Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Varför använda en tungskrapare - fungerar det?

Det korta svaret är: Ja, det gör det.

Det är normalt att ha bakterier i munnen. Men när de bryter ner matrester och döda ytceller från munslemhinnan frigörs svavelväte, metylmerkaptan och andra svavelhaltiga gaser som en biprodukt. Och det luktar illa.

En tungskrapare - även kallad tungrengörare - kan hjälpa dig att bekämpa dålig andedräkt först och främst genom att avlägsna avlagringar och bakterier på tungans yta.

Tungans yta är räfflad och fårad, och dessa ojämna ytor är bra för bakterier att fästa på. Och eftersom bakteriernas avfallsprodukter kan avge obehagliga lukter får du dålig andedräkt, vilket orsakar obehag för dig själv och din omgivning.

En tungskrapa kan också hjälpa till med andra saker som kan påverka din vardag. Ta reda på mer nedan.

Förbättrar smakupplevelsen när du äter

Att borsta tungan kan hjälpa dig att smaka mer när du äter.

Om du har mycket beläggningar på tungan kan det leda till att du förlorar smak när du äter god mat. Bakterier, matrester och döda hudceller kan påverka smaklökarna och ge dig en dålig smakupplevelse.

Genom att skrapa bort beläggningar från tungan kan du därför förbättra ditt smaksinne och bättre skilja mellan söta, sura, salta och bittra smaker.

Förebygger tandsjukdomar

De dåliga bakterierna på tungan kan spridas till tänderna - och det kan leda till allvarlig tandköttsinflammation, som i sin tur kan leda till andra tandsjukdomar, t.ex. parodontal sjukdom.

Utöver obehaget och smärtan är det inte billigt att behöva sitta i tandläkarstolen för att få problemet åtgärdat. Lyckligtvis kan du förhindra detta genom att regelbundet använda en tandrengörare.


Hur använder man en tungskrapare?

Att använda en tungskrapa är enkelt. Och det är också lätt att se hur mycket tungan tränger igenom. Om bakteriekolonierna har blivit för stora kan det bildas en vitgul beläggning - med en tungskrapa kan du skrapa bort beläggningen och säkerställa en god munhygien.

Följ helt enkelt dessa steg:

  1. Ställ dig framför spegeln, öppna munnen och sträck ut tungan så långt du kan
  2. Placera den rundade änden av tungskrapan längst bak på tungan. Om du kan känna din kräkreflex, börja långsamt längst fram och försök gå bakåt igen när din tunga har vant sig vid känslan.
  3. Dra långsamt skrapan framåt mot tungspetsen - det är viktigt att skrapa från bak till fram, inte tvärtom.
  4. Upprepa rörelsen cirka åtta gånger eller efter behov - tills du känner att du har skrapat hela ytan. Kom ihåg att skölja skrapan före varje upprepning för att avlägsna beläggningen innan du skrapar igen.
  5. Tvätta skrapan med varmt vatten så att den är redo för nästa användning. Torka den och placera den på en torr och ren plats.

Tänk på att borsta långt bak på tungan

När du använder din skrapare är det viktigt att du borstar långt bak på tungan eftersom den största koncentrationen av bakterier vanligtvis finns längst bak där de är mindre benägna att störas. Därför bör du sticka ut tungan så långt som möjligt när du borstar den, så att det blir lättare att borsta bort eventuellt plack.

Använd gärna tungskraparen varje morgon innan du borstar tänderna. Men kom ihåg att borsta försiktigt med tungskrapan så att du inte skadar tungans yta.

Tungskrapa för beläggningar och orenheter i munnen
Rengör tungan och minimerar risken för dålig andedräkt
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 99 kr
Försäljningspris 99 kr Ordinarie pris
Tungskrapa för beläggningar och orenheter i munnen - Rengör tungan och minimerar risken för dålig andedräkt

Komplettera med andra rengöringsprodukter

Du kan använda din tandrengörare tillsammans med andra produkter som hjälper dig att upprätthålla en god munhygien. Även om det är effektivt att använda skraparen ensam är det ännu mer effektivt att använda den tillsammans med andra produkter om du vill få bukt med dålig andedräkt.

Förutom en bra tandkräm för att borsta tänderna (och tungan) kan ett bra munskölj också vara ett bra komplement till din tungskrapare.

Vissa tungor är mer ojämna och har djupare klyftor. Detta kan göra det svårare att hålla tungan ren. Om detta är fallet för dig kan du köpa munskölj som stärker din muns försvar mot dåliga bakterier.

Startkit – 5 munprodukter
Startpaket för god munhygien och vård vid paradontit och svamp
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 476 kr
Startpaket för god munhygien och vård vid paradontit och svamp

FAQ


Vad gör en tungskrapare?

En tungskrapare är ett bra verktyg för att upprätthålla en god munhygien. Den används för att skrapa tungan ren från bakterier, svamp och matrester som kan orsaka dålig andedräkt. 


Är det bra att använda en tungskrapare?

Ja, eftersom den avlägsnar skadliga bakterier från tungan och hjälper dig att hålla munnen frisk och ren. Om du använder den dagligen kan du minska mängden skadliga bakterier som kan orsaka dålig andedräkt och, i värsta fall, bryta ner dina tänder. 


Var kan man köpa en tungskrapare?

Du kan köpa din tungskrapa från Australian Bodycare, apotek, enskilda butiker och olika webbplatser online. 


Kan man skrapa tungan?

Ja, du kan skrapa tungan. Men även om du tycker att det låter farligt så är det inte samma sak som att raka kroppshår. Istället för en rakhyvel för att skrapa skägg- och benhår är en tungskrapa en liten metall- eller plastbåge som gnuggas över tungans yta.


Hur ofta ska jag borsta tungan?

Det är en bra idé att skrapa tungan varje morgon innan du borstar tänderna. Det ger en mer grundlig rengöring och bibehåller tandhälsan. För ännu mer regelbunden rengöring kan du också göra det på kvällen - på så sätt kan du göra det två gånger om dagen.

Startkit – 5 munprodukter
Startpaket för god munhygien och vård vid paradontit och svamp
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 476 kr
Startpaket för god munhygien och vård vid paradontit och svamp

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram