Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad kan du göra för att ta hand om och behandla? 

Om du är en av de otursförföljda som får de klassiska tigerränderna på insidan av låren är du långt ifrån ensam. Bristningar är ett vanligt hudtillstånd, men det gör dem inte mindre kosmetiskt besvärliga för en stor andel av de drabbade.

Bara för att du måste hantera ränderna på dina lår för resten av ditt liv, betyder det inte att du inte kan förbättra deras utseende. Här är några av de metoder du kan använda för att minimera synligheten av dina hudbristningar.

Vårda med oljor och krämer 

Bra, vårdande hudvård kan ta dig långt. Till exempel med krämer eller en olja som Body Oil. Den här vårdande oljan är rik på vårdande aktiva ingredienser som squalane, Tea Tree Oil, mandel- och solrosolja. 

De ingår alla i en unik kombination som tillsammans gör din hud motståndskraftig, återfuktad och inte minst boostad med E-vitamin. Tillsammans bidrar de till en jämnare och slätare hud med mindre synliga hudbristningar.

Detta upplevde 75% av testpersonerna när de testade oljan på sina bristningar.

Ge oljan tid att verka

Förvänta dig inte att en produkt ska göra mirakel över en natt. För det första är olja, krämer eller andra metoder inga mirakelkurer som kan få märkena att försvinna. Men de kan, vid ihållande användning, göra dem mindre synliga.

Först efter 12-20 veckors regelbunden användning av oljan kommer de första förbättringarna att börja synas. Ha tålamod med din hud - den behöver tid och omsorg för att förbättras.

Applicera oljan dagligen, helst 1-2 gånger på ren, torr hud. Massera med cirkulära rörelser för att arbeta in oljan i huden. Oljan känns inte fet eller klibbig, men se till att låta den torka helt innan du klär på dig.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Behandla med laser 

Om du vill gå ett steg längre kan laserbehandling av bristningar på insidan av låren vara lösningen för dig. 

Prova microneedling 

Microneedling liknar laserbehandling på vissa sätt. Syftet är också att tränga djupt in i huden och skapa en kontrollerad "skada" för att aktivera hudens egen reparationsprocess. Målet är att öka kollagenbildningen och de elastiska fibrerna.

Istället för laserstrålar används spetsiga nålar.


Finns det några förebyggande råd för bristningar på insidan av låren?

Det är inte alltid möjligt att förebygga bristningar - på låren, skinkorna, ryggen, brösten, armarna eller magen. De kan dyka upp från ingenstans utan ens en antydan om det. 

Det finns dock ett antal saker du kan göra för att minimera risken för bristningar: 

  • Lev hälsosamt och motionera. Det allra bästa du kan göra för att hålla bristningarna borta är att äta en hälsosam och varierad kost i kombination med motion. Det kan räcka med 30 minuters daglig motion.
  • Undvik rökning. Rökning är en av hudens värsta fiender. Det kan göra din hud slappare och mindre motståndskraftig.
  • Använd en bra hudvårdsregim. Se till att ge din hud näring med vårdande och återfuktande ingredienser. Återfuktning hjälper till att göra huden starkare och smidigare. Och även om det inte finns några vetenskapliga bevis för att du kan förebygga bristningar på detta sätt, kommer det ändå att gynna din huds motståndskraft.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Vad är bristningar?

Hudbristningar är färgade ränder eller sprickor som uppstår på huden. Det är en skada som uppstår i huden när den utsätts för påfrestningar som överskrider dess naturliga elasticitet.

Hudbristningar kallas striae på latin och är vanligt förekommande på insidan av låren. Märkena är inte farliga, men de är ett kosmetiskt problem för många.

Den spruckna huden är ett slags ärr, och precis som ärr är bristningar en skada som aldrig helt kan repareras. Du kommer att ha hudbristningar livet ut - men det betyder inte att du inte kan vidta aktiva åtgärder för att göra dem mindre synliga.


Hur ser bristningar ut?

Hudbristningar är rosa eller blåvioletta band eller ränder över huden. När du får dem på låren är det vanligtvis på insidan.

Märkena kan variera i färg och tjocklek från person till person. Men vad de alla har gemensamt är att de så småningom bleknar i färg och blir mer vitaktiga eller har samma nyans som den omgivande huden.

Detta i sig gör dem mindre synliga med tiden, men huden kommer fortfarande att ha sitt spruckna utseende. 


Vem får bristningar på insidan av låren?

Bristningar på låren är ett välbekant problem för många - och både män och kvinnor, unga och gamla, kan få de randiga märkena på huden. 

Om du får bristningar på insidan av låren beror det vanligtvis på ett antal faktorer. Du kan lära dig mer om dem nedan. 


Hur uppstår bristningar på låren? 

Bristningar på insidan av låren uppstår naturligt. Det är ett vanligt sätt för huden att reagera om den utsätts för överbelastning. Det vill säga, om din hud är översträckt till den punkt där den inte kan hänga med. 

När de elastiska fibrerna i underhudsvävnaden expanderar för mycket går de sönder och lämnar märken på huden.

Dessa märken uppstår vanligtvis på insidan av låren, men magen, brösten, ryggen och skinkorna är också särskilt utsatta områden på kroppen. Det är alla områden där huden utsätts för mest översträckning.

När huden på insidan av låren spricker finns det oftast specifika orsaker. Läs mer om dem här.

Du går upp mycket i vikt 

Om du går upp mycket i vikt - särskilt under en kort tidsperiod - kommer din huds naturliga elasticitet att försämras. Den klarar helt enkelt inte av påfrestningen och fibrerna går sönder, vilket visar sig som sprickor i det yttre hudlagret.

Viktökning kan orsakas av en ohälsosam kost eller graviditet. Men du kan också riskera att gå upp mycket i vikt som en biverkning av olika mediciner.

Din kropp växer snabbt - pubertet och motion

Många tonåringar upplever att huden på insidan av låren plötsligt spricker. Det beror på att kroppen växer snabbt och kraftigt under puberteten. De elastiska fibrerna kan inte heller hålla jämna steg med detta, vilket kan leda till bristningar.

Detsamma gäller om du tränar intensivt. Särskilt styrketräning, där lårmusklerna utvecklas explosivt, kan orsaka bristningar på insidan av låren eftersom huden inte kan hänga med.

Du går ner mycket i vikt 

Men är det bara om din kropp expanderar mycket som huden kan spricka? Nej, det gäller även om du "krymper". Det vill säga om du går ner mycket i vikt.

I så fall kan det också vara svårt för hudens elastiska fibrer att hålla jämna steg med den omvända utvecklingen - och då finns det risk för bristningar.

Din kropps hormoner är i obalans

Om dina hormoner är i obalans eller förändras kan det också påverka din hud och dess elasticitet.

Det är vanligtvis under puberteten eller om du är gravid som hormonförändringar inträffar.

Din genetik spelar en roll 

Slutligen kan bristningar på insidan av låren eller någon annanstans på kroppen vara ärftliga. Allt handlar om din huds naturliga typ och elasticitet.

Medan vissa familjer är predisponerade för starkt elastiska hudtyper, kan andra ha motsatsen. Det är också därför som många gravida kvinnor kan få en fingervisning om huruvida de är benägna att få bristningar genom att titta på sin egen mor.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram