Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är en hårinpackning?

En hårinpackning är en hårvårdsprodukt som är utformad för att ge djupgående fukt och reparera skadat hår samtidigt som den ger näring åt en irriterad hårbotten. Precis som en kroppslotion återfuktar huden gör en hårinpackning samma sak för håret. Med andra ord är det hudens svar på en fuktkräm.

För precis som du behöver fukt för att hålla huden fin, mjuk och smidig behöver du också fukt för att hålla håret mjukt. En hårinpackning tränger djupt in i håret för att återfukta och reparera det på djupet. Detta är mer än vad ett schampo eller balsam kan göra.

En hårinpackning är vanligtvis packad med många närande ingredienser som till eksempel vårdande och återfuktande oljor. Det finns olika hårinpackningar på marknaden, och medan vissa är särskilt bra för torrt och frissigt hår, är andra särskilt bra för skadat och ödelagt hår.

» Hitta de produkter som nämns här


Vilka är orsakerna till att man behöver en hårinpackning?

Varför behöver du en hårinpackning? Det kan finnas flera skäl.

Överanvändning av stylingprodukter

Använder du många olika produkter för att uppnå rätt frisyr? Och gillar du att torka håret med en fön och styla det perfekt med en plattång eller en locktång? Både stylingprodukter och verktyg är hårda mot ditt hår. Det blir slitet, torrt och skadat av de många produkterna, och därför behöver ditt hår vårdas med en hårinpackning.

Kemiska behandlingar

Om du vill ha en annan hårfärg än din naturliga hårfärg så kommer du behöva att färga det. En hårfärgning är en kemisk behandling av håret, liksom en permanent om du vill ha vågigt eller lockigt hår.

Kemiska behandlingar kan göra håret torrt eftersom de öppnar upp hårskiktet, vilket gör att hårfärgen kan tränga in i barken och hårskiktet och förändra färgen eller strukturen. Samtidigt påverkar behandlingen hårets naturliga oljebalans och pH-värde, därför behöver håret en hårinpackning för att skydda och återställa hårets naturliga balanser.

Vind och väder

En annan anledning till varför håret behöver en hårinpackning kan vara vind och vädret. Särskilt det svenska vädret på vintern kan vara hårt för håret. Detta beror delvis på att håret utsätts för stora temperaturväxlingar när du är ute i kylan och sedan flyttar in i varmare omgivningar. Vind och väder påverkar håret genom att slita ner det och torka ut det, vilket gör att det förlorar sin naturliga fuktbalans.

Detta gäller inte bara vinterväder utan även sommarväder, där solens strålar kan vara hårda mot håret. Därför innebär detta också att det behöver en hårinpackning för att återställa sin naturliga fuktbalans.

Genetiska faktorer

Kanske har du helt enkelt naturligt en hårtyp som är benägen för torrt hår. Om du har lockigt hår är hårets struktur mer benägen för torrhet.

Det är här som genetiken kommer in i bilden. Om både din mamma och pappa har torrt hår finns det också en större risk att du själv behöver extra omsorg med en hårinpackning.

Vem behöver oftast en hårinpackning?

Både män och kvinnor kan behöva använda en hårinpackning. Om du tillbringar mycket tid utomhus, där vind och väder verkligen kan torka ut håret, kan du dock behöva lite mer hårinpackning.

Detsamma gäller för dem som har ärftliga anlag för torrt, lockigt eller frissigt hår, där hårets struktur gör det torrare. Om du dessutom använder mycket hårprodukter behöver du vanligtvis extra fukt från en hårinpackning.


Varför är hårinpackning bra för ditt hår

Hårinpackning är alltså utformad för att ge näring till ditt hår och din hårbotten. Den skiljer sig från andra hårvårdsprodukter genom att den är den enda produkt som kan återfukta och reparera håret till dess kärna.

För medan schampo öppnar håret för att rengöra det från fett och smuts, förseglar ett balsam det igen för att minimera slitaget på håret. Därför är en hårinpackning också utformad för att appliceras på håret efter att schampot öppnat hårstråna. På så sätt kommer den att tränga djupt in i håret och använda sina fuktgivande och reparerande egenskaper.

Hårets kärna är uppbyggd på ungefär samma sätt som en DNA-sträng. Inom håret finns svavelbryggor, som är de som håller håret starkt och friskt. Olika orsaker som t.ex. element, olämpliga hårprodukter, kemiska behandlingar och andra faktorer kan dock bryta ned svavelbryggorna och försvaga hårets hälsa. Hårinpackning återuppbygger och reparerar svavelbryggorna för att återställa hårets styrka och friska utstrålning. Detta innebär att hårstråna blir starkare och därmed mindre benägna att brytas och splittras.


Vilken behandling finns det för torrt och skadat hår?

Det bästa medlet mot torrt hår är en bra hårinpackning som kan tränga in och reparera på djupet. Om du lider av poröst och torrt hår med irriterad hårbotten kan Hair Care balsam fungera som en hårinpackning för torrt, skadat hår.

Det ger vård med Tea Tree Oil och Provitamin B5, som ger näring på djupet till både hår och hårbotten. Den naturliga ingrediensen Tea Tree Oil har unika antiseptiska egenskaper som effektivt bekämpar bakterier och hjälper till att hålla hårbotten och håret friskt och fräscht, samtidigt som det förebygger mjäll.

Håret får djup näring, repareras, skyddas och fuktbalansen återställs tack vare Panthenol och Provitamin B5. Håret lämnas glansigt och lätt att kamma ut då det fylls på med vårdande oljor från sheasmör som mjukgör både hår och hårbotten.

Med extrakt av tasmansk peppar som lugnar och lugnar irriterad hårbotten ger Hair Care effektiv vård för både hår och hårbotten

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Vad är det bästa sättet att använda Hair Care?

Innan du använder Hair Care bör du rengöra håret med ett milt schampo. Till exempel Hair Clean från Australian Bodycare. Detta öppnar upp håret så att de vårdande ingredienserna från Hair Care kan tränga in i håret och ge näring och reparera det. Samtidigt förseglar det fukten och bildar en skyddande film över hårstråna. Applicera produkten i fuktigt hår och låt den verka i några minuter så att den kan verka som en riktig hårinpackning.

Skölj sedan noggrant med rikligt med vatten. Det är bra att använda kallt vatten, eftersom det hjälper till att stänga hårsäckarna och försegla fukten effektivt i hårstråna. Hair Care conditioner kan användas till alla hårtyper och alla i din familj tack vare dess milda och naturliga ingredienser.

Hur ofta ska du använda en hårinpackning?

Du kan använda den dagligen, men det kanske inte är nödvändigt. Kanske behöver ditt hår extra vård, kanske behöver det mindre vård. Det är helt individuellt.

Därför kan du använda den varannan gång du tvättar håret, eller ett par gånger i veckan. Men du kan också enkelt använda den dagligen om ditt hår behöver extra vård.

Vad är den bästa hårbehandlingen?

Vilken hårbehandling är den bästa? Det är faktiskt ganska enkelt. Den bästa hårbehandlingen är den som passar ditt hår. Därför är det viktigt att titta på hur varje hårbehandling tar hand om ditt hår.

Om du till exempel har lockigt hår är det viktigt att hitta en hårinpackning som tillför mycket fukt, eftersom lockigt hår ofta är torrt. Om ditt hår å andra sidan är färgat kan det vara skadat på grund av den kemiska behandlingen, och då är det viktigt att du också hittar en hårinpackning som kan ge tillräckligt med vård. I det här fallet är det fördelaktigt att använda en hårinpackning med proteiner eftersom den är bra på att reparera och återuppbygga håret.

Om du är osäker på vilken hårinpackning som är bäst för ditt hår kan du alltid be din frisör om råd.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör en hemmagjord hårinpackning

Vissa hårinpackningar kan vara dyra. Du kan faktiskt också göra din egen hemgjorda hårinpackning. Men hur exakt gör du det?

Den närande och mjukgörande hårbehandlingen

Öl och ägg i håret? Det kanske inte låter som den bästa hårinpackningen. Men det är precis vad det är, enligt kändisfrisören Dennis Knudsen.

För behandlingen behöver du 1 äggula och ½ öl. Vispa äggulan i en skål - utan äggvita. Häll en halv öl med äggulan och vispa ihop det till ett skum. Applicera skummet i håret och låt det sitta i 15 minuter. Skölj sedan ur ordentligt.

Den fuktgivande hårbehandlingen

För torrt hår kan honung och olivolja ge håret fukt tillbaka. Dennis Knudsen rekommenderar den här behandlingen om du har mycket torrt hår. Blanda honung och olivolja 1:1 och applicera det i håret. Låt hårinpackningen sitta i håret i cirka 15 minuter och skölj sedan noggrant med vatten. Om ditt hår är väldigt tunt kan du använda en mindre mängd olja i din hemgjorda hårinpackning så att den inte tynger håret för mycket.


Förhindra torrt hår och torr hårbotten

För att förebygga torrt hår och torr hårbotten kan du själv vidta ett antal aktiva åtgärder:

  • Använd en vårdande hårinpackning dagligen eller några gånger i veckan.
  • Minska din användning av hårprodukter och varma stylingverktyg.
  • Öka ditt intag av goda fettsyror. Lax, mandel och avokado är fulla av dem.
  • Ta kosttillskott - helst B-vitaminer och omega 3 om du inte får i dig tillräckligt gennom kosten.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Vanliga frågor om hårinpackning


Vad är en hårinpackning?

En hårinpackning är en hårvårdsprodukt som verkar för att reparera och återfukta torrt och/ eller skadat hår. En hårinpackning innehåller näringsrika ingredienser som proteiner och oljor som syftar till att återuppbygga och återfukta håret. En hårinpackning fungerar på samma sätt som en kroppslotion för huden.


Hur fungerar en hårinpackning?

En hårinpackning fungerar genom att tränga djupt in i hårets kärna. Här återfuktar och reparerar hårinpackningen håret på djupet. Håret innehåller svavelbryggor som är viktiga för ett friskt och starkt hår. Om de öppnas blir håret torrt och skadat. Hårinpackningen arbetar för att reparera svavelbryggorna för att återställa ett friskt, mjukt och motståndskraftigt hår.


Varför behöver du en hårinpackning?

Det finns flera anledningar till varför det är nödvändigt att använda en hårinpackning. För det första kan du få torrt och poröst hår av elementen, särskilt de stora temperaturväxlingarna på vintern och sommarens uttorkande UV-strålar, överdriven användning av stylingprodukter, kemiska behandlingar samt hårtyp och genetik.


Hur använder man en hårinpackning?

Applicera en hårinpackning i fuktigt hår och låt den verka i minst några minuter - helst längre. Bäst efter användning av schampo, som öppnar upp håret så att hårinpackningen kan tränga in i hårstråna. Ett balsam stänger och förseglar hårstråna igen, därför hårinpackningen bäst används mellan schampo och balsam. Du kan också använda hårinpackning över natten om du behöver extra intensiv vård. Applicera hårinpackningen i håret och linda in håret i en plastpåse för att hålla värmen, så att hårstråna öppnas upp och produkten verkligen kan tränga in i håret.


Hur ofta ska du använda en hårinpackning?

Hur ofta du behöver använda en hårinpackning är helt individuellt. Medan vissa personer behöver det flera gånger i veckan kan andra behöva det en gång eller varannan vecka. Därför finns det inget definitivt svar på hur ofta du bör använda en hårinpackning, annat än när ditt hår behöver extra vård. Detta beror helt och hållet på ditt hårs kondition.


Hur länge fungerar en hårinpackning?

Hur länge effekten av en hårinpackning varar varierar mycket från person till person. Medan vissa personer kan behöva använda en hårinpackning ofta, behöver andra inte använda den lika ofta eftersom deras hår behåller den vård det fått av behandlingen.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram