Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Kan man bli av med bristningar?

Beroende på orsaken kan bristningar uppstå på mage, lår, skinkor, höfter, bröst, överarmar eller underarmar. Det är ofta platser där kroppen lagrar stora mängder fett.

Många människor lider av bristningar på ryggen, både på övre och nedre delen av ryggen. De uppträder som lila, rosa eller blåa streck på huden som bleknar och blir ljusare med tiden.

Även om bristningarna inte nödvändigtvis är trevliga är de inte farliga. 

Den kosmetiska aspekten är dock avgörande för många människor och kan påverka deras livskvalitet. Många människor undviker till exempel att bära badkläder eller korta shorts och kortärmar på grund av märkena på kroppen.

Vill du bli av med dina tigerränder? Läs vidare för att få veta mer om behandlingsalternativ. 


Behandlingsalternativ för bristningar på ryggen

Tyvärr finns det inga väldokumenterade behandlingar för bristningar. 

Men bristen på vetenskapliga bevis för behandlingar betyder inte att du ska ge upp.

Även om bristningar inte kan tas bort helt och hållet finns det många behandlingsalternativ för att motverka och minska deras synlighet.

Lider du av bristningar på ryggen eller någon annanstans på kroppen? Ta reda på vad du kan göra nedan.  

Naturlig och närande hudvård

För att minimera uppkomsten av bristningar på ryggen kan en naturlig och närande hudvårdsåtgärd räcka långt. Det kan hjälpa till att minska deras synlighet.

Body Oil från Australian Bodycare är en hudvårdsolja med Tea Tree Oil som förbättrar utseendet på bristningar, ärr, celluliter eller åldersfläckar.

Skäm bort din hud med den unika kombinationen av mjukgörande och vårdande ingredienser som Tea Tree Oil, mandel- och solrosolja och Squalane.

Alla hjälper till att bekämpa bakterier, mjuka upp huden och gör att den ser återfuktad och frisk ut. Den bidrar även med höga halter av E-vitamin som förbättrar hudens hälsa och jämnar ut bristningar och ärr.

Oljan ger dig en frisk, återfuktad hud och absorberas lätt av huden utan att lämna en fet känsla.

Applicera några droppar olja på ländryggen eller nedre delen av ryggen, massera in ordentligt och låt oljan torka innan du klär på dig.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

75 % av testpersonerna upplever en förbättring av synligheten av bristningar - och du kan vara en av dem.

Laserbehandling

Laserbehandling av bristningar kan fås av en hudläkare.

Behandlingen innebär att huden stimulerar produktionen av celler i bindväven. Detta ersätter de skadade fibrerna och återställer hudens elasticitet.

Mikronålning

Ett annat behandlingsalternativ är mikronålning, som utnyttjar kroppens naturliga självläkande egenskaper.

En dermatologisk roller (en rulle med små nålar på) används för att rikta in sig på huden och stimulera ny celltillväxt. Detta resulterar i en förbättring av hudens elasticitet genom att bland annat producera nytt kollagen.

Råd för förebyggande åtgärder

En hälsosam och varierad kost med vitaminer och grönsaker är bra för kroppen och därmed också för huden. Det är därför ett bra råd att följa för att förebygga bristningar.

Även om du kan försöka undvika fetma och snabb viktökning finns det dock ingen garanti för att du inte får bristningar.

Krämer, salvor, oljor och lotioner tillför extra fukt till huden och skadar aldrig - så det är alltid värt att prova innan man bestämmer sig för andra, mer drastiska behandlingsalternativ.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Vad är bristningar? 

Även om många människor förknippar bristningar med gravida kvinnors växande magar, är bristningar inte bara något som gravida kvinnor lider av.

Bristningar kallas striae på latin och är skador som uppstår i det elastiska, mellersta skiktet av den subkutana vävnaden. När huden sträcks ut snabbt och kraftfullt uppstår bristningar.

Detta kan till exempel orsakas av viktökning under graviditeten eller dålig kost.


Varför uppstår bristningar på ryggen?

Din hud tål mycket utan att spricka eftersom den i allmänhet är mycket elastisk. Men om de elastiska fibrerna i huden sträcks ut för mycket förlorar de sin elasticitet.

Det är inte alla som får bristningar. Detta beror helt enkelt på skillnader i hudens elasticitet och hudtyp.

Vissa människor har mer elastisk hud, medan andra har en ökad tendens att få bristningar - till exempel på grund av genetik. Men det kan finnas många andra faktorer som spelar in.

Nedan kan du läsa mer om orsakerna till att bristningar uppstår.

Puberteten

Det är inte bara gravida kvinnor som drabbas av bristningar. Faktum är att de välkända tigerränder är ett vanligt problem bland tonåringar.

Under puberteten växer ungdomar mycket - och vanligtvis kan deras kroppar lätt hänga med. Men ibland kan det gå så fort att huden spricker. Som ett resultat av detta får vissa ungdomar bristningar på ryggen eller på andra ställen på kroppen.

Viktökning och viktnedgång

Om du går upp i vikt snabbt måste huden sträcka sig på mycket kort tid. Detta kan innebära en påfrestning för huden, som inte kan följa med.

Bodybuilders och tyngdlyftare är mycket benägna att utveckla bristningar på grund av den stora muskelmassa som byggs upp på kort tid. Belastningen på huden leder till en större risk för bristningar.

Omvänt, om du går ner mycket i vikt på kort tid kan huden också ha svårt att hålla jämna steg med förändringarna.

Graviditet 

Ett exempel på snabb viktökning kan vara under graviditet. Särskilt mot slutet av graviditeten sträcker sig huden ännu mer, vilket leder till att det bildas bristningar.

Risken för bristningar är större hos överviktiga gravida kvinnor, yngre gravida kvinnor och flerfaldiga graviditeter (fler än ett foster).

Obalans i hormonerna 

Hormonerna har betydelse för uppkomsten av bristningar på kroppen och hudens elasticitet. Om du har en obalans i dina hormoner kan detta öka risken för bristningar.

Förändringar i hormonbalansen uppstår vanligtvis hos ungdomar under puberteten och hos gravida kvinnor.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram