Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad kan man göra åt bristningar på rumpan? 

Även om bristningar på rumpan inte är farliga är de för många människor en kosmetisk besvär. Det kan vara svårt för vissa personer att visa upp sig inför sin partner, medan andra föredrar att undvika att bära baddräkt när sommaren närmar sig.

Lyckligtvis finns det sätt att få dig att känna dig mycket bekvämare i dina badkläder.

Det finns olika metoder som du kan använda om du vill förbättra utseendet på dina tigerränder på rumpan.

Ge din hud näring med närande ingredienser 

Det finns ingen mirakelkur som helt och hållet kan ta bort dina bristningar. Låt oss vara tydliga med det direkt.

Men med rätt hudvård kan du gå långt för att betydlig minska deras synlighet.

Body Oil är en närande olja som är särskilt lämplig för att förbättra hudens utseende - bland annat för att minska synligheten av åldersfläckar, ärr och, inte minst, bristningar.

Oljan är rik på vårdande och aktiva ingredienser som t.ex. Tea Tree Oil, Squalane, mandelolja och solrosolja, som i en unik kombination ger din hud de bästa förutsättningarna för ett jämnare utseende. Den motverkar bakterier, återfuktar på djupet och är rik på E-vitamin, en viktig källa för att förbättra synligheten av bristningar.

Precis som 75% av testpersonerna som såg förbättringar av sina bristningar kan du också använda oljan för att minska synligheten av dina.

Hur man använder oljan

Oljan är lätt att använda och har en konsistens som absorberas snabbt i huden så att den inte känns kladdig.

Massera in några droppar i huden på rumpan 1-2 gånger om dagen på ren hud. Vänta några minuter så att oljan har torkat helt innan du tar på dig dina kläder.

För att få resultat med oljan måste du använda den regelbundet. Och du behöver mycket tålamod, för att dina tigerränder kommer inte att bli mindre synliga över en natt. Först efter regelbunden och flitig användning i 12-20 veckor kommer du att se förbättringar på din hud.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Minska tigerränder med mikronålning

Mikronålning skapar tusentals mikrokanaler i huden med vassa nålar som tränger djupt in i huden.

Detta skapar kontrollerade "skador" och stimulerar hudens naturliga läkningsprocess. Detta skapar friskt, nytt kollagen och förbättrar och stramar upp hudens elastiska fibrer.

Detta gör att bristningarna minskar eftersom hudytan blir jämnare till utseendet.

Minska dina bristningar med laserbehandling 

En annan behandling för att förbättra utseendet på bristningar på rumpan är laserbehandling.

Fraxel är särskilt lämplig här tack vare sin effektivitet och minimerade återhämtningstid. Lasern bryter inte sönder det yttre hudlagret, utan går djupare och gör små "skador" i underhudsvävnaden med stor kontroll och precision.

Detta får huden att sätta igång en reparationsprocess, samtidigt som de elastiska fibrerna återaktiveras. Huden förnyas och blir stramare och slätare.


Kan du förebygga bristningar på rumpan? 

Bristningar är ett otacksamt hudproblem eftersom de kan dyka upp från ingenstans. Det är också därför de kan vara svåra att förebygga. Du kan dock prova förebyggande åtgärder för att minimera risken för bristningar på rumpan eller på andra ställen på kroppen. 

Här är tre tips som kan hjälpa dig att göra det:

  1. Undvik stora viktökningar. Ät en hälsosam och varierad kost - och motionera dagligen. Det behöver inte vara intensiv styrketräning eller timslånga löprundor. 30 minuters rörelse per dag kan hjälpa dig att hålla din vikt stabil.
  2. Håll dig borta från rökning. Rökning är en av hudens värsta fiender. Det kan göra din hud mer slapp och mindre elastisk - och det kan påverka dess utseende och förmåga att hålla sig smidig.
  3. Håll en bra hudvårdsrutin. Det är inte vetenskapligt bevisat att du kan förebygga bristningar genom att smörja in huden med krämer och oljor. Men med rätt hudvårdsregim upplever många människor att deras hud blir smidigare tack vare rätt mängd fukt. 

Vad är bristningar - och hur ser de ut?

Bristningar är den svenska termen för striae. Det är sprickor som uppstår i huden när den är översträckt och överbelastad.

De syns som ränder i huden, till exempel på rumpan, och är blåvioletta eller rosafärgade när de först dyker upp. Med tiden bleknar färgen och blir mer lik den omgivande huden eller mer vitaktig.

Bristningar är inte farliga, men för många människor är de ett stort och vanligt kosmetiskt problem som kan påverka självförtroendet. De kan dyka upp var som helst på kroppen. Men rumpan är särskilt utsatta för bristningar.

Huden ser ut som sprickor eftersom det finns skador på underhudsvävnaden. När skadan väl är skedd kan den aldrig återhämta sig helt och hållet. Detta innebär att bristningarna på rumpan och på andra ställen på kroppen kommer att vara en ständig följeslagare resten av livet.

Du måste lära dig att leva med dem till viss del, men du behöver inte nöja dig med ful, sprucken hud. Det finns olika alternativ för att minska deras synlighet, göra dem mindre uttalade och i vissa fall nästan osynliga.

Vård- och behandlingsalternativ kommer att förklaras senare, när du väl har förstått varför du får bristningar från början.


Varför uppstår bristningar på rumpan - och vem får dem? 

Du får bristningar på rumpan - och på andra ställen på kroppen - när huden växer snabbare än vad den klarar av att hålla jämna steg.

Huden består av fibrer. De är elastiska - precis som ett gummiband. Hudens egen naturliga elasticitet kan därför tåla mycket tryck och sträckning utan att spricka. Men om den utsätts för extrem översträckning kommer "elastiken" så småningom att bli slapp - och detta kan visa sig som sprickor i hudens yttersta lager.

Bristningar uppträder ofta på rumpan, magen, brösten, ryggen och låren - alla de ställen där huden sträcks ut mest.

Både män och kvinnor kan få bristningar på rumpan och andra delar av kroppen. Vem som får dem är nära relaterat till orsakerna till tigerränder. Vi går igenom de olika orsakerna här.

Viktökning 

Om du går upp mycket i vikt - ofta under en kort tidsperiod - kan de elastiska fibrerna i huden inte hålla måttet när fettdepåerna expanderar och trycker på huden. Därför är övervikt en av de största orsakerna till att du får bristningar på rumpan.

Det kan bero på en ohälsosam livsstil som gör att du går upp mycket i vikt. Men det kan också bero på graviditet, där de flesta människor går upp i vikt - vissa mindre, andra mycket.

Tillväxt och pubertet 

Under puberteten genomgår din kropp stora förändringar. Den växer i snabb takt, och för många människor kan detta leda till bristningar på huden omkring rumpan, eftersom fibrerna och huden inte kan hålla jämna steg med den snabba tillväxten.

Samma sak kan hända vid intensiv styrketräning, där musklerna i rumpan blir större på mycket kort tid.

Viktnedgång

På samma sätt som att viktökning kan ge upphov till bristningar på rumpan, kan viktnedgång också ge upphov till bristningar på rumpan.

Om du går ner mycket i vikt på kort tid kan de elastiska fibrerna inte hålla jämna steg med förändringarna i din kropp och hud - och detta kan ge upphov till de karakteristiska tigerränder.

Hormonella förändringar

Om din kropp genomgår hormonella förändringar kan det visa sig som bristningar på rumpan.

Förändringarna i dina hormoner kan påverka fiberns elasticitet. Detta händer vanligtvis vid hormonella förändringar under graviditet eller pubertet.

Genetik 

Har din mor bristningar på rumpan? Då är det mer sannolikt att du också får dem. Genetiken kan spela en roll för om du får bristningar eller inte.

Medan vissa människor har en stark hudtyp med starka elastiska fibrer, kan andra familjer ha en tendens till motsatsen.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram