Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad innebär det att ha öm hårbotten?

Öm hårbotten är något som är både generande och obehagligt. Vanligtvis ägnar vi inte mycket tid åt hårbottens skick. Inte förrän hårbotten plötsligt blir öm och irriterad eller vi får eventuella sår i hårbotten. Detta kan drabba vem som helst.

Läs ocksåHårbottenproblem kan botas

När man är öm i hårbotten är man mycket känslig för beröring. Därför kan det för exempel göra ont bara man kammar håret. Man kan uppleva en stickande känsla i hårbotten och det känns ungefär på samma vis som när ens ben eller arm domnar av.


Vad orsakar ömhet i hårbotten?

Det finns många faktorer som kan orsaka ömhet i hårbotten. Vissa gånger kan det vara lätt att upptäcka orsaken, och vissa gånger kan det krävas lite detektivarbete för att finna anledningen till öm hårbotten.

Några av de vanligaste orsakerna nämnes nedan. Vi måste dock betona att du alltid bör söka läkare om problemet med öm hårbotten fortsätter – även om du har identifierat orsaken. I varje fall är det bra att uppsöka läkare, framförallt om ömheten i hårbotten är oidentifierad.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Ont i hårbotten efter blekning och färgning

När man bleker eller färgar håret används det kemikalier som kommer i direkt kontakt med hårbotten. Detta är extremt påfrestande för huden. Somliga personers hårbotten tål det, och somligas inte.

Därför kan det hos vissa personer uppstå ett irritativt kontakteksem eller ett allergiskt kontakteksem efter en hårblekning. När man färgar eller bleker håret är det naturligtvis bara håret man vill preparera, fast det kan dock vara oundvikligt att färg- eller blekningsprodukten kommer i kontakt med hårbotten. Detta tål inte vissa hårbottnar.

Hårbottnen blir karakteristiskt röd, öm och irriterad. Dessutom uppstår det klåda i hårbotten. I värsta fall kan det t.o.m. uppstå sår i hårbotten och den lätta ömheten kan övergå till intensiv smärta. Man kan uppleva en sådan reaktion direkt efter prepareringen, men det kan också ta flera dagar innan några besvär orsakas.

Om du har en känslig och ömtålig hårbotten bör du kanske fundera på om du ska fortsätta att bleka eller färga håret.


Ont i hårbotten på grund av hästsvans eller uppsatt hår

När du har hästsvans eller sätter upp håret är det inte bara håret som du stramar åt, du stramar åt huden i hårbotten också. Man får ofta ont i hårbotten av olika håruppsättningar, och i vissa fall kan det även leda till huvudvärk.

Dessutom finns det risk att du skadar ditt hår. Om du sätter upp håret i samma frisyr eller har hästsvans med gummiband varje dag, kan håret så småningom börja gå av och hårstråna brytas. Hårförlängningar och extensions kan även de orsaka öm och smärtande hårbotten. Detta beror på att håret blir utsatt av en konstant stramning när man har hårförlängningar.

Därmed är det allmänt bra att låta håret vara utsläppt så ofta som möjligt. På detta vis får hår och hårbotten en chans att vila. Dessutom ska du komma ihåg att låta håret lufttorka innan du sätter upp det.

Ett vått och tätt packat hår intill hårbotten kan nämligen ge upphov till klåda, sveda och ömhet i hårbotten. I vissa fall kan det även leda till att bakterier och svamp utvecklas.


Ont i hårbotten under graviditeten

Det sker många förändringar i kroppen när man är gravid, och en del besvärligheter kan uppkomma under denna period. Klåda på kroppen är ett graviditetssymptom som inte är så ovanligt.

Många gravida kvinnor upplever även att huden förändras; den kanske blir fetare eller torrare. Dessutom blir huden känsligare. Dessa förändringar kan även omfatta ömhet i hårbotten, således är det inte ovanligt att man har ont i hårbotten under graviditeten.


Öm hårbotten och håravfall

Det kan finnas många olika orsaker till att man börjar tappa håret. En orsak är arvsanlagen. Sjukdom, medicinering, stress, svampinfektioner och andra faktorer kan också bidra till håravfall. Det samma gäller för olika färgnings- och blekningsmetoder och strama frisyrer med hästsvansar eller uppsättningar varje dag.

I samband med håravfall kan du också uppleva att hårbotten blir öm och irriterad. Vid vissa tillfällen är det inte externa faktorer som står bakom håravfall, utan ärftliga faktorer. I detta fall tappar man hår utan att hårbotten blir öm och irriterad.

Efter att håret har fallit av är det dock många som upplever att hårbotten blir känsligare för kyla, värme osv eftersom hårbotten plötsligt är bar och skyddas inte av håret längre.


Öm hårbotten och huvudvärk

Öm hårbotten brukar oftast följas av huvudvärk. Vare sig man har ont i hårbotten på grund av kemikalier, stramning av håret och huden, eller något annat; har en påfrestning på huden i hårbotten skett. Således kan denna påfrestning också leda till huvudvärk. Detta kan dock också ske den motsatta vägen. Om man har huvudvärk kan hårbottnen bli känsligare och därmed kännas öm och irriterad.


Öm hårbotten och schampo

Om du inte i kan finna orsaken till din ömma hårbotten kan du till att börja med byta ditt nuvarande schampomärke till ett annat, och möjligtvis även dina stylingprodukter. Det kanske hjälper om du använder ett mildare och mer hudvänligt schampo, och vissa mildare stylingprodukter.


Andra orsaker till öm hårbotten

Svamp, psoriasis och andra hudsjukdomar kan också leda till ömmande hårbotten. I sällsynta fall kan man ha ont i hårbotten på grund av sjukdomar som arteriitis temporalis; en sjukdom som orsakar inflammation i blodkärlen på huvudområdet, och ger symtom som öm hårbotten och ömma tinningar. Arteriitis temporalis är en sjukdom som nästan uteslutande drabbar äldre människor.

Vissa personer med fibromyalgi, en sjukdom som kännetecknas av kronisk smärta i musklerna, kan också uppleva de har ont i hårbotten. I lika hög grad kan en MRSA- infektion också medföra en ömhet i hårbotten.


Vad ska man göra om man har ont i hårbotten?

Det är bästa är att ta på allvar alla symptom som öm hårbotten, klåda, sveda och andra symptom. Det viktiga är du försöker stoppa det som orsakar ömheten i hårbotten i första hand.

Beror det på för exempel på färgning eller blekning av håret, är det bra om du håller upp med det tills vidare. Orsakas ömheten i hårbotten av din dagliga frisyr, som hästsvans eller andra håruppsättningar, kan det vara nödvändigt att låta håret vara utsläppt under en period.


Välj ett hudvänligt och vårdande schampo

Oavsett om orsaken till din ömmande hårbotten är uppenbar, är det väsentligt att du vårdar din hårbotten med milda, hudvänliga och skonsamma produkter. Schampot som du använder spelar en betydelsefull roll. Det är viktigt att använda ett schampo som rengör och vårdar hår och hårbotten, utan att det torkar ut och irriterar huden.

Använd gärna ett schampo som är speciellt lämpat för att bekämpa mjäll, svamp och andra hårbottenbesvär som leder till öm och irriterad hårbotten. Ett utmärkt förslag är Hair Clean Shampoo. Ett milt och vårdande schampo som verkar effektivt på alla fronter.


Vårda hårbotten med en hårinpackning eller en hårbottenkur

För att vårda och lugna hårbotten ännu mer kan du applicera en hårbottenkur eller en hårinpackning. Till att börja med, när problemet är intensivare, kan du använda den dagligen och framöver bara applicera den när hårbotten är i behov av extra näring och vård. 

Scalp Serum är antiseptisk och har en lugnande och lindrande effekt på hårbotten. Den tillför fukt till hårbotten samtidigt som den bekämpar mjäll klåda och hudirritation.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram