock, klumpig och illaluktande vätska under förhuden.


Kan svamp på penis försvinna av sig själv?

Svamp på penis går sällan över av sig själv, så därför bör du söka behandling, så snart du upptäcker symptomen. Är du osäker på, vad symptomen beror på, bör du gå till din läkare och få det undersökt.


Hur länge tar det att behandla svamp på penis?

Oftast tar det inte så länge att behandla penissvamp. I många tillfällen kommer du att kunna märka och se en skillnad redan efter få smörjningar med kräm eller gel. Du ska dock fortsätta med behandlingen ett bra tag efter, att symptomen har försvunnit, så du är säker på, att svampen är helt borta.


Produkter – Australian Bodycare

 

Australian Bodycare gel & tvål
Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 279 kr
Försäljningspris 279 kr Ordinarie pris
Australian Bodycare gel & tvål - Mot klåda vid penis, i skrevet och i ljumsken

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram