Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är svamp på bröstvårtan?

Huden kan drabbas av svamp nästan överallt på kroppen, även på bröstvårtan. Det finns olika hudsvampar som angriper olika platser på kroppen och bildar svampinfektioner på huden. Beroende på svampinfektionens typ och karaktär kommer den att ge olika hudbesvär. Vanligtvis är det candida, dermatofyter eller pityriasis versicolor som huden blir infekterad av och som orsakar hudinfektioner med svamp.

Svamp på bröstvårtan beror på jästsvampen candida albicans och dyker upp i samband med amning. Det är en överproduktion av svampen på huden som ger obehag och hudbesvär.


Därför får du svamp på bröstet

På huden finns svamp naturligt och särskilt jästsvampen candida albicans är vanligt förekommande. Svampen lever på döda hudceller, men på en naturligt motståndskraftig, ren och torr hudbarriär hålls förekomsten i schack. Det är särskilt på varma och fuktiga områden som svampen får goda tillväxtförutsättningar och kan orsaka en svampinfektion.

Därför är bröstvårtan särskilt utsatt för svampangrepp i samband med amning. Barnets varma och fuktiga mun håller bröstvårtan varm och fuktig längre stunder flera gånger om dagen. Detta får jästsvampen candida albicans att stortrivas, och den kan därför växa i omfattning och sprida sig. Svampen lever nämligen i hornlagret, som är hudens yttersta lager. När de rätta fuktförhållandena uppstår sprider de enzymer som löser upp hornlagret och ger svampen ytterligare möjligheter att sprida sig.

Ofta kan orsaken till svamp på bröstvårtan också hittas i smitta från barnet. Ditt barn kan ha en svampinfektion med candida albicans i munnen, och när det äter från ditt bröst överförs svampen till din bröstvårta.

Om du exempelvis har svamp i slidan vid födseln, kan svampbakterier överföras till ditt nyfödda barn. Därefter kan barnet smitta din bröstvårta genom munnen. Svampinfektionen kan därför vara en ond cirkel och den behöver brytas så fort som möjligt. Det är sällan bara en av parterna som har svamp – både mor och barn har i stort sett alltid båda svamp och båda behöver behandlas, även om endast en av dem har symptom.


Vem får svamp på bröstvårtan?

Alla mammor som ammar är i grund och botten i riskzonen för att få en svampinfektion på bröstvårtan. Det är dock särskilt de kvinnor som glömmer att låta bröstet lufttorka och mammor som glömmer att regelbundet byta amningsinlägg som är extra utsatta för att få svampangrepp på bröstvårtan.

Kvinnor med nedsatt immunförsvar – exempelvis på grund av diabetes eller smitta med HIV – löper också större risk för att få bröstvårtesvamp. Med nedsatt immunförsvar står de vita blodkropparna, som har som uppgift att bekämpa främmande bakterier, nämligen inte i högsta beredskap. Då får svampen bättre tillväxtvillkor.

Mödrar som genomgår en antibiotikabehandling har också en ökad risk för att drabbas av svamp på bröstvårtan. En antibiotikakur dödar bakterier för att få bukt med dem, men nackdelen är att antibiotikan inte bara slår mot de “dåliga” bakterierna utan också mot de goda. Därför kan en kur med antibiotika hämma den naturliga balansen av bakterier som normalt motverkar svamptillväxt.


Symptom – så känns det

Om du har svamp på bröstvårtan är det mycket sannolikt att ditt barn har svamp i munnen. Därför är det några symptom som du ska hålla ett öga på både hos dig själv och ditt barn.

Symptom hos mamman

Svamp på bröstvårtan är ofta sammankopplat med stora smärtor under och efter amning. Smärtorna blir extra intensiva medan barnet äter och sedan avtar de långsamt. Många jämför smärtorna med att få en kniv stucken i bröstet – och smärtorna kan stråla ut i övriga delar av bröstet.

Bröstvårtan blir röd och svullen. Huden kan även spricka. Sprickor öppnar vägen för bakterier och de hinner inte läka mellan amningstillfällena. Sprickorna kan också leda till bröstinflammation.

Om det uppstår smärtor vid amning kort efter födseln handlar det normalt om att barnet inte har hittat rätt sugteknik. Plötsliga smärtor under och efter amning är ett symptom på svamp i bröstvårtan. Dessa smärtor kan uppstå vid alla tidpunkter under amningsperioden.

Symptom hos barnet

Håll ett öga på om ditt barn utvecklar vita mjölkliknande beläggningar på tungan som åtföljs av små vitaktiga fläckar i munnen. Dessa är med största sannolikhet symptom på svamp – även kallad torsk.

Ett annat symptom är om barnet plötsligt blir mer oroligt under amningen, och att det får svårare att suga ut mjölken. Det är tecken på att barnet har ont när det äter. Magsmärtor är ett annat vanligt symptom.

Andra tecken på svampinfektion är röda utslag på barnets rumpa och i blöjområdet.

Även om mamman uppvisar symptom är det dock inte säkert att också barnet gör det – och vice versa.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Effektiv behandling av svamp på bröstvårtan

Det ska helst vara härligt och smärtfritt att amma – både för dig och ditt barn. Därför är det viktigt att svampinfektionen behandlas snarast, så att smärtorna för mor och barn försvinner.

Ni ska båda genomgå samma behandling samtidigt, så att infektionen försvinner och ni inte kommer in i en ond cirkel där ni ständigt smittar varandra.


Skapa en miljö som driver bort svampen

En god nyhet är att du faktiskt själv kan göra mycket för att behandla svamp på bröstvårtan och i ditt barns mun.

I kampen mot svampen kan du gå effektivt till angrepp mot svampen med något så enkelt som vichyvatten. Drick mängder av vichyvatten och rengör både dina bröstvårtor och barnets mun med drycken. Doppa en ren tops i vichyvatten och pensla sedan försiktigt i ditt barns mun med den. Vichyvatten är surt på en syra/bas-skala och därför fungerar den svamphämmande.

Ett annat grepp i din kamp mot svamp på bröstvårtan är att bryta ned svampen genom rätt kost. Denna typ av jästsvamp trivs bäst i en kropp som fylls av vitt bröd, choklad, läsk och godis. Även om det krävs en del energi att ta hand om en nyfödd, är det en god idé att undvika sockerhaltiga livsmedel. Ät sunt för att försämra förhållandena för svampen.

Uppsök läkare

Om din hemmabehandling inte fungerar, samt om du känner att du behöver råd, bör du uppsöka läkare för undersökning.

I många tillfällen behöver du och ditt barn en mer offensiv behandling mot svampen. Oavsett vilket svampmedel du och ditt barn får utskrivet, är det viktigt att du följer behandlingen till slutet – även om symptomen faktiskt omedelbart skulle försvinna. Om du inte är tillräckligt djupgående med behandlingen ligger infektionen och lurar och är redo att bryta ut igen. Därför är det viktigt att slutföra en behandling mot svamp.


Så kan du lindra irriterad hud

När du har svamp på bröstvårtan är huden röd, irriterad och kanske också sprucken. Klåda och irritation kan du lindra genom att använda en gel med Tea Tree Oil från Australian Bodycare. Gelen lindrar och lugnar de röda och irriterade bröstvårtorna tack vare det unika innehållet av just Tea Tree Oil. Ämnet kan samtidigt effektivt motverka förekomsten av bakterier. De aktiva och naturliga ingredienserna i gelen är skonsamma mot huden och kan dessutom hjälpa till att återställa hudens normala barriär.


Förebygg framtida svampinfektioner

Du kan vidta en hel mängd åtgärder för att förebygga framtida utbrott av svamp på bröstvårtan. Det handlar om sunt förnuft och god hygien.

Låt dina bröst få luft och låt dem torka ordentligt innan du stoppar in dem i bh:n. På så vis undviker du att skapa en fuktig miljö som svampbakterier stortrivs i.

Använd för övrigt också gärna en bh i bomull i stället för en i syntetiska material. Sistnämnda släpper nämligen inte igenom lika mycket luft som bomull gör. Om huden på bröstvårtorna inte får tillräckligt med luft kan den lättare bli fuktig.

Se till att byta amningsinlägg ofta – gärna efter varje amningstillfälle. För detta syfte är engångsinlägg optimala eftersom du med dessa alltid har rena och torra bröstvårtor.

Kom också ihåg den allmänna hygienen. Tvätta händerna efter varje amning och blöjbyte, och se till att koka napparna ofta. Gärna varje dag. Det räcker inte att endast skålla napparna – de måste kokas för att du ska få bukt med svampen.


Produkter – Australian Bodycare

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram