Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är psoriasis - och vem drabbas?

Psoriasis är en av de vanligaste hudsjukdomarna och drabbar två till tre procent av befolkningen i Sverige. Alla kan drabbas av psoriasis, men det är vanligast i åldern 10-30 år. Män och kvinnor drabbas i lika stor utsträckning.

Psoriasis är en ärftlig sjukdom, men du kan mycket väl vara predisponerad för sjukdomen utan att någonsin få ett utbrott. Men du kan också utveckla sjukdomen även om det inte finns någon historia av psoriasis i din familj, eller kanske har sjukdomen hoppat över en generation.

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som inte är smittsam. Det är en inflammatorisk sjukdom som innebär ett inflammatoriskt tillstånd i huden. Utbrott kännetecknas av röda, förtjockade och kliande områden på huden som täcks av vitaktiga, glänsande fjäll.


Behandling och förebyggande, men inget botemedel

Tyvärr finns det inget botemedel mot psoriasis - så när du väl har fått psoriasis kommer du att ha det resten av livet. Svårighetsgraden av psoriasis och frekvensen av utbrott varierar dock kraftigt. Och det finns goda möjligheter att behandla utbrott och förhindra nya utbrott genom att känna igen och följa olika faktorer.

Psoriasis är inte en farlig sjukdom, men det är mycket påfrestande att leva med en sjukdom som yttrar sig i form av synliga röda och vita fläckar på huden. Att ha psoriasis är därför en stor utmaning, särskilt psykologiskt och socialt.

Astion Daily Repair 70 %
Astion Daily Repair 70 %
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 49 kr
Försäljningspris Från 49 kr Ordinarie pris
Astion Daily Repair 70 %

Vilka är symtomen på psoriasis?

Symtomen på psoriasis är röda, förtjockade fläckar på huden som vanligtvis är tydligt avgränsade. Fläckarna kan vara av många olika storlekar - från små droppformade fläckar till handflatsstora fläckar. Fläckarna täcks vanligtvis av ett vitaktigt, glänsande fjäll. De drabbade områdena kan klia. När man kliar eller kliar på fläckarna börjar de lätt blöda.

Mycket lindriga fall av psoriasis kan misstas för eksem. Så om du har ett litet område med psoriasis på ryggen kanske du inte ens inser att du har psoriasis. I andra änden av skalan finns svåra fall av psoriasis som täcker större delen av kroppen och där den drabbade är allvarligt påverkad av sjukdomen.

Var kan psoriasis förekomma?

Psoriasis drabbar oftast nedre delen av ryggen, armbågar, knän, hårbotten, ansikte, skinkor, handflator, naglar, under armarna, ljumskarna och underlivet. Psoriasis kan förekomma över de flesta delar av kroppen, och beroende på var det slår till ser utbrottet också olika ut. Läs mer om det i följande avsnitt om de olika typerna av psoriasis.

Plackpsoriasis (eller psoriasis vulgaris)

Den vanligaste typen av psoriasis kallas på latin för psoriasis vulgaris. Det är den typ av psoriasis som 80% av alla psoriasispatienter lider av. Den kännetecknas av röda och vita fläckar med en fjällande yta. Fläckarna börjar som en liten röd prick eller droppe som växer till stora röda och fjällande, förtjockade hudfläckar.

Fläckarna är vanligtvis runda och 3-10 cm stora. Ofta är fläckarna symmetriska, dvs. om du har en fläck på ena armbågen så har du en liknande fläck på den andra armbågen. Utbrottet kan bestå av ett fåtal fläckar eller sprida sig till större delen av kroppen. Fläckarna kliar och orsakar en brännande känsla på huden.

Plackpsoriasis eller psoriasis vulgaris uppträder vanligtvis på armbågar, knän, ben, knogar, rygg, handflator, fotsulor, könsorgan och hårbotten.

> En bra handkräm utan parabener

Invers psoriasis

Invers psoriasis är en variant av den vanliga typen av psoriasis. Invers eller intern psoriasis uppträder oftast i varma och fuktiga hudveck. Det kan vara under armarna, i ljumsken, under brösten, mellan skinkorna, i underlivet och på könsorganen.

Invers psoriasis visar sig som röda, glänsande fläckar som vanligtvis inte kliar. Hos kvinnor som har psoriasis i underlivet uppträder utslagen vanligtvis på och mellan blygdläpparna, i ljumskarna och på insidan av låren. Hos män finns utslagen på insidan av förhuden.

Invers psoriasis kan lätt misstas för en svampinfektion, delvis eftersom den också är förknippad med klåda..

Guttat psoriasis

Guttat psoriasis är en annan mycket vanlig form av psoriasis. Den visar sig vanligtvis som 2-5 mm stora droppformade utslag över hela kroppen.

Guttat psoriasis uppträder ofta i unga år i samband med en infektion, vanligtvis en streptokockinfektion i samband med halsfluss.

Pustulös psoriasis

Vid pustulös psoriasis bildas blåsor på huden som fylls med vätska eller var. Blåsorna torkar så småningom och förvandlas till brunaktiga skorpor. Pustulös psoriasis kan drabba handflator och fotsulor eller generellt över hela kroppen. De drabbade områdena blir svullna, röda och ömma. Denna typ av psoriasis drabbar vanligtvis bara vuxna.

Psoriasis i hårbotten

Hårbottenpsoriasis är en mycket vanlig typ av psoriasis och drabbar omkring varannan psoriasispatient. Den uppträder vanligtvis i hårfästet bakom öronen, på nacken eller i pannan, där den visar sig som lätt röda fläckar eller kliande, förtjockade områden med fjäll.

Astion Hårbottenserum
Kliande och torr hårbotten
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 170 kr
Försäljningspris 170 kr Ordinarie pris
Astion Hårbottenserum - Kliande och torr hårbotten

Nagelpsoriasis

Cirka 25-50% av alla psoriasispatienter lider också av nagelpsoriasis, som visar sig som nålformade fördjupningar i nageln ("fingerborgsprickar") eller mörk missfärgning eller förtjockning av nageln. Det kan också finnas ränder i nageln och nageln kan lossna. Både tånaglar och fingernaglar kan drabbas.

Misstänker du att du har psoriasis?

Om du upplever symtom som liknar dem vid psoriasis är det viktigt att du träffar din läkare. Din läkare kan remittera dig till en hudläkare som kan ställa en diagnos och föreslå en behandling.

Det är viktigt att du får en säker diagnos innan du själv börjar prova olika behandlingar, eftersom symtomen kan vara tecken på andra sjukdomar.

Hur kan psoriasis behandlas?

Tyvärr kan psoriasis inte botas, oavsett vilken typ av psoriasis du lider av. Därför kommer syftet med behandlingen alltid att vara att lindra symtomen, hålla sjukdomen under kontroll och se till att den inte förstör din livskvalitet.

På grund av sjukdomens kroniska natur är det lätt att bli förkrossad när du får diagnosen psoriasis - en sjukdom med kliande och mycket synliga utslag. Du kan reagera genom att bli arg, ledsen, känna dig maktlös eller förneka din sjukdom. Att se annorlunda ut är aldrig roligt för barn eller vuxna, men det kan vara särskilt svårt för tonåringar.

Det bästa du kan göra är att bekanta dig med tillståndet och vad det innebär. Det är också viktigt att ta en aktiv roll i din behandling och ta reda på vad du kan göra för att förhindra utbrott.

Välja ett behandlingsalternativ

Din läkares val av behandling beror mycket på vilken typ av psoriasis du har och hur svårt du är drabbad. Svårighetsgraden av psoriasis mäts med en så kallad PASI-score, och kategoriseringen i grader beror främst på hur stor del av kroppen som är drabbad. Man skiljer mellan mild, måttlig och svår psoriasis.

Extern behandling

Den första behandlingen som läkaren föreslår är nästan alltid utvärtes behandling med krämer, salvor, schampon, skum och liniment. Det är produkter som innehåller tjära, D-vitamin eller hormoner av varierande styrka, t.ex. binjurebarkhormon. Allt detta är saker du kan använda hemma.

Eftersom psoriasis är en inflammatorisk sjukdom handlar det om att motverka bakterier och bekämpa inflammationen i huden.

Vid lindrig psoriasis räcker det ofta att behandla med en rik fuktighetskräm eller krämer och salvor.

Särskilt omvänd psoriasis kan åtföljas av svamp- och bakterieinfektioner, som också måste behandlas med separata mediciner.

Astion Daily Repair 70 %
Astion Daily Repair 70 %
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 49 kr
Försäljningspris Från 49 kr Ordinarie pris
Astion Daily Repair 70 %

Klimatbehandling med bad

Vid måttliga fall av psoriasis kan lokal behandling med krämer, salvor och liknande kompletteras med tjärbad eller saltvattenbad, som har en välgörande effekt på huden. I Sverige finns det två saltvattenbad: i Mariager och på Læsø. Dessutom kan du få klimatbehandling med saltvattenbad i Döda Havet i Israel.

Tjärbad finns på sjukhus, där du också kan få tjärbehandlingar. Tjära är en av de äldsta kända metoderna för behandling av psoriasis. Det är en effektiv behandling. Nackdelen med tjära är dock att den har en obehaglig lukt och ökar ljuskänsligheten i huden.

Ljusbehandling

Måttliga mängder solljus har en gynnsam effekt på psoriasis. Regelbundna sol- och badsemestrar är därför bra för psoriasispatienter. Många patienter upplever också att deras sjukdom förbättras på sommaren, då solen och den högre luftfuktigheten har en gynnsam effekt.

Istället för behandling i solen kan artificiellt ljus användas i form av ljusterapi, inklusive ultraviolett ljus. Detta är en effektiv behandling för många människor.

Systemisk behandling

Vid lokal behandling behandlas endast det drabbade hudområdet. Systemisk behandling, å andra sidan, behandlar hela kroppen. Detta kan göras med tabletter eller injektioner.

Systemisk behandling används endast för patienter med svår och försvagande psoriasis eftersom det är en tuff behandling.

Se till att du håller dig till behandlingen

En stor del av behandlingen för psoriasis görs hemma. Du måste applicera krämer och salvor enligt den plan som din läkare har gett dig. Det är viktigt för ett bra behandlingsresultat att du håller dig till planen. Det hjälper också till att minimera risken för nya utbrott.

Tyvärr slutar många psoriasispatienter att behandla sin sjukdom för att de inte orkar smörja in sig med krämer och salvor varje dag eller för att de inte tycker att behandlingen fungerar. Men det är viktigt att hitta ett nytt behandlingsalternativ i stället för att avbryta behandlingen helt och hållet.


Vad kan du göra för att förebygga psoriasis?

Även om du har en ärftlig benägenhet för psoriasis måste det fortfarande finnas en utlösande faktor för att sjukdomen ska bryta ut. Det kan vara en infektion (t.ex. med streptokocker eller hiv), alkohol, rökning, fetma, stress, graviditet eller vissa mediciner. Och även om du redan har psoriasis kan du göra mycket för att förebygga eller stoppa nya utbrott. Du kan ha psoriasis men uppleva att det går flera år mellan utbrotten. Chansen att det går lång tid mellan utbrotten ökar om du tar väl hand om dig själv och din kropp.

En hälsosam livsstil

En hälsosam livsstil med måttlig eller ingen alkohol, ingen rökning, hälsosam kost och motion har en gynnsam effekt på psoriasis.

Stress, både fysisk och psykisk, är inte bra för kroppen - inte ens när man har psoriasis.

Kom ihåg krämen

När du har psoriasis är det viktigt att smörja in dig med kräm minst en gång om dagen. Psoriasishud torkar ut snabbare än normal hud. Om huden blir för torr kan den börja flagna med mjäll. Det ser obehagligt ut och påverkar ditt välbefinnande.

Undvik långa, varma bad som torkar ut huden. Och kom ihåg att smörja in dig med fuktkräm varje gång du duschar.

LÄS MER:  Tør hud – Sådan slipper du af med problemet

Astion Daily Repair 70 %
Astion Daily Repair 70 %
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 49 kr
Försäljningspris Från 49 kr Ordinarie pris
Astion Daily Repair 70 %

Solljus i måttliga mängder

Solljus har en gynnsam effekt på psoriasispatienter, men det är naturligtvis viktigt att du njuter av solen med måtta och kommer ihåg att använda en bra solkräm för att undvika brännskador.

Många psoriasispatienter upplever en tydlig förbättring under sommaren - och tyvärr en motsvarande tydlig försämring under hösten och vintern. Om du har möjlighet att åka på semester i solen under vintern är det naturligtvis bra. Men se till att du också undviker frost och kyla så mycket som möjligt. Klä dig väl när du går ut.

Vad är psoriasisartrit - och vem drabbas?

Psoriasisartrit är också känt under sitt latinska namn psoriatic arthritis. Forskning tyder på att upp till en tredjedel av alla psoriasispatienter så småningom kommer att utveckla psoriasisartrit. Den drabbar män och kvinnor i lika stor utsträckning. Liksom psoriasis är psoriasisartrit ärftlig och många människor utvecklar den i unga år.

Psoriasisartrit är psoriasisartrit i lederna och kan drabba var som helst på kroppen, men förekommer vanligtvis i fingrar, tår, handleder, rygg, knän, höfter och bäcken. Typiska symtom är ömma, röda och svullna leder, nedsatt ledrörlighet, ledstelhet morgon och kväll samt eventuellt nagelförändringar och konjunktivit.

Symtomen kan likna dem vid andra former av artrit. Om du redan har psoriasis bör du dock nämna det så att din läkare är extra medveten om att du kan ha psoriasisartrit.

Psoriasisartrit är en kronisk sjukdom som inte kan botas, men det finns olika behandlingsalternativ. Valet beror på hur svårt drabbad du är. Du kan få smärtlindring av dina symtom med receptfria läkemedel, artritläkemedel eller injektioner av binjurebarkhormon. Om du är mycket påverkad av ditt tillstånd kan du välja en systemisk behandling som behandlar hela kroppen, antingen med piller eller injektioner.

Sol och värme är också bra för psoriasisartrit, så att resa till värmen är ett bra botemedel, och ljusterapi är ett annat alternativ. Fysioterapeuten, kiropraktorn och arbetsterapeuten kan hjälpa till med fysisk träning, övningar, massage, behandling och rätt ställningar och hjälpmedel.


FAQ om psoriasis

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som inte är smittsam. Det är en inflammatorisk sjukdom som innebär ett inflammatoriskt tillstånd i huden. Utbrott kännetecknas av röda, förtjockade och kliande områden på huden som täcks av vitaktiga, glänsande fjäll.


Varför får man psoriasis?

Psoriasis är en ärftlig sjukdom, men även om du har sjukdomen i kroppen måste det finnas en utlösande faktor för att sjukdomen ska bryta ut. Det kan vara en infektion (t.ex. med streptokocker eller HIV), alkohol, rökning, fetma, stress, graviditet eller vissa mediciner.


Hur ser psoriasis ut?

Symtomen på psoriasis är röda, förtjockade fläckar på huden som vanligtvis är tydligt avgränsade. Fläckarna kan vara av många olika storlekar - från små droppformade fläckar till handflatsstora fläckar. Fläckarna täcks ofta av ett vitaktigt, glänsande fjäll. De drabbade hudområdena kan klia.


Vad är psoriasis vulgaris?

Psoriasis vulgaris är den vanligaste psoriasissjukdomen och är även känd som plackpsoriasis. Den kännetecknas av röda och vita fläckar med en fjällande yta. Fläckarna uppträder vanligtvis på armbågar, knän, ben, knogar, rygg, handflator, fotsulor, könsorgan och hårbotten.


Vad gör psoriasis värre?

Psoriasis kan förvärras av en ohälsosam livsstil med rökning, alkohol, ohälsosam mat, brist på motion och övervikt. Stress kan också förvärra sjukdomen. Slutligen kan uttorkning av huden, t.ex. på grund av kallt väder eller brist på fuktkräm, förvärra symtomen.


Vad hjälper mot psoriasis?

Psoriasis kan inte botas, men du kan göra mycket för att förebygga och behandla utbrott. En hälsosam livsstil, daglig användning av fuktkräm och sol och värme på huden hjälper. Dessutom finns det även alternativa naturläkemedel som kan hjälpa mot psoriasis. Och framför allt finns det olika medicinska behandlingar med krämer, salvor, schampon, tabletter, injektioner och saltvatten- och tjärbad samt ljusbehandlingar.


Hur många människor har psoriasis i Sverige?

Man uppskattar att psoriasis drabbar cirka 2-3 procent av befolkningen. Detta gör psoriasis till en av de vanligaste hudsjukdomarna.


Vem får psoriasis?

Alla kan få psoriasis, men det förekommer ofta i åldrarna 10-30 år. Män och kvinnor drabbas i lika stor utsträckning. Det är en ärftlig sjukdom som du kan vara genetiskt predisponerad för, men du kan också få psoriasis även om det inte finns i din familj.


Vad kan du själv göra för att behandla psoriasis?

Om du har psoriasis finns det många saker du kan göra för att lindra, förebygga och behandla den. Först och främst ska du se till att leva och äta hälsosamt, undvika stress och smörja in dig med en bra fuktighetskräm minst en gång om dagen. Dessutom är sol och värme bra för huden.


Hur behandlas psoriasis?

Psoriasis behandlas utvärtes med krämer, salvor och schampo. Dessutom kan det också behandlas med tabletter eller injektioner, saltvatten och tjärbad och ljusbehandlingar.


Är psoriasis en autoimmun sjukdom?

Psoriasis anses vara en autoimmun sjukdom, som kännetecknas av att kroppen är självdestruktiv och förstör sin egen vävnad. Med andra ord angriper immunsystemet kroppen. Forskarna vet fortfarande inte exakt varför detta sker.


Är psoriasis en kronisk sjukdom?

Psoriasis är en kronisk sjukdom som inte kan botas, men lyckligtvis finns det bra behandlings- och förebyggande alternativ för att lindra smärta, hålla sjukdomen under kontroll och förhindra att den förstör livskvaliteten.


Hur ärftlig är psoriasis?

Psoriasis är en ärftlig sjukdom, men även om du bär på sjukdomen i kroppen är det inte säkert att den alltid blossar upp. Det måste finnas en utlösande faktor för att sjukdomen ska bryta ut. Det kan vara en infektion (t.ex. med streptokocker eller HIV), alkohol, rökning, fetma, stress, graviditet eller vissa mediciner.


Kan psoriasis behandlas?

Psoriasis kan behandlas men inte botas, eftersom det är en kronisk sjukdom.


Kan man få psoriasis i ansiktet?

Du kan få psoriasis i ansiktet och på större delen av kroppen. Vissa psoriasissjuka upplever ett enstaka utbrott med en liten fläck, medan andra har mer eller mindre konstant psoriasis över stora delar av kroppen.


Kan man få psoriasis i munnen?

Du kan få psoriasis i munnen, även om det inte är där det är vanligast.


Kan man få psoriasis i underlivet?

Man kan få den type psoriasis, der hedder invers psoriasis eller indvendig psoriasis i underlivet.


Kan man få psoriasis som vuxen?

Många får psoriasis i unga år (ofta mellan 10-30 år), men du kan få psoriasis som vuxen och äldre.


Kan man klia på psoriasis?

Det är bäst om du kan undvika att klia på dina psoriasisutslag eftersom de tenderar att blöda lätt.


Kan man färga håret när man har psoriasis?

Du måste vara extra försiktig med hårfärgning när du har psoriasis. Fråga din frisör om det behövs.


Kan psoriasis försvinna av sig själv?

Psoriasis kan inte gå över av sig självt, men om du följer några goda råd om hur du förebygger psoriasis kan du ha turen att minimera antalet utbrott så att du sällan får nya utbrott - och utbrotten blir inte så allvarliga.


Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram