Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är bölder - och vem får dem?

Bölder, även kallade abscesser, är definierade ansamlingar av inflammation i ett hålrum i huden. Abscesser är ömma och obehagliga. De kan uppstå var som helst på kroppen och hos alla människor; unga och gamla, kvinnor och män.

De flesta människor drabbas någon gång i livet av en liten bölder. Andra får däremot ofta både stora och små bölder.

En bölder är oftast ofarlig, men den kan utvecklas till något farligt. Därför är det viktigt att alltid hålla ett vakande öga på platsen för en bölder och söka nödvändig behandling.

Bölder kan uppstå när bakterier tränger in i huden. Det är därför det alltid är viktigt att undvika skärsår och skrapsår. Och om du ändå får sår, se till att hålla dem rena.

Att ha en varböld är obehagligt och smärtsamt. Det ser inte heller bra ut, så de flesta blir extra ledsna om de får en böld på ett synligt ställe.

Paket för vård av bölder
Två produkter för daglig rengöring och vård vid abscesser
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 299 kr
Försäljningspris 299 kr Ordinarie pris 339 kr
Paket för vård av bölder - Två produkter för daglig rengöring och vård vid abscesser

Hur ser bölder ut - och var kan de finnas?

Bölder kan uppstå var som helst på kroppen. Oftast finns de under huden, men de kan också finnas inuti kroppen i bukhålan, skallen och skelettet.

Här är de naturligtvis svårare att upptäcka och känns vanligtvis igen på symtom som frossa, feber osv.

En abscess på huden börjar vanligtvis som en liten röd fläck med inflammerad hud. När bölden utvecklas uppträder de typiska symtomen på en böld: ömhet, smärta, värme, rodnad, svullnad och eventuellt feber.

I värsta fall kan du dessutom få sepsis, som är en inflammation i ett lymfkärl eftersom inflammationen har spridit sig till blodet. 

Kan abscesser vara farliga?

Om du har en bölder och får frossa, snabb puls, feber eller andra allvarliga symtom ska du alltid söka läkarvård omedelbart. Det är ett tecken på att bölden har utvecklats och kan ha spridit bakterier vidare.

För friska personer är det vanligtvis inte farligt att få en böld om det är en liten böld som inte sprider sig. Men för personer med nedsatt immunförsvar eller diabetes är även en liten varböld mer allvarlig eftersom inflammation i kroppen kan vara farligt för dem.

För alla människor kan en abscess bli farlig om bakterierna sprider sig och eventuellt leder till septikemi. Bakterier kan också spridas till ben och organ som lungor, hjärta och hjärna och utvecklas till något livshotande.

Bakterier och varbölder är aldrig något man ska ignorera eller ta lätt på.

Bölder i huden

De allra flesta abscesser finns i huden runt kroppen. De uppstår ofta på händerna, som kommer i kontakt med många olika saker under dagen.

De flesta har upplevt nagelbandsinflammation, som faktiskt är en liten bölder. En finne kan också utvecklas till en fullfjädrad bölder.

Bölder i huden kallas också furunkler, och en samling av flera furunkler kallas karbunkler.

Om du upptäcker en knöl i hårbotten är det ofta ett så kallat atherom, även känt som en talgknöl, talgcysta eller hårsäckscysta.

Det är inte en bölder, utan en ofarlig cysta som har bildats på grund av en tilltäppt talgkörtel och fyllts med ansamlade hudceller och talg.

Bölder i halsen

Halsböld är sällsynt, men kan uppstå efter en halsfluss orsakad av en streptokockbakterie. En halsböld uppstår när vävnaden runt tonsillerna blir infekterad av inflammation från tonsillerna.

Abscesser i tand och mun

En dental abscess eller abscess i munhålan kan drabba vem som helst, oavsett hur väl du sköter dina tänder. Ofta spricker en tandböld av sig själv, men det är viktigt att hitta orsaken till bölden, annars kommer den ofta tillbaka. Det kan också vara nödvändigt att få bölden borttagen av en tandläkare.

Om du upplever klumpar och knölar i munnen och på tungan är det vanligtvis blåsor och blåsor, inte abscesser.

Mungel för god munvård
Rengörande mungel med Tea Tree Oil för muntorrhet och tandköttsproblem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 119 kr
Försäljningspris 119 kr Ordinarie pris
Mungel för god munvård - Rengörande mungel med Tea Tree Oil för muntorrhet och tandköttsproblem

Bölder i armhålan

Bölder i armhålan orsakas av en blockering av vissa luktproducerande körtlar. Om bölden öppnas och dräneras bildas ärrvävnad. Lösningen är ofta att avlägsna bölden kirurgiskt och eventuellt avlägsna hela körtelområdet. En abscess i armhålan är också känd som hidrosadenit.

Abscesser i ljumsken

Abscesser i ljumsken är mycket smärtsamma, men tyvärr inte ovanliga. De uppstår ofta i en inflammerad hårsäck eller i en finne. Det kan till exempel orsakas av ett inåtväxande hårstrå.

Om du rakar dig i skrevet är du mer benägen att få bölder, vilket är anledningen till att du måste vara noga med hygienen och undvika inåtväxande hårstrån när du rakar dig i skrevet.

Det är viktigt att använda rätt produkter mot inåtväxande hårstrån.

Bölder mellan skinkorna och vid ändtarmen

En abscess mellan skinkorna kallas även pilonidalcysta eller sakralcysta, och en abscess vid ändtarmen kallas analabscess. Abscesser mellan skinkorna ses ofta hos unga män och uppstår vanligtvis i en hårfollikel.

Rektala abscesser orsakas av en infektion med bakterier under huden.

Läs mer om behandling av anal klåda här.


Varför får man abscesser?

Abscesser är ömma och smärtsamma klumpar som är fyllda med inflammation. Abscesser består av infekterat var, som består av döda vita blodkroppar, döda och levande bakterier, död vävnad och en mängd olika kemiska ämnen.

Bakterier är den vanligaste orsaken till abscesser. Bland bakterierna är gula stafylokocker den största boven. Dessutom kan virus och parasiter också orsaka bölder.

Stafylokocker finns ofta i näsan, vilket innebär att de också är lätta att få på fingrarna. På så sätt kan du snabbt föra bakterierna vidare till ett sår, skärsår eller via eksem.

Friktion mellan huden och t.ex. kanten på dina trosor, som orsakar en liten reva i huden, är också en vanlig ingång för bakterier.

God hygien, inklusive god handhygien, är därför det viktigaste sättet att undvika infektioner.

TIPS: 🌿 Body wash från Australian Bodycare med Tea Tree Oil har en antiseptisk effekt som gör den effektiv mot bakterier. Body Wash med Tea Tree Oil håller huden ren från bakterier och kan användas vid bölder.

Barriärkrämen kan appliceras försiktigt på befintliga bölder för att hålla dem skyddade mot bakterier och yttre irriterande ämnen.

Paket för vård av bölder
Två produkter för daglig rengöring och vård vid abscesser
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 299 kr
Försäljningspris 299 kr Ordinarie pris 339 kr
Paket för vård av bölder - Två produkter för daglig rengöring och vård vid abscesser

Hur utvecklas en bölder?

Normalt har bakterier svårt att tränga igenom huden. Men om du har ett sår från till exempel en skärskada eller ett knivstick kan bakterier ta sig in den vägen.

En hårsäck är också ett sätt för bakterier att ta sig in under huden. Och om du har en inflammation någonstans i kroppen kan bakterier transporteras via blodet till andra delar av kroppen.

Det är därför det är så viktigt att bekämpa bakterier i kroppen.

När bakterier kommer in i kroppen skickar kroppen immunceller till området för att bekämpa bakterierna. I kampen mellan immuncellerna och bakterierna dör en del av vävnaden runt det drabbade området.

Detta skapar ett hålrum, som nu fylls med inflammation och abscessen bildas.

När cellerna och bakterierna dör i talgkörteln stiger trycket och inflammationen försöker ta sig ut ur abscessen. Om abscessen spricker kommer inflammationen att sippra ut. Men bakterierna från infektionen kan då spridas till andra områden.


Vad kan du själv göra åt abscesser?

Om du är en person som lätt får bölder är det värt att fundera på vad du kan göra för att förebygga dem. Du kan till exempel tvätta dig en gång i veckan med klorhexidin, som desinficerar och dödar bakterier. Du kan också använda ett naturläkemedel som tea tree-olja.

Om du är frisk och märker början till en liten bölder kan du tvätta området i ljummet tvålvatten eller ett desinfektionsmedel och sedan hålla det infekterade området rent. Ofta kommer bölden sedan att försvinna av sig själv. Men om du får feber eller upplever något annat obehag bör du naturligtvis omedelbart uppsöka läkare, eftersom det kan betyda att bölden har utvecklats i en riktning som kräver behandling.

Det kan vara frestande att försöka trycka ut bölden själv. Men gör inte det, eftersom du riskerar att bölden sprider sig från ett område till ett annat och orsakar att nya bölder utvecklas där. Det finns också risk för septikemi, eftersom inflammationen kan spridas till blodomloppet.

100 % ren Tea Tree Oil från Australien
Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 89 kr
Försäljningspris Från 89 kr Ordinarie pris
100 % ren Tea Tree Oil från Australien - Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet

Förebyggande åtgärder är viktiga

Det viktigaste du kan göra för att förebygga abscesser är att upprätthålla god hygien, särskilt god handhygien, så att du inte lätt överför infektionen från en del av kroppen till en annan. Tänk också på hygienen vid rakning och intimrakning. Kom ihåg att använda en antibakteriell kräm eller aftershave efter rakning.

Med ett stärkt immunförsvar är du mindre mottaglig för bakterier och därmed bölder. Det kan därför vara en god idé att stärka immunförsvaret genom att leva och äta hälsosamt, motionera och undvika stress.

Video: Hur man upprätthåller god hygien efter rakning.

Paket för rakning av ben
Tre produkter mot röda prickar efter rakning och hårborttagning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för rakning av ben - Tre produkter mot röda prickar efter rakning och hårborttagning

Hur kan bölder behandlas?

I vissa fall går inflammationen i en bölden upp till ytan, där bölden spricker och dräneras, så att bölden kan läka av sig själv. Men eftersom du inte kan räkna med att detta händer är det mycket viktigt att vara medveten om abscessen om du får en.

Om du helt enkelt ignorerar en abscess riskerar du att den sprider sig till andra organ där den kan orsaka betydande skador. Om en abscess t.ex. trycker på ett ben och sprider sig till benet kan du utveckla osteomyelit. Bakterierna från abscessen kan också spridas vidare i kroppen via blodomloppet.

Personer med nedsatt immunförsvar eller diabetes bör reagera snabbare på en böld än friska personer.

När du har diabetes eller nedsatt immunförsvar är inflammation i kroppen mycket farligare än för andra människor.

Behandling av en liten böld

Om det är en liten bölder och du i övrigt är frisk kan du välja att vänta ett tag för att se om bölder rinner ut av sig själv. Under tiden ska du hålla området rent för att förhindra att infektionen sprider sig. När bölden har brustit och varet har runnit ut kommer smärtan att avta och huden att läka snabbt. Men se fortfarande till att hålla området rent.

>

Paket för vård av bölder
Två produkter för daglig rengöring och vård vid abscesser
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 299 kr
Försäljningspris 299 kr Ordinarie pris 339 kr
Paket för vård av bölder - Två produkter för daglig rengöring och vård vid abscesser

Behandling av en större böld

Den vanligaste behandlingen av en stor böld är att öppna abscessen med ett litet snitt och dränera vätskan. Vid allvarligare bölder kan det vara nödvändigt att avlägsna bölden kirurgiskt (under lokal eller allmän anestesi). Efter operationen rengör läkaren såret och avlägsnar död vävnad.

Under några dagar byts såret varje dag och därefter får såret läka från botten och uppåt. Vid behov kan såret sys ihop i stället.

Enbart antibiotika används sällan eftersom de ofta är ineffektiva eftersom antibiotikan inte kan tränga in i abscessen.

Behandlingen av en abscess i halsen är dock ofta en antibiotikakur för att döda infektionen. Det kan dock vara nödvändigt att dränera abscessen genom att sticka hål på den. Och en tandböld kan också kräva att en tandläkare sticker hål på den så att infektionen kan avlägsnas.


FAQ om bölder


Vad orsakar bölder?

Bölder orsakas av bakterier som tränger in under huden och orsakar en uppbyggnad av inflammation i ett hålrum i huden.


Vad hjälper vid bölder?

Små abscesser kan ofta rengöras och hållas rena tills de tömmer sig själva och försvinner. Du kan använda ett desinfektionsmedel och bakteriedödande medel på bölden. Stora och mer allvarliga bölder bör tas bort av en läkare.Kan bölder försvinna av sig själva?

Små bölder kan ofta försvinna av sig själva. Men håll området rent för att förhindra att bakterierna sprids. Det kan dock vara farligt att vänta på att en böld ska försvinna av sig själv, eftersom den kan utvecklas till något farligt innan den gör det. Det rekommenderas därför att du söker behandling för dina abscesser så snart som möjligt.Kan bölder vara farliga?

Abscesser är vanligtvis inte farliga, men de kan bli farliga om bakterier från abscessen sprider sig runt blodomloppet eller till kroppens organ.Kan man få bölder av stress?

När du är stressad påverkar det ditt immunförsvar och gör dig mindre motståndskraftig. När immunförsvaret är nedsatt är du mer mottaglig för många olika sjukdomar och tillstånd, liksom för bakterier. Därför kan du vara mer benägen att utveckla abscesser om du lider av stress.Bör man uppsöka läkare för bölder?

Om du är frisk och får en liten böld behöver du inte uppsöka läkare direkt. Men om du får en böld och har nedsatt immunförsvar eller diabetes, eller om du börjar få symtom som feber, frossa eller sjukdomskänsla, bör du genast uppsöka läkare.

Paket för vård av bölder
Två produkter för daglig rengöring och vård vid abscesser
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 299 kr
Försäljningspris 299 kr Ordinarie pris 339 kr
Paket för vård av bölder - Två produkter för daglig rengöring och vård vid abscesser

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram