Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad orsakar irritation i underlivet?

Det finns många anledningar till att du kan uppleva klåda och irritation i och runt underlivet. Beroende på orsaken till irritationen krävs olika behandlingar - så det är alltid en bra idé att fråga din läkare om du är osäker.

Svamp i slidan

I vissa fall kan obehaget orsakas av en svampinfektion. Svamp lever naturligt på de vaginala slemhinnorna - jästsvampen, candida albicans. Detta är i sig helt ofarligt. Svamp blir dock en riktig infektion när de hittar gynnsamma tillväxtförhållanden och orsakar problem.

Denna typ av jästsvamp gillar särskilt varma och fuktiga områden, vilket gör vaginan till en utmärkt plats för att den kan föröka sig på. När svamp tillåts föröka sig rubbas den naturliga balansen mellan jäst och andra mikroorganismer i slidan, vilket leder till en svampinfektion som ofta orsakar svår klåda och ökade flytningar. Flytningarna kan också ändra konsistens och färg. Flytningar från en svampinfekterad vagina har vanligtvis ett keso-liknande utseende.

Bakteriell obalans

I de allra flesta fall orsakas dock intima problem av bakteriell vaginos. Det är inte en sjukdom, utan ett tillstånd där den naturliga bakteriebalansen är rubbad. Bakterier lever naturligt i och runt slidan, och den naturliga bakteriefloran skapar de bästa förutsättningarna för skydd mot oönskade bakterier. Vaginans naturliga miljö är sur på grund av mjölksyrabakterier. Om mängden mjölksyrabakterier minskar kommer pH-värdet öka - vilket skapar en mer sårbar miljö.

Men varför får man en bakteriell obalans i slidan? Det kan finnas en mängd olika anledningar till detta:

  • Överdriven intimhygien. Det är viktigt att hålla sitt intimområde rent. Men om du tvättar dig för ofta där nere - och med för starka tvålar - rubbar du den naturliga balansen i och runt slidan.
  • Sex och sexuella aktiviteter. Sex kan störa bakteriebalansen. Det beror på att den vaginala miljön är sur på en syra-basskala, medan sperma är alkalisk. Läs mer om sveda efter samlag här.
  • Tajta och åtsittande kläder och underkläder. För åtsittande trosor hindrar huden från att andas, liksom trosor av syntetmaterial. Detta skapar en för varm och fuktig miljö.
  • Varma pooler och spa. Värmen och fuktigheten från pooler och spa kan rubba balansen i vaginan, och kan dessutom ge upphov till många bakterier. Plötsliga förändringar i klimatet, t.ex. på semestern, kan också förändra bakteriefloran.
  • Läkemedel och behandlingar. Olika läkemedel, t.ex. antibiotika, kan hämma tillväxten av bakterier. Problemet är dock att behandlingen också dödar de "goda bakterierna" - balansen rubbas.

Torra slemhinnor

I slidan finns slemhinnor som återfuktas av flytningar. Men för många kvinnor blir torra slemhinnor ett nästan handikappande problem som orsakar svår smärta i underlivet. I många fall beror detta på att östrogenproduktionen upphör när kvinnan kommer i klimakteriet. Slemhinnorna blir tunnare och mer sårbara. Men det kan också orsakas av p-piller eller annan medicinering.

Oavsett känns torra slemhinnor ofta som en brännande och stickande känsla i slidan, som kan åtföljas av en liten mängd blödning. Torr hud spricker snabbare än väl återfuktad hud.


Ta upp kampen mot obehag i underlivet

När bakterier verkligen ställer till det i intimområdet behöver du göra något åt det. Australian Bodycare har utvecklat en unik kombination, Femigel och Femi daily, som effektivt bekämpar bakterier och återställer den naturliga fuktbalansen. Du behöver inte lida i tysthet när det finns produkter som hjälper till att bekämpa obehag i intimområdet som klåda, irritation och torrhet.

Femigel lindrar redan existerande intimt obehag, medan Femi daily kompletterar med sin förebyggande effekt. Båda gelerna är hormonfria och tillverkade av rena, naturliga ingredienser, vilket gör att de är skonsamma mot den känsliga huden i intimområdet. Gelens höga innehåll av Tea Tree Oil gör dem unika, eftersom oljan effektivt motverkar bakterier som orsakar obehag och besvär - och hjälper dig att återställa och bibehålla en naturlig bakterieflora.

Produkterna är dermatologiskt testade och är därför hudvänliga även för den mest känsliga huden. I en klinisk prövning sa 94% av de tillfrågade kvinnorna att Femigel hade hjälpt dem med torrhet och irritation i underlivet.

Femigel kan användas två gånger om dagen vid svåra besvär och var tredje dag vid lindriga besvär. Använd Femi daily förebyggande på daglig basis. Applicera den lätta gelen på de yttre könsorganen varje dag - och använd den gärna före och efter att du hoppat i poolen på semestern. Det hjälper dig att effektivt motverka de många bakterierna från poolen.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram