Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Fotvård och fotbehandling

Har du en mormor eller morfar eller känner du andra äldre personer som inte har tagit så bra hand om sina fötter? Då kan du säkert tänka dig att det är en bra idé att ta väl hand om sina fötter.

Det är de som kommer att bära dig resten av ditt liv - och kräver därför samma omsorg som du förmodligen visar huden i ansiktet eller resten av din kropp. De flesta glömmer bara bort sina fötter, och det är ett misstag som du bör rätta till omedelbart.

Det är dock ingen idé att ge fötterna en ordentlig fotvård och fotbehandling för att sedan glömma bort dem under en lång tid framöver. Precis som med resten av din kropp är regelbunden skötsel av dina fötter nödvändig för att de på bästa sätt ska kunna ta dig säkert genom livet.

Även om de kräver regelbunden fotvård behöver det inte ta evigheter att ge dina fötter en välbehövlig fotbehandling.


Vilka fotproblem kan man ha?

Har du problem med dina fötter? Och vill du helst inte visa upp dem i öppna skor eller sandaler? Du kanske har förhårdnader eller torr, kliande och brännande hud, spruckna hälar, liktornar eller illaluktande fötter. Du kanske också har en tendens till ömma, inåtväxande naglar. Det kan finnas många problem med dina fötter.

Oavsett vilket problem du har med dina fötter är det en tydlig signal om att de behöver fotvård. Därför är det dags att ge dina fötter lite vård och uppmärksamhet, så att de strålar av hälsa igen och du känner dig redo att slinka in i ett par sandaler när det varma vädret närmar sig.


15 tips för bästa fotvård och fotbehandling

Här är 15 tips om hur du bäst tar hand om dina fötter så att du inte behöver packa in dem i trånga och täta skor.

1. Ta bort bakterier

God fotvård är kopplat till god hygien. Därför är det en bra idé att tvätta fötterna varje dag för att undvika sura tår. Den sura lukten uppstår om du inte tvättar bort gammal svett och bakterier.

Använd en mild tvål, till exempel Australian Bodycares Bodywash, som ingår i paketet med en kräm och en spray som tillsammans bekämpar lukt och fotsvett. Tvålen torkar inte ut huden utan hjälper till att hålla den återfuktad och närande.

Paket mot illaluktande fötter och fotsvett
3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 419 kr
Paket mot illaluktande fötter och fotsvett - 3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar

2. Torka fötterna noggrant

När du kliver ut ur duschen är det viktigt att du torkar fötterna ordentligt med en handduk - och kom ihåg att komma in mellan tårna.

En våt och fuktig miljö, särskilt mellan tårna, kan utvecklas till en kliande och obekväm fotsvamp.


3. Ta bort förhårdnader

Förhårdnader uppstår för att huden på dina fötter utsätts för felaktig eller överdriven stress. Detta kan ske när du står upp länge på jobbet eller bär skor som klämmer. Om du inte tar bort förhårdnaden kommer den att bilda en kapsel som kan utvecklas till en smärtsam liktorn.

Liktornspenna med salicylsyra
Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Liktornspenna med salicylsyra - Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud

4. Glöm inte att återfukta dina fötter

För att motverka och bekämpa bildandet av förhårdnader är det viktigt att du gör återfuktning av dina fötter till en del av din fotvårdsrutin. Torr hud är känsligare och mer sårbar än fuktad hud, så det bästa sättet att hjälpa dina fötter är att skämma bort dem med fukt.

Använd en bra kräm som Foot Cream, som är en intensiv och återfuktande fotkräm. Den innehåller aktiva ingredienser som sheasmör, Utea och Tea Tree Oil, som återfuktar huden på djupet och alla motverkar bildandet av nya förhårdnader. Massera in krämen i huden på fötterna tills den absorberas. Applicera den inte mellan tårna.

Fotkräm med 10% urea mot torra fötter
Vårdande fotcreme med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
Fotkräm med 10% urea mot torra fötter - Vårdande fotcreme med 100 % naturlig Tea Tree Oil

5. Intensiv djupgående vård

Om du lider av hälsprickor är det ett tecken på att din hud har förlorat sin naturliga fuktbalans. Hälarna är särskilt utsatta för tryck och stötar, så huden här kan spricka, vilket kan vara smärtsamt.

Heel Repair är en kräm som är speciellt utvecklad för torra och spruckna hälar. Den tar effektivt itu med torra hälar genom att återställa hudens naturliga fukt- och försvarsbarriär. Smörj in den på dina fötter två gånger om dagen - morgon och kväll - för intensiv vård av dina fötter.

Paket mot illaluktande fötter och fotsvett
3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 419 kr
Paket mot illaluktande fötter och fotsvett - 3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar

6. Klipp dina naglar ordentligt

Fotvård handlar inte bara om huden på dina fötter, utan även i hög grad om dina tånaglar. Många klipper sina naglar felaktigt och använder en nagelsax för att klippa naglarna djupt in i nagelbädden, den mjuka vävnaden bredvid naglarna. Detta ökar risken för inflammerade nagelrötter och inåtväxande naglar.

Så när du tar fram nagelklipparen eller saxen är det viktigt att klippa tånaglarna rakt över. På så sätt skär de inte in i den mjuka huden runt naglarna.


7. Smörj in ordentligt dina naglar med fukt

Det är inte bara huden på fötterna som kan bli torr och tråkig. Det kan även dina naglar göra.

Så mätta dem ordentligt med fukt om de är grova, torra eller missfärgade. Nail Repair är en nagelbehandling som stärker dina naglar med naturliga aktiva ämnen som Tea Tree Oil och E-vitamin för att återställa deras naturliga styrka.

Nagelolja för missfärgade naglar
Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Nagelolja för missfärgade naglar - Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar

8. Byt strumpor varje dag

Hygien är kopplat till fotvård. För att säkerställa god fotvård och hygien bör du byta strumpor varje dag.

Det är ingen idé att tvätta fötterna om du sedan drar på dig ett par smutsiga strumpor från dagen innan. Detta beror på att gammal svett och bakterier fastnar här och orsakar en obehaglig och sur lukt.


9. Använd olika skor

Har du, som många andra människor, ett par favoritskor som du använder dag ut och dag in? Det är en bra idé att byta mellan dina skor regelbundet.

Dels för att det är bra för dina fötter och dina fotsulor, men också för att det förhindrar den sura lukten som snabbt kan byggas upp i ett par skor. Om du inte använder samma par skor två dagar i rad blir de inte lika lätt sura. Du bör också ta för vana att vädra dina skor och spraya dem med fotspray för att bli av med den otäcka lukten.


10. Strumpor i ull eller bomull

När du köper strumpor rekommenderas att du väljer ett par som är tillverkade av naturmaterial som ull eller bomull.

På så sätt kan dina fötter andas lättare än i ett par syntetiska strumpor, där de är instängda och lättare får fukt.


11. Bär luftiga och öppna skor

Satsa på luftiga och öppna skor som inte klämmer dina fötter eller sluter dem hårt, så att de inte får tillräckligt med luft eller utrymme.

Detta förebygger både ömma tår och belastning på tårna och bildandet av förhårdnader.


12. Torka fötterna med talkpulver

Om du tenderar att svettas mycket på fötterna kan fotsvett och till och med fotsvamp snabbt bli ett problem. När du har smörjt in dina fötter med en vårdande fotkräm är det viktigt att låta dem torka innan du tar på dig strumpor och skor.

För att se till att dina fötter inte blir för fuktiga i strumporna kan du strö talkpulver på dem i förväg - det absorberar fukten utan att torka ut dina fötter.


13. Spraya fötter och skor

Om du har problem med sura tår och svett i fötterna kan en del av din fotvårdsåtgärd vara en antiperspirant som är speciellt framtagen för dina fötter.

Spraya den på dina fötter och i dina skor, så kommer de aktiva ingredienserna att effektivt motverka svett och lukt.

Fotspray för vård av illaluktande fötter och fotsvett
Antiperspirant mot fotsvett och dålig lukt.
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 149 kr
Försäljningspris 149 kr Ordinarie pris
Fotspray för vård av illaluktande fötter och fotsvett - Antiperspirant mot fotsvett och dålig lukt.

14. Sätt dina fötter fria

Dina fötter tillbringar mycket tid gömda i strumpor och skor. Men de har verkligen nytta av att få vara fria.

När du kan, lufta tårna och gå runt i barfota när du kan. Men kom ihåg att bara inomhus på mjuka ytor så att du inte uppmuntrar till att förhårdnader bildas på hårda ytor.


15. Träna dina fötter

Dina fötter behöver, precis som resten av din kropp, röra sig. Det behöver inte vara mycket, utan bara tillräckligt mycket för att hålla dina muskler, leder och din rörlighet i gott skick, samtidigt som du optimerar cirkulationen och blodflödet.

Du kan göra detta genom att gunga fötterna upp och ner när du sitter på jobbet eller i soffan framför tv:n. Du kan också sprida tårna ibland.

Paket mot illaluktande fötter och fotsvett
3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 419 kr
Paket mot illaluktande fötter och fotsvett - 3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram