Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är vaginit?

Vaginit är en inflammation i slidan. En kvinnas vagina innehåller ett unikt system av mjölksyrabakterier och andra bakterier, svampar och mikroorganismer som samexisterar i en hälsosam balans. Så länge du har rätt nivåer av varje bakterie, svamp och andra mikroorganismer upprätthålls en hälsosam balans, och du kommer att se en naturlig, kontinuerlig utsöndring av vätska.

Denna vätskeutsöndring är känd som urladdning. Men externa bakterier kan infektera och förstöra den naturliga balansen mellan bakterier och orsaka inflammation och andra problem. Vaginit är en inflammation i slidan som uppstår när slidan infekteras med bakterier eller svampar: det orsakar vanligtvis obehag, irritation och illaluktande flytningar.


Vad är flytningar?

Men vad är egentligen flytningar? Flytningar är en slemhinnevätska i kombination med döda hudceller från livmodern. Vätskan kommer från slemhinnorna i slidan och produceras som ett naturligt sätt för slidan att rengöra sig själv.

Det är därför helt normalt att ha dagliga flytningar. Alla kvinnor, oavsett ålder, upplever att de har flytningar i någon grad. Mängden flytningar som en kvinna upplever varierar kraftigt och det finns ingen definitiv regel för vad som är en normal mängd flytningar. Flytningarna har vanligtvis en slemmig konsistens som är vit eller klar i färgen.

Flytningar är, förutom att vara den självrengörande vätskan i slidan, en försvarsmekanism. De vaginala mikroorganismerna och mjölksyrabakterierna bildar tillsammans ett försvar för att förhindra att främmande bakterier tar sig längre in i könsorganen och tränger in i livmodern, livmoderhalsen och äggstockarna. Den vaginala miljön är sur och ligger vanligtvis mellan 3,8-4,2 på pH-skalan. Den stora mängden mjölksyrabakterier hjälper till att hålla vaginan stark, eftersom en sur miljö är mer motståndskraftig mot främmande och skadliga bakterier.Hur känns vaginit?

Symtomen på vaginit kan vara många, eftersom orsakerna kan variera. Men vanliga symtom på vaginit är förändrade flytningar, klåda, irritation och ibland lindrig blödning från slidan. Inflammation i slidan kan leda till många olika symtom i slidan. Oftast känns det bara obehagligt med kliande känsla och runt slidöppningen (blygdläpparna). Om man kliar sig blir det en ond cirkel, eftersom kliandet på blygdläpparna bara förvärrar klådan.

Vaginit kan också orsaka ömhet vid sex, samt smärta och obehagliga känsler ned genom vaginan. Vaginit eller inflammation i slidan orsakar förändringar i flytningarnas färg, konsistens och lukt eller ömma och smärtsamma känslor eller till och med både och.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Varför du får vaginit

Det finns flera orsaker till vaginit. I de flesta fall kan vaginal obalans eller infektion vara orsaken till vaginit. Vaginit kan delas in i olika typer och baserat på detta beror orsaken till inflammationen på vilken typ du har. Nedan hittar du de vanligaste orsakerna till vaginit.

Jästinfektioner

Vaginala svampinfektioner är ett vanligt tillstånd som drabbar många kvinnor. Det uppskattas att upp till 75% av alla kvinnor kommer att uppleva en jästsvampinfektion minst en gång i livet. I de flesta fall, ca 80% av alla svampinfektioner, orsakas denna typ av inflammation av en jästsvampinfektion som orsakas av svampen Candida Albicans.

Jästsvamparna lever naturligt i slidans slemhinna tillsammans med mjölksyrabakterier, mikroorganismer och andra naturligt förekommande bakterier i slidan. Men om svamparna får goda tillväxtförhållanden i slidan kommer de att föröka sig för mycket och orsaka en infektion. Det främsta symptomet är vanligen ökade flytningar som ofta är tjocka, vita och klumpiga. Konsistensen liknar keso. Du kan också uppleva klåda och brännande känsla i slidan.

Svampinfektioner uppstår vanligtvis efter en penicillinbehandling med antibiotika. Behandlingen dödar mjölksyrabakterierna, som håller den vaginala balansen stabil och sur, så att den är motståndskraftig mot bakterier och infektioner. Utan dessa bakterier kan jästsvamparna fritt föröka sig och infektera.

Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos uppstår när du har en obalans i din vagina, precis som vid en jästsvampinfektion. Du kommer normalt att uppleva gråaktiga flytningar och stark fisklukt från slidan. Detta orsakas av överväxt av bakterien "Gardnerella vaginalis". När denna bakterie dominerar i slidan kan dina naturliga mjölksyrabakterier inte upprätthålla den naturligt sura miljö som skyddar dig.

Bakterien växer till om det sura pH-värdet i slidan sänks och istället blir mer neutralt (runt 7 på pH-skalan). Vaginans pH-värde kan t.ex. bli mindre surt när dina flytningar blandas med sperma vid samlag. Sperma är neutralt och kan därför störa den sura miljön och orsaka obehag i underlivet.

Trikomonas

Om du plötsligt märker att dina flytningar blir gula eller grönaktiga kan det vara ett tecken på infektion med parasiten Trichomonas. Trichomonas är en typ av vaginal infektion, som kan orsaka illaluktande flytningar som åtföljs av ömhet och smärta i och runt vaginan.

Parasitinfektionen överförs sexuellt.

Vaginal torrhet och irritation

En annan form av vaginit är "atrofisk vaginit", som i princip innebär vaginal torrhet och irritation på grund av minskad vaginalvätska. Äldre kvinnor upplever särskilt torrhet i de vaginala slemhinnorna efter klimakteriet, vilket minskar mängden flytningar som produceras. Den minskade mängden flytningar förändrar sammansättningen av bakterier i slidan, vilket försvagar dina försvarsmekanismer och kan göra dig mer benägen att drabbas av bakterieinfektioner. De torra och irriterade slemhinnorna kan orsaka stora problem, inklusive klåda och till och med stickande, brännande känslor i slidan.

LÄS MER: Så avhjälper du torra slemhinnor i slidan


Biverkningar av vaginit

I allmänhet orsakar vaginit inte några större symtom förutom smärtsam, obekväm och besvärande vaginal irritation.

Gravida kvinnor bör dock vara särskilt uppmärksamma på inflammation. Infektioner från Trichomonas-parasiten och en obalans orsakad av bakteriell vaginos kan båda leda till för tidig födsel och därmed försvaga den nyfödda.Hur man behandlar vaginit

Om du redan har vaginit finns det både suppositorier och mjölksyratabletter som kan hjälpa till att återställa försvarsmekanismerna i slidan. Du kan köpa dem på apoteket.

Du kan också avhjälpa problem med intim irritation med en gel. Australian Bodycares Femigel är till exempel perfekt för att lindra yttre symtom. Den behandlar kliande, sveda och obehaglig lukt i intimområdet, samtidigt som Australiensisk Tea Tree Oil motverkar eventuella bakterier. Gelen är pH-reglerad och hjälper därmed till att återställa en naturligt sur miljö i intimområdet. I en klinisk studie upplevde 9 av 10 kvinnor goda resultat efter att ha använt gelen.

Den bästa behandlingen av vaginit är som alla andra tillstånd: förebyggande. Du kan minimera risken för inflammation i slidan genom att vidta följande förebyggande åtgärder:

Säkerställ god daglig intimhygien med en mild tvål som är formulerad för användning på dina könsorgan. Använd till exempel Intim Wash från Australian Bodycare: den rengör försiktigt området från bakterier samtidigt som huden hålls fuktig så att den inte blir irriterad.

Använd en gel som hjälper till att upprätthålla den naturliga bakteriebalansen runt de yttre könsorganen. Femi Daily är en gel som effektivt motverkar bakterier, hjälper till att reglera fuktnivån och bibehåller harmonin, när den används dagligen runt slidöppningen. Gelen är dermatologiskt testad och är lämplig även för känslig hud, eftersom den är pH-reglerad för användning i intimområdet.

- Undvik att använda trosskydd eller bindor så mycket som möjligt. Att använda dessa i onödan skapar goda tillväxtförhållanden för främmande bakterier och svampar.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram