Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Orsaker till lukt från underlivet

Underlivet har en mild lukt naturligt. Miljön i din slida har ett pH-värde på mellan 3,8-4,2, vilket innebär att den är sur. Den sura miljön är ett sätt att stänga ute virus och bakterier som inte ska vara i underlivet. Detta betyder alltså att underlivet alltid luktar lite, och det i sig bör inte ge dig några bekymmer.

Om det emellertid sker förändringar, och lukten blir starkare, kan det vara symptom på infektioner eller sjukdomar i underlivet, och då ska du reagera. Med den dåliga lukten följer också ofta förändringar i de flytningar som i övrigt är normala att ha i mindre mängder.

Det finns olika orsaker till lukt från underlivet, några mer allvarliga än andra. Du ska också vara uppmärksam på att lukten kan variera vid menstruation, graviditet och andra hormonella svängningar. Här är en överblick av möjliga anledningar till att din slida luktar.

3 produkter mot illaluktande underliv
Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter mot illaluktande underliv - Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet orsakas i 80% av fallen av jästsvampen Candida albicans. Denna organism orsakar en bakterieinfektion om bakteriefloran förändras. I slemhinnorna i underlivet lever jästsvamp naturligt, men när floran förändras får svampen goda möjligheter att växa och föröka sig.

Balansen i bakteriefloran är hårfin, och den kan rubbas av olika orsaker. En av de vanligaste orsakerna till en rubbad bakteriebalans är sperma i samband med samlag. Sperma är basiskt medan underlivet är sur sett till pH-värdet. Blandningen av de två utsöndringarna kan ofta leda till att underlivets mjölksyrebakterier förändras – och det ger svampen goda förutsättningar för tillväxt. Det leder typiskt sett också till klåda och dålig lukt från underlivet.

Om du drabbas av klåda i underlivet tillsammans med en starkare lukt, kan det vara ett tecken på Svamp i underlivet. Om du har svamp i underlivet, är det viktigt att du gör något åt det – inte bara för att det är besvärande för dig, utan också för att du kan smitta din partner vid samlag. Sistnämnda är emellertid mycket sällsynt, men du ska känna till att risken finns. Män kan bara smittas av kvinnor – inte vice versa. Därför är slidsvamp heller inte att ses som en könssjukdom.

Könssjukdomar

Könssjukdomar är sexuellt överförbara sjukdomar. De smittar bara genom sexuell kontakt. Risken för att få en könssjukdom ökar med antalet partners. Det finns flera olika könssjukdomar som kan orsaka lukt från underlivet.

Herpes genitalis

Lukt från underlivet kan uppstå i samband med infektion av könssjukdomen Herpes genitalis, som är en virusinfektion i underlivet. Den sexuellt överförbara sjukdomen smittar när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra på två partners, varav den ena har infektionen. Herpes-virus är ingen farlig sjukdom, men den skiljer sig från andra könssjukdomar i det att den inte kan lämna kroppen. Om du en gång får Herpes genitalis kommer viruset alltså vara kvar i kroppen resten av livet.

Det betyder dock inte att sjukdomstillståndet inte kan behandlas. Symptomen kan hållas nere och hos många ligger Herpes genitalis latent i kroppen utan att bryta ut. Ett utbrott leder till små smärtsamma blåsor som kan sitta både inne i underlivet och utvändigt. De små blåsorna spricker och blir till sår, och det kan ge upphov till en obehaglig lukt.

Klamydia och gonorré

Klamydia och gonorré är andra sexuellt överförbara sjukdomar som smittar vid oskyddat sex. De är båda bakterieinfektioner i underlivet som kan ge lukt från underlivet. Infektionerna kan uppstå i urinröret, livmoderhalsen eller ändtarmen.

Dessa två könssjukdomar kan vara svåra att upptäcka eftersom de i många fall inte ger några symptom. Dock kan de orsaka sveda i underlivet, särskilt vid urinering, och ge en tryckande känsla. Upplever du dessa symptom tillsammans med en ökad lukt från underlivet, kan det vara en indikation på att du har en av de två könssjukdomarna.

Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos är ett besvärande tillstånd, som ger en stark och obehaglig lukt från underlivet. Ofta förstärks lukten ytterligare efter samlag och då kan den anta en kraftig fisklukt. Stark lukt efter samlag beror delvis på att sperma och flytningar blandas. Bakteriell vaginos är ett vanligt tillstånd hos många kvinnor. Det uppskattas att omkring en tredjedel av alla kvinnor drabbas någon gång i livet.

Det obehagliga tillståndet uppstår eftersom underlivet infekteras med en ökad mängd bakterier som annars finns i en begränsad omfattning. Ett exempel är bakterien ’gardnerella vaginalis’. Om underlivets miljö förändras får bakterien bättre möjligheter att föröka sig på underlivets slemhinnor. Förutom förändringar i pH-värdet, exempelvis efter samlag, kan grunden till lukten också vara hormonellt betingad.

Stark mat, stark lukt

Du har kanske märkt att din urin kan lukta lite märkligt när du har ätit sparris. Detsamma kan faktiskt gälla för dina flytningar. Det finns empiriskt stöd för idén att vissa matvaror kan ge dålig lukt.

Detta gäller just för sparris, men även vitlök, lök och broccoli kan ge underlivet en mindre angenäm doft. Om du äter mycket vitlök kan du behöva fundera på om du vill vinka farväl till den delikata smaken eller den mindre trevliga lukten.


Behandla illa lukt från underlivet

Illa lukt från underlivet är ett besvärande problem för många kvinnor. Det är därför viktigt att veta hur du kommer till rätta med problemet.

Ett alternativ är att använda Australian Bodycares Femigel, som är en vattenbaserad och hormonfri gel som effektivt kan hjälpa kroppen stå emot bakterier. Gelen innehåller den närande ingrediensen Tea Tree Oil, som förutom att vara antibakteriell och antiseptisk också återfuktar ditt intimområde. Femigel är baserad på naturliga ingredienser. Den är dermatologiskt testad och pH-reglerad så du kan vara trygg i att använda den på den känsliga huden på de yttre könsorganen.

I en klinisk studie rapporterade 88% av de tillfrågade kvinnorna att gelen avlägsnade lukt.

Använd den var tredje dag. I svåra fall, då lukten är extra kraftig, rekommenderas att du applicerar gelen kring slidöppningen varje dag.

När ska du boka tid hos läkaren?

Om du upplever förändringar i lukten från underlivet, och samtidigt har några av symptomen på en av ovan beskrivna könssjukdomar, bör du uppsöka läkare så du kan få rätt behandling.

Är du osäker bör du alltid uppsöka läkare så att du kan finna orsaken till besvären och komma till rätta med problemet.

3 produkter mot illaluktande underliv
Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter mot illaluktande underliv - Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet

Så förebygger du lukt från underlivet

Det är alltid en god idé att förebygga lukt från intimområdet för att minska risken att problemet uppstår över huvud taget. Se till att ha en god intimhygien genom att tvätta dig en gång om dagen. Kom emellertid ihåg att du aldrig får använda en vanlig tvål. Du ska använda en speciell intimtvål eftersom området kring könsorganen är extra känsligt.

Tvätta dig till exempel med Intim Wash från Australian Bodycare. Den tar effektivt bort bakterier utan att irritera eller torka ut huden. Var också noga med att byta underkläder varje dag.

Efter dusch/bad kan du smörja dig med Femi daily, som är en gel speciellt utvecklad för att förebygga intima obehag som lukt. Med Tea Tree Oil kan du få effektiv hjälp i kampen mot bakterier som kan ge upphov till lukt i underlivet. Precis som Femigel är den dermatologiskt och gynekologiskt testad samt pH-reglerad, så du får god vård av även den känsligaste hud. Smörj omkring slidöppningen (yttre könsorgan) dagligen för optimal prevention av lukt från underlivet.

En annan förhållningsregel du kan följa om du vill undvika dålig lukt är att använda kondom vid samlag. Då kan du undvika könssjukdomar och även främmande bakterier som kan tränga in i underlivet. Undvik också tättsittande underkläder och byxor. Ge underlivet en chans att andas, så det inte bildas illaluktande bakterier. I samband med sex kan rekommenderas att du använder en gel speciellt utvecklad för att motverka klåda, irritation och oönskad lukt vid sex.

Produkter Från Australian Bodycare

3 produkter mot illaluktande underliv
Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter mot illaluktande underliv - Tre intimprodukter mot lukt, obehag och sveda i intimområdet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram