Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är fläckvis håravfall och alopecia areata?

Alopecia Areata, även kallad fläckvis håravfall, är en autoimmun sjukdom som leder till plötsligt håravfall. Vid denna sjukdom attackerar immunsystemet felaktigt hårsäckarna och stör deras normala tillväxt. Detta leder till håravfall i runda eller ovala områden på hårbotten eller andra delar av kroppen.

Den exakta orsaken till alopecia areata är inte helt förstådd, men både genetiska och miljömässiga faktorer tros spela en roll. Åkomman kan uppstå i alla åldrar och drabbar både män och kvinnor lika.

Om du vill veta mer om håravfall hos män eller kvinnor, kolla in våra guider.

Symtomen på alopecia areata varierar från små, kala fläckar på hårbotten till mer omfattande håravfall. Även om tillståndet inte är smärtsamt och vanligtvis inte påverkar den fysiska hälsan, kan det ha en betydande inverkan på självkänslan och livskvaliteten.

Alopecia areata kan inte botas, men håravfallet är vanligtvis inte permanent. Det finns dock vissa behandlingar för fläckvis håravfall som kan hjälpa håret att växa tillbaka snabbare.

Komplett paket mot håravfall med XL produkter
5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 299 kr
Försäljningspris 1 299 kr Ordinarie pris
Komplett paket mot håravfall med XL produkter - 5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår

Typer av alopecia areata

Det finns olika typer av alopecia areata, inklusive:

  • Alopecia Areata (AA): Detta är den vanligaste formen och resulterar i runda eller ovala kala fläckar på hårbotten eller andra håriga områden på kroppen.
  • Alopecia Totalis (AT): Vid denna form förloras allt hår på huvudet, inklusive ögonbryn och ögonfransar.
  • Alopecia Universalis (AU): Detta är den mest allvarliga formen, där allt kroppshår, inklusive hår på huvudet, ansiktet och kroppen, faller av.

De olika typerna av alopecia areata kan variera i svårighetsgrad och de områden av kroppen som påverkas. Den exakta formen som en person kommer att utveckla är ofta svår att förutsäga.

Fakta

Här är några viktiga fakta om fläckvis håravfall:

1. Autoimmun sjukdom: Fläckvis håravfall är en autoimmun sjukdom där immunsystemet felaktigt attackerar hårsäckarna och orsakar håravfall.

2. Plötslig debut: Sjukdomen kan uppträda plötsligt och leda till runda eller ovala kala fläckar på hårbotten.

3. Ingen botemedel: Det finns för närvarande ingen bot för fläckvis håravfall, men olika behandlingar kan hjälpa till att återställa hårväxten.

4. Stress och genetik: Stress kan vara en utlösande faktor för tillståndet, och det finns också en genetisk benägenhet för fläckvis håravfall.

5. Ej smittsamt: Fläckvis håravfall är inte smittsamt och kan inte överföras genom kontakt med en drabbad person.


Vem drabbas av fläckvis håravfall?

Fläckvis håravfall kan drabba människor i alla åldrar, kön och etniska bakgrunder. Detta tillstånd kan förekomma hos barn, tonåringar och vuxna. Det är viktigt att notera att fläckvis håravfall inte orsakas av dålig hygien eller brist på vård, utan är en autoimmun sjukdom.

Det verkar finnas en genetisk benägenhet för att utveckla fläckvis håravfall, eftersom människor vars familjemedlemmar har tillståndet har en högre risk att också utveckla det. Tillståndet kan förekomma sporadiskt eller, i vissa fall, gå i familjer. De drabbade bör vara medvetna om att de inte är ensamma och kan söka medicinsk hjälp för att hjälpa dem att hantera tillståndet.

Komplett paket mot håravfall med XL produkter
5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 299 kr
Försäljningspris 1 299 kr Ordinarie pris
Komplett paket mot håravfall med XL produkter - 5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår

Alopecia Areata och dess orsaker

De exakta orsakerna till fläckvis håravfall, även känt som alopecia areata, är inte fullt ut förstådda. Det är dock en autoimmun sjukdom där immunsystemet felaktigt känner igen hårsäckarna som ett hot och attackerar dem. Detta orsakar att håret faller av och kala fläckar utvecklas på hårbotten eller andra håriga områden på kroppen. Flera faktorer kan öka risken för detta tillstånd:

1. Genetisk predisposition: Det finns bevis för att fläckvis håravfall tenderar att gå i vissa familjer. Om familjemedlemmar har tillståndet finns det en ökad risk att också utveckla det.

2. Autoimmun reaktion: De flesta forskare tror att alopecia areata utlöses av en autoimmun reaktion där kroppens immunsystem ser friska hårsäckar som främmande och attackerar dem.

3. Stress: Vissa studier tyder på att stressiga livshändelser eller psykologisk stress kan gynna uppkomsten eller försämringen av alopecia areata.

4. Andra autoimmuna sjukdomar: Människor som redan lider av andra autoimmuna sjukdomar, såsom sköldkörtelsjukdomar eller vitiligo, har en högre risk att utveckla fläckvis håravfall.

5. Infektioner: I sällsynta fall kan en virusinfektion stimulera immunsystemet och utlösa utvecklingen av alopecia areata.

Det är viktigt att notera att de exakta orsakerna och utlösande faktorerna för fläckvis håravfall kan variera från person till person. Förståelsen av de underliggande mekanismerna för sjukdomen är föremål för pågående forskning.


Symptom

Symtomen på fläckvis håravfall kan variera från person till person och beror ofta på svårighetsgraden av tillståndet. Vanligtvis börjar alopecia areata med uppkomsten av små, runda eller ovala kala fläckar på hårbotten eller andra håriga områden på kroppen. Här är fem vanliga symptom:

1. Kala fläckar: Det mest uppenbara symptomet är håravfall som uppstår i cirkulära eller ovala områden. Dessa kala fläckar kan öka i storlek över tid eller nya fläckar kan dyka upp.

2. Håravfall under en kort period: Hos vissa personer kan håravfallet vara betydande under en kort period, vilket resulterar i märkbara kala fläckar.

3. Håravfall på hårbotten: I vissa fall kan håravfallet vara så avancerat att det resulterar i fullständig skallighet på hårbotten. Detta är dock ganska sällsynt och förekommer i mer allvarliga former av sjukdomen. Denna form är känd som alopecia totalis.

4. Förändringar i naglarna: Ibland kan förändringar uppstå i naglarna, såsom bucklor, åsar eller missfärgningar. Detta är dock inte fallet för alla drabbade.

5. Klåda eller brännande känsla: Vissa personer kan uppleva mild klåda eller brännande känsla på hårbotten i de drabbade områdena.

6. Håravfall över hela kroppen: I sällsynta fall kan alopecia areata inte bara påverka hårbotten, utan även orsaka håravfall på andra håriga delar av kroppen som ögonbryn, ögonfransar, armar, ben eller i skäggområdet. Denna typ kallas då alopecia universalis.

7. Återkommande episoder: Alopecia Areata förekommer ofta i episoder, där symtomen kan dyka upp, försvinna och sedan återkomma. Detta gör sjukdomen oförutsägbar för många drabbade.


Diagnos

Fläckvis håravfall diagnostiseras vanligtvis av en hudläkare eller dermatologisk kirurg. Diagnosprocessen kan involvera flera steg.

Den börjar ofta med en detaljerad medicinsk historia, där läkaren ställer frågor om patientens medicinska bakgrund, familjehistoria av håravfall och tidigare hårproblem. Detta hjälper till att bättre förstå symtomen och utesluta andra möjliga orsaker till håravfall.

En grundlig fysisk undersökning av hårbotten och eventuellt andra drabbade områden på kroppen genomförs sedan.

Läkaren kontrollerar de kala fläckarna för storlek, form och fördelning. I vissa fall kan en trikoskopi utföras. Detta är en undersökning där en speciell mikroskop används för att undersöka hårsäckarna och hårbotten mer detaljerat. Detta kan hjälpa till att bekräfta diagnosen och bestämma svårighetsgraden av tillståndet.

Det är också viktigt att utesluta andra möjliga orsaker till håravfall, som sköldkörtelsjukdom eller infektion, innan en diagnos av alopecia areata övervägs.

Beroende på resultaten av dessa diagnostiska procedurer kan läkaren ställa diagnosen alopecia areata och diskutera lämpliga behandlingsalternativ och planer med patienten. Det är viktigt att notera att diagnosen fläckvis håravfall kräver professionell medicinsk bedömning och bör inte ställas självständigt.


Behandling av Alopecia Areata

Behandling av fläckvis håravfall beror på den individuella situationen och svårighetsgraden av tillståndet. Det finns olika metoder för att lindra symtomen och främja hårväxt, men det finns ingen universell botemedel. En hudläkare kommer att rekommendera lämpliga alternativ beroende på fallet. Vanliga behandlingsalternativ inkluderar användning av topikala kortikosteroider, topikal immunterapi, antralin, immunmodulatorer, laserterapi och i vissa fall hårersättningslösningar.

Effektiviteten av dessa behandlingar varierar från person till person och det kan ta tid att se resultat. Att arbeta nära med en läkare är avgörande för att planera och övervaka de bästa stegen för den individuella situationen.

Komplett paket mot håravfall med XL produkter
5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 299 kr
Försäljningspris 1 299 kr Ordinarie pris
Komplett paket mot håravfall med XL produkter - 5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår

Tips för att återväxa hår vid alopecia

Om du lider av alopecia areata och letar efter sätt att främja hårväxt, finns det några tips som kan hjälpa dig:

1. Regelbundna hårbottensmassage: Massera din hårbotten försiktigt med fingertopparna regelbundet. Detta kan främja blodcirkulationen till hårbotten och stimulera hårväxt.

Ett alternativ till fingertopparna kan vara en skalpborste, som den från Australian Bodycare. Hårbottenborsten kan användas för daglig hårbottenmassage och du kan använda den på både vått och torrt hår.

2. Kosttillskott: Att ta kosttillskott kan ses som ett stöd för hårväxt. De ger också näringsämnen i form av vitaminer och mineraler. Med biotinkapslar för hälsosamt och vackert hår kan du stödja ditt hår naturligt och motverka håravfall. Vi rekommenderar att du kompletterar dem med produkterna från håravfallssatsen.

Du hittar mer information om hårvitaminer i den här guiden.

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

3. Schampo och balsam mot håravfall: Om du märker tunnare hår eller en vikande hårlinje kan du stödja din hårväxt med naturliga hårvårdsprodukter. Dessa bör under inga omständigheter irritera din hårbotten. Australian Bodycare erbjuder dig ett schampo och balsam med naturliga ingredienser som du kan använda för håravfall.

Det är tillrådligt att använda schampot varje gång du tvättar håret. Schampot kan användas om du tvättar håret varje dag. Applicera schampot i vått hår och hårbotten och låt det sitta i 2-3 minuter innan du sköljer ut det. De flesta hår behöver rengöras efter att ha tvättats med schampo.

Balsam är särskilt viktigt för personer med håravfall, tunnare eller skadat och tunnare hår. Balsamet ger näring åt håret, får det att se friskt och välvårdat ut och gör det mer motståndskraftigt mot avbrott. Applicera balsamet i vått hår och låt det verka i två minuter innan du sköljer ur det. Ditt hår blir lätt att kamma igenom och förblir mjukt och glansigt.

Schampo mot håravfall med Biotin och Capilia Longa
Schampo för tunt och fint hår, kan användas vid håravfall
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 159 kr
Försäljningspris Från 159 kr Ordinarie pris
Schampo mot håravfall med Biotin och Capilia Longa - Schampo för tunt och fint hår, kan användas vid håravfall
Håravfall Balsam
Conditioner för daglig vård av hår och hårbotten
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Håravfall Balsam - Conditioner för daglig vård av hår och hårbotten

4. Stöd för ögonfransar och ögonbryn: Om du vill stärka dina ögonbryn och ögonfransar rekommenderar vi att du använder ricinolja. Castorolja är en stark olja som är lätt att applicera. För att applicera ricinolja på dina ögonfransar eller ögonbryn, lägg en liten droppe på fingret och applicera den försiktigt längs den övre fransraden och ögonbrynen. Oljan bör appliceras på kvällen så att den kan verka över natten.

5. Skydda huvudet från solljus: Att skydda hårbotten från solens strålar är en av hårets viktigaste biologiska funktioner. UV-strålning på hårbotten med alopecia areata ökar inte bara risken för hudcancer, utan gör det också svårare för alopecia att växa tillbaka. Använd t.ex. ett hårbottenskydd som en keps eller solhatt när du vistas ute i solen under längre perioder.

Livsstils- och vårdtips

Att hantera fläckvis håravfall kräver inte bara medicinsk intervention, utan också en medveten anpassning av livsstil och vårdrutin. Här är några hjälpsamma tips:

  • Minska stress: Stress är känt för att förvärra håravfall. Prova avslappningstekniker som meditation, yoga eller djupandning för att minska stress.
  • Hälsosam kost: En balanserad kost rik på protein, vitaminer och mineraler kan stödja hårväxt. Tänk på livsmedel som ägg, fisk, gröna grönsaker och nötter.
  • Skonsam vård: Använd milda hårvårdsprodukter och undvik överdriven värme och stylingprodukter som kan stressa håret.
  • Skonsamma frisyrer: Överväg skonsamma frisyrer som lösa flätor eller hästsvansar för att undvika hårbrott.

Slutsats

I denna guide har vi diskuterat fläckvis håravfall, även känt som alopecia areata, i detalj. Vi har tittat på de olika typerna av detta tillstånd och diskuterat några viktiga fakta om det. Vi har också tittat på vem som kan drabbas av kala fläckar på huvudet och de möjliga orsakerna till detta tillstånd. Symtomen på alopecia areata har detaljerats för att hjälpa drabbade att känna igen tecknen och få en tidig diagnos.

Behandlingsalternativen för fläckvis håravfall diskuterades, med betoning på att ingen metod är lika effektiv för alla. Slutligen ger vi dig värdefulla tips om att återväxa hår vid alopecia och idéer för livsstils- och vårdtips.

Det är viktigt att betona att alopecia areata är ett komplext tillstånd och effekterna kan variera från person till person. Om du eller någon du känner är drabbad av detta tillstånd är det lämpligt att konsultera en professionell för att få bästa möjliga stöd och behandling. Många människor söker också stöd i självhjälpsgrupper för att hjälpa dem att hantera tillståndet och andra typer av håravfall på bästa möjliga sätt.


FAQ


Hur visar sig alopecia areata?

Sjukdomen visar sig ofta som kala fläckar på hårbotten, men kan också påverka andra håriga delar av kroppen som ögonbryn, ögonfransar, armar eller ben.


Vilka är de huvudsakliga orsakerna till fläckvis håravfall?

 De exakta orsakerna är inte fullt förstådda, men det är en autoimmun sjukdom där immunsystemet attackerar hårsäckarna.


Är alopecia areata smittsam?

Nej, alopecia areata är inte smittsam och kan inte överföras genom kontakt med en drabbad person.


Hur diagnostiseras alopecia areata?

Diagnosen ställs vanligtvis av en hudläkare, som undersöker de kala fläckarna och utför ytterligare tester vid behov.


Finns det en bot för alopecia areata?

Det finns ingen bot, men olika behandlingar kan främja hårväxt.


Vilka behandlingsalternativ finns tillgängliga?

Behandlingsalternativ inkluderar topikala kortikosteroider, topikal immunterapi, laserterapi och mer, med varierande effektivitet från person till person.


Kan jag främja min hårväxt vid fläckvis håravfall?

Ja, det finns åtgärder som hårbottenmassage, kosttillskott och skonsamma hårvårdsprodukter som kan stödja hårväxt.


Är solskydd viktigt för personer med alopecia areata?

Ja, att skydda hårbotten från UV-strålar är viktigt eftersom solens strålar kan påverka hårväxten.


Hur är fläckvis håravfall kopplat till stress?

Stress kan vara en utlösande faktor för uppkomsten eller försämringen av tillståndet, så stresshantering är viktigt.


Är alopecia areata ärftlig?

Det finns en genetisk predisposition och personer med familjemedlemmar som lider av tillståndet har en högre risk.


Kan jag förhindra håravfall vid alopecia areata?

Det finns ingen känd metod för att förhindra alopecia areata eftersom de exakta orsakerna inte är fullt förstådda.


Kan jag använda mina vanliga hårvårdsprodukter under behandlingen av alopecia areata?

Det är tillrådligt att använda skonsamma hårvårdsprodukter och undvika överdriven värme och styling för att inte stressa håret ytterligare.


Är stödgrupper hjälpsamma för personer med alopecia areata?

Ja, stödgrupper kan erbjuda värdefullt stöd och information för att hjälpa till att hantera tillståndet.


Hur kan jag stärka min självkänsla vid alopecia areata?

Självkänsla kan stärkas genom att söka professionellt stöd, dela erfarenheter med andra drabbade och använda hårvårdstekniker.

Komplett paket mot håravfall med XL produkter
5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 299 kr
Försäljningspris 1 299 kr Ordinarie pris
Komplett paket mot håravfall med XL produkter - 5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram