Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Behandling av hyperpigmentering - minska synligheten av mörka fläckar

Om du känner dig som en fläckig dalmatiner finns det som tur är hjälp att få. Även om hyperpigmentering är ett knepigt tillstånd och ett av de mest komplicerade inom hudvård finns det sätt att behandla det.

Det finns flera olika metoder för vård och behandling av hyperpigmentering.

Gemensamt för dem alla är att de hjälper till att förbättra och jämna ut din hudton.

Låt oss ta en närmare titt på de olika behandlingarna.

Lindra hyperpigmentering med bra och närande hudvård

Med en närande och hälsosam hudvård kan du minimera synligheten av hyperpigmentering.

Med Australian Bodycares paket mot hyperpigmentering får du 4 produkter som minskar synligheten av bruna fläckar. De kommer inte att ta bort fläckarna helt och hållet, men din hudton kommer att förbättras dramatiskt vid regelbunden användning.

De effektiva ingredienserna hjälper till att jämna ut och förbättra din hudton, samtidigt som de ger näring och fukt till din hud tack vare Tea Tree Oil, naturlig AHA-peeling och Niacinamide.

Hur man använder produkterna:

1. Om du bär smink, ta bort det först. Rengör sedan huden med ansiktstvätten. Massera in på fuktig hud, glöm inte halsen och övre bröstet. Skölj noggrant och klappa huden torr.

2. Applicera några droppar Niacinamide Serum på ren ansiktshud, hals och övre bröst och massera in. Serumet tränger snabbt in i huden och verkar aktivt i hudens djupare lager.

3. Skydda och återfukta huden med ansiktskräm. Ansiktskrämen fungerar både som dagkräm och nattkräm. Krämen är mild att använda, så en liten mängd räcker långt.

Du bör använda produkterna två gånger om dagen för bästa resultat. Observera att det är normalt att huden rengör sig under de första veckorna, och du kan därför riskera utslag av t.ex. finnar under de första veckorna efter att du har bytt produkter. Detta kommer att stabiliseras och förbättras efter en månads konsekvent användning av produkterna.

1-3 kvällar i veckan använder du Peeling Serum på följande sätt:

Efter ansiktsrengöring, klappa huden torr. Applicera några droppar Peeling Serum i ansiktet - och eventuellt på halsen och bröstet om du också har pigmentförändringar där.

Peeling Serum ska inte tvättas bort, utan lämnas kvar på huden. Låt verka i 30 minuter och applicera sedan några droppar Niacinamide Serum. Massera in och avsluta med ett skyddande lager ansiktskräm.

Du bör endast använda Peeling Serum några gånger i veckan. För vissa räcker det med en gång i veckan, medan andra har nytta av att använda det 3 gånger i veckan. Experimentera och hitta den frekvens som fungerar bäst för dig och din hud.

När du har bruna fläckar på huden och vill ha en mer enhetlig och jämn hudton måste du ha tålamod.

Din hud kommer inte att förändras över en natt, men med flit och tålamod kan du uppnå fantastiska resultat. Det kan ta 12-20 veckor innan pigmentoljan lämnar synliga resultat på din hud.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Minska mörka fläckar med blekningskräm

Blekningskräm är en annan metod för att minska synligheten av hyperpigmentering. Det är en mer kraftfull behandling för huden, så du måste vara försiktig. Detta är också anledningen till att krämen är receptbelagd.

Krämen bleker huden och det är viktigt att du bara använder krämen på de mörka områdena - du kan använda en bomullspinne för att exakt rikta in dig på de hudområden du vill behandla.

Applicera ett tunt lager en eller två gånger om dagen, men var uppmärksam på hur din hud reagerar. Om den blir röd, irriterad och kliar är det ett tecken på att du behöver ta det lugnt. Ge din hud en paus i några dagar och börja sedan långsamt igen, med längre intervall mellan användningarna.

Få en jämnare hudton med kryokirurgi

Kryokirurgi är lätt frysning av huden med flytande kväve. Det kan hjälpa till att minimera mörka fläckar på huden.

Extremt låga temperaturer gör att iskristaller bildas i hudvävnaden. Detta sliter sönder cellerna, vilket gör att huden skalar och förnyar sig själv.

Minska hyperpigmentering med laser

Om du slutligen vill minska synligheten av hyperpigmentering kan du använda laserbehandling. Behandlingen är dyrare och mer omfattande, men kan vara en lösning om din hyperpigmentering sitter djupt i huden.

IPL-laser är särskilt lämplig för hyperpigmentering. Det står för Intense Pulsed Light och är en ljuspulsbehandling som skickar koncentrerade ljuspulser med stor precision in i huden för att "spränga" färgen. Detta resulterar i en jämnare och mer enhetlig hudton.


Förebyggande av hyperpigmentering

Du kan inte undvika hyperpigmentering om den orsakas av hormonella faktorer som du tyvärr inte alltid har kontroll över. Det bästa du kan göra för att aktivt undvika solrelaterad hyperpigmentering är att skydda dig mot solens UV-strålar.

Hyperpigmentering som solskador är självförvållad, men om du skyddar dig ordentligt kan du förebygga mörka fläckar från solexponering.

  • Använd solskydd i form av solhatt, lätta kläder, solglasögon och solkräm.
  • Smörja in dig med solkräm 20 minuter innan du går ut i solen för att se till att solskyddet har hunnit verka. Återsmörja varannan timme eller mer om du svettas mycket.
  • Vara i skugga när solen är som starkast under middagstid mellan 12-15.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Vad är hyperpigmentering?

Hyperpigmentering är den professionella termen för en ojämn hudton med oregelbundna och mörka fläckar eller områden på huden.

Leverfläckar, pigmentfläckar, mörka fläckar och solfläckar är alla samma term för hyperpigmentering, där det finns en överstimulering av pigment i huden. Detta gör att den ser ojämn ut, nästan lite matt och smutsig.

Hyperpigmentering skiljer sig från exempelvis fräknar genom att den stannar kvar i huden. Medan fräknar bleknar under vintermånaderna och dyker upp på näsan och kinderna på sommaren, stannar hyperpigmentering kvar i huden året runt. Solens strålar kan dock förstärka utseendet på mörka hudområden.  

Det är inte en hudtyp utan ett hudtillstånd som kan drabba vem som helst, oavsett ålder, kön och hudtyp.


Vilka är orsakerna till hyperpigmentering?

Hyperpigmentering kan ha olika orsaker. Men när din hud drabbas av tillståndet och bildar mörka fläckar beror det på att din hud överproducerar melanin. Det kan finnas flera orsaker till detta.

Melanin är det ämne som ger ditt hår och din hud färg och är kroppens eget naturliga skydd mot till exempel skadliga UV-strålar.

Hyperpigmentering orsakar inflammation i huden - det skickar ett meddelande till hudens melanocyter att börja producera melanin. Detta leder till en överproduktion av det bruna pigmentet.

Allt detta är i huvudsak en försvarsmekanism som träder i kraft så fort inflammationen uppstår, och cellerna försöker skydda sig mot inflammationen genom att producera melanin.

Orsakerna till hyperpigmentering kan vara följande:

  • Solexponering. Solen är en av de främsta orsakerna till mörka fläckar på huden. Om du går utan solskydd, även under en kortare tid, kan melanin klumpa ihop sig och orsaka mörka fläckar. 

Även med solskydd riskerar du hyperpigmentering om du utsätter dig för solen för länge.  

  • Hormonella förändringar. När du tar p-piller eller blir gravid sker en hormonell förändring. För vissa människor kommer denna förändring att orsaka mörka fläckar på huden.
  • Postinflammatorisk hyperpigmentering. Om din hud är skadad uppstår också en inflammation, vilket kan visa sig som en lokal mörkare hud. Detta kallas postinflammatorisk hyperpigmentering.

Den kan orsakas av brännskador, akne, djupa skärsår och blåsor.

Orsakerna till mörkare hud är relaterade till de olika typerna av hyperpigmentering som man kan få. Vi tar dig igenom dem här.


Vilka är typerna av hyperpigmentering?

Du kan ha olika typer av hyperpigmentering. De kan vanligtvis delas in i tre kategorier:

  • Solskador
  • Melasma
  • Postinflammatorisk hyperpigmentering

Du kan ha en av varianterna på din hud, men du kan också ha alla tre samtidigt. Lär dig mer om de tre typerna här.

Solskador

Solskador är hyperpigmentering av huden som uppstår om du har varit i solen under en längre tid.

Solen är din huds främsta fiende och de farliga UV-strålarna kan sätta sina spår på din hud i form av mörka fläckar.

Melasma

Melasma är termen för den typ av hyperpigmentering som uppstår vid hormonella förändringar. Detta kan ske under graviditet, om du tar p-piller eller hormonersättningsbehandling.

Många gravida kvinnor tycker att de mörka fläckarna på huden får dem att se ut som om de bär en mörk mask.

Postinflammatorisk hyperpigmentering

Postinflammatorisk hyperpigmentering är en typ av hyperpigmentering som orsakar mörka fläckar på huden efter en skada. Detta kan vara från stick, bett eller akne. Det är ett inflammatoriskt tillstånd med inflammation i huden.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram