Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är bruna fläckar? 

Bruna fläckar, mörka fläckar, pigmentfläckar, leverfläckar, modermärke. Det finns många namn på dem. De mörka avgränsningarna och bruna fläckarna på huden kallas alla för den specialiserade termen hyperpigmentering.

Bruna fläckar och hyperpigmentering skiljer sig från fräknar genom att de inte försvinner i slutet av sommaren. Fräknar dyker ofta upp på näsan och kinderna när huden utsätts för solljus, men de bleknar under vintern.

Bruna fläckar gör däremot inte det. De finns kvar på huden även när solen ger plats för vintermörkret. Om dina bruna fläckar är fräknar kommer de därför att försvinna under vintermånaderna, men om de är födelsemärken, pigmentförändringar och liknande kommer de att finnas kvar på huden.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Varför får man bruna fläckar på huden? 

Bruna fläckar, födelsemärken och allmän hyperpigmentering av huden innebär att det har skett en överproduktion av melanin.

Melanin är ett speciellt ämne som ger både hår och hud färg. Melanin absorberar färgen från solen och är kroppens eget naturliga skydd mot solens skadliga UV-strålar.

Solexponering

Det är dock solexponering som är huvudorsaken till bruna fläckar på huden.

Om du vistas i solen utan solskydd, eller om du vistas i solen för länge åt gången, kan melaninproduktionen bli oregelbunden. Detta innebär att färgen klumpar ihop sig och bildar bruna fläckar på huden.

Hormonella förändringar 

En annan orsak till att du kan få bruna fläckar på huden kan vara hormonell.

Det kan till exempel vara de hormonella förändringar som din kropp genomgår om du tar p-piller. Eller så kan det vara graviditet, då kroppens hormoner verkligen skakas om, vilket visar sig som bruna pigmentfläckar på huden.

PIH - postinflammatorisk hyperpigmentering 

Dina bruna fläckar kan också uppstå efter skador på huden. Detta kallas postinflammatorisk hyperpigmentering. Detta tillstånd orsakar lokal mörkfärgning av huden eftersom huden har skadats.

Detta kan vara efter akne, brännskador, blåsor, sår och djupa skärsår.

Vid både postinflammatorisk hyperpigmentering och hormonella bruna fläckar är det viktigt att skydda huden väl mot solens strålar. UV-exponering kan intensifiera uppkomsten av mörka fläckar.


Förebyggande av bruna fläckar 

Den bästa behandlingen av bruna fläckar på huden är alltid förebyggande. Men vad är det bästa sättet att förebygga hyperpigmentering?

Det viktigaste förebyggandet är att skydda dig från solen. Detta inkluderar solhattar, solglasögon och solkräm. Sök alltid skugga under timmarna 12-15, då solen är som starkast - och skydda huden med löst sittande kläder.

Ansiktet och händerna är ofta mest utsatta för solens strålar, så det är alltid viktigt att använda en solkräm med brett spektrum som skyddar mot både UVB- och UVA-strålar.

Använd en solkräm med hög faktor och applicera den alltid cirka 20 minuter innan du exponerar dig för solen. Applicera solkräm ungefär varannan timme eller mer om du svettas mycket.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Hur kan man ta bort och behandla bruna fläckar?

Det finns flera olika metoder för att ta bort eller minimera bruna fläckar. Vissa är mer invasiva än andra, men gemensamt för alla är att de hjälper dig att uppnå en jämnare hudton.

Du kan läsa mer om de olika metoderna här.

Bra hudvård med kräm eller olja mot bruna fläckar

Ett skonsamt och varsamt sätt att behandla dina bruna fläckar på huden är med en bra och närande hudvård.

Med Australian Bodycare's pigmentationspaket får du 4 produkter för att minimera synligheten av bruna fläckar. De kommer inte att ta bort fläckarna helt och hållet, men din hudton kommer att förbättras vid regelbunden användning.

De effektiva ingredienserna hjälper till att jämna ut och förbättra din hudton, samtidigt som de ger näring och fukt till din hud tack vare Tea Tree Oil, naturlig AHA-exfoliering och Niacinamide.

Hur man använder produkterna:

1. Först ta bort smink. Rengör sedan huden med ansiktstvätten. Massera in på fuktig hud, glöm inte halsen och övre bröstet. Skölj noggrant och klappa huden torr.  

2. Applicera några droppar Niacinamide Serum på ren ansiktshud, hals och övre bröst och massera in. Serumet tränger snabbt in i huden och verkar aktivt i hudens djupare lager.

3. Skydda och återfukta huden med ansiktskräm. Ansiktskrämen fungerar både som dagkräm och nattkräm. Krämen är mild att använda, så en liten mängd räcker långt. 

Du bör använda produkterna två gånger om dagen för bästa resultat. Observera att det är normalt att huden rengör sig under de första veckorna, och du kan därför riskera utslag av t.ex. finnar under de första veckorna efter att du har bytt produkter. Detta kommer att stabiliseras och förbättras efter en månads konsekvent användning av produkterna.

Använd Peeling Serum 1-3 kvällar i veckan på följande sätt: 

Efter att ha rengjort ansiktet klappar du huden torr. Applicera några droppar Peeling Serum i ansiktet - och eventuellt på hals och bröst om du också upplever pigmentförändringar där.

Peeling Serum ska inte tvättas bort, utan lämnas kvar på huden. Låt verka i 30 minuter och applicera sedan några droppar Niacinamide Serum. Massera in och avsluta med ett skyddande lager ansiktskräm.

Du bör endast använda Peeling Serum några gånger i veckan. För vissa räcker det med en gång i veckan, medan andra har nytta av att använda det 3 gånger i veckan. Experimentera och hitta den frekvens som fungerar bäst för dig och din hud.

När du har bruna fläckar på huden och vill ha en mer jämn hudton måste du ha tålamod.

Din hud kommer inte att förändras över en natt, men med flit och tålamod kan du uppnå fantastiska resultat. Det kan ta 12-20 veckor innan pigmentoljan lämnar synliga resultat på din hud.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Laser - IPL-laser för en jämnare hudton 

Laser är ett annat alternativ som du kan använda om du vill ha en jämnare hudton. Det är en dyrare behandling än krämer, men kan vara effektiv om du har många djupt liggande bruna fläckar i huden.

IPL står för Intense Pulsed Light och är en ljuspulsbehandling som tränger in i huden och tar bort bruna fläckar, pigmentering, rodnad och sprängda blodkärl för att ge dig en jämnare hudton.

Lasern koncentrerar ljuspulserna mycket exakt till de behandlade områdena och "spränger" bort färgen så att du får en vacker och jämn hy.

Frysning med kryokirurgi 

Ljusfrysning med flytande kväve - även kallad kryokirurgi - kan behandla dina bruna fläckar och hudfläckar.

De extremt låga temperaturerna bildar iskristaller i hudvävnaden i det behandlade området och sliter sönder de "onormala" cellerna. Detta leder till att huden skalas av och återbildas.

Blekande kräm för att minska bruna fläckar 

I vissa fall kan en blekningskräm vara ett effektivt sätt att minska synligheten av bruna fläckar och blemmor. Du bör dock alltid vara försiktig när du använder blekande kräm eftersom det är en kraftfull behandling för huden.

Du applicerar krämen i ett mycket tunt lager på de bruna områdena, helst en eller två gånger om dagen. Om huden börjar visa tecken på rodnad, klåda eller irritation är det viktigt att låta den vila i några dagar. Därefter kan du börja använda krämen igen med längre intervall.

Använd blekningskrämen endast på de bruna fläckarna och inte på den omgivande huden. Det kan vara en bra idé att använda en bomullspinne eller liknande för att exakt rikta in sig på de mörka hudområdena. Applicera inte någon annan kräm ovanpå blekkrämen och var försiktig så att du inte rör vid ögonen eller slemhinnorna.


När ska du träffa din läkare?

Bruna fläckar är i de allra flesta fall ofarliga. Oftast är de ett kosmetiskt problem.

Du bör dock vara uppmärksam om fläckarna börjar klia, ändrar färg och storlek eller på annat sätt ändrar utseende. I dessa fall bör du alltid kontakta din läkare för en professionell bedömning av fläckarna och till exempel för att utesluta melanom.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram