Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Är ditt tandkött ömt?

De flesta av oss kommer förr eller senare att ha mer eller mindre ömt tandkött. Det är faktisk något som vi känner av redan när vi är mycket små, när tänderna bryter fram. Det brukar vi inte komma ihåg, men när visdomständerna visar sig så kanske smärtan ändå känns bekant. 

Det finns olika orsaker till smärta i tandköttet, men det finns som tur är mycket man kan göra för att slippa ha ont. 

Den främsta orsaken till ömt tandkött är tandköttsinflammation och det finns flera orsaker till varför man drabbas av inflammation i tänderna. Självklart kan det finnas andra orsaker till ömt tandkött och de kan vara mer eller mindre självförvållade, men kan också bero på ett tillstånd i kroppen som du själv inte rår över. 

Oavsett vad orsaken till det smärtsamma tandköttet är kan du vara säker på att smärtorna finns där för att berätta att du behöver göra något. Det kan vara ett besök till tandläkaren eller större fokus på munhygienen. 

Vi erbjuder både en tandkräm och en munskölj med Tea Tree Oil, som har många goda egenskaper, som kan bidra till god munhälsa. Läs vidare här nedan där vi berättar mer om orsaker till ömt tandkött och fördelarna med bra produkter. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Symptom på ömt tandkött

Man brukar själv känna om tandköttet är ömt. Men här är några symptom som du bör reagera på om du upptäcker dem i din egen mun:

 • Tandköttet har mörkare färg än normalt
 • Bultande känsla i tandköttet
 • Tandköttet blöder

Vad är orsakerna till ömt tandkött? 

Orsakerna till ömt tandkött är olika. Somliga är medicinska, medan andra är ett direkt resultat av dina vanor. Den främsta orsaken är tandköttsinflammation, som brukar märkas genom ett mycket ömt, rött, svullet och kanske också blödande tandkött. Om du misstänker att du har tandköttsinflammation bör du kontakta en tandläkare. 

Andra orsaker kan vara: 

 • Dålig munhygien
 • Hormonella förändringar (exempelvis graviditet)
 • Dålig kost
 • För kraftig tandborstning
 • Blåsor i munnen
 • Olika typer av medicin
 • Tobaksbruk

Hur kan ömt tandkött förebyggas och behandlas?

Det är faktisk ganska enkelt att både förebygga och behandla ömt tandkött. I många fall kan man ordna det själv, men i vissa fall bör man söka professionell hjälp. 

Här kommer vi med förslag på hur förebyggande och behandling påbörjas. Låt oss redan nu avslöja att det börjar med god munhygien


Vad kan du själv göra för att förebygga eller åtgärda ömt tandkött? 

God munhygien är vägen till en hälsosam mun. Och på vägen finns inga oöverstigliga hinder. Tvärtom. Här får du tre goda råd om god munhygien och ett hälsosamt tandkött.

Borsta tänderna två gånger per dag

Om du borstar tänderna både morgon och kväll avlägsnar du plack från tandytan. Plack är ett lager som bildas som ett resultat av det vi äter under dagen om vi inte håller munnen ren. Om du inte tar bort placklagret varje dag sprids det mot tandköttet och skapar irritation och kanske även tandköttsinflammation. 

Använd vår tandkräm med Tea Tree Oil som är utvecklad speciellt för att förebygga ömt och irriterat tandkött. 

Tea Tree Oil Tandkräm
för god munhygien och vård vid parodontit
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 59 kr
Försäljningspris 59 kr Ordinarie pris
Tea Tree Oil Tandkräm - för god munhygien och vård vid parodontit

Kom ihåg tandtråden

Rött och ömt tandkött kan försvinna om du gör en liten och bra insats när det gäller munhygien. Många av oss glömmer lätt tandtråden. Tandtråden hjälper munnen att bli av med de matrester, som sätter sig mellan tänderna där tandborsten inte kan komma åt.  

Försök använda tandtråd varje gång du borstar tänderna. Men se upp. Det kan lätt bli en vana. 

Avsluta med vår Tea Tree Oil munskölj.

När du har borstat tänder rena och har slängt den använda tandtråden kan du avsluta rutinen med vår Tea Tree Oil munskölj. Oljan har antiinflammatoriska egenskaper och du får också en fräsch andedräkt. 

Munskölj mot dålig andedräkt
Munskölj med rengörande Tea Tree Oil för en sund munhygien
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 139 kr
Försäljningspris 139 kr Ordinarie pris
Munskölj mot dålig andedräkt - Munskölj med rengörande Tea Tree Oil för en sund munhygien

Vad är egentligen Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil är en eterisk olja, som kommer från trädet Melaleuca Alternifolia. Det växer i subtropiska områden i Australien och bladens egenskaper har varit kända och använts i flera hundra år. 

Australiens urbefolkning, aboriginerna, har använt bladen som omslag på inflammerade sår, eftersom de kan hjälpa mot inflammationstillstånd. I dag utvinns oljan från bladen och det har öppnat upp för många nya användningsområden. 

Vi använder Tea Tree Oil i många olika produkter och nu kan vi äntligen ge dig möjlighet att också skämma bort munnen med oljans magi. Inget mer ömt tandkött.  


Professionell behandling

Om ditt tandkött är ömt kan du ofta själv rätta till det innan det utvecklas till tandköttsinflammation. Inför god munhygien med produkter, som innehåller Tea Tree Oil, så ser du mycket snabbt resultat. 

Det kan självklart finnas tillfällen då man behöver professionell hjälp i form av en tandläkare. 

Ingen av oss kan undvara att få tänderna rengjorda hos tandläkaren. Om det var länge sedan du fick tänderna rengjorda hos tandläkaren rekommenderar vi att du bokar en tid. Tandläkaren kan ta bort tandsten och ge din mun bästa tänkbara förutsättningar. När munnen är ren är det upp till dig att upprätthålla hygienen. 

Precis som det är skillnad på människor är det också skillnad på våra munnar. En tandläkare kan därför hjälpa dig att ta reda på om det finns platser i munnen som kräver lite extra vård. Din tandläkare kan hjälpa dig att göra upp en plan för din munhygien. 


Andra goda råd i kampen mot ömt tandkött

Det sägs att du blir vad du äter. Kosten har en viktig roll för ett hälsosamt tandkött. Mat och dryck som innehåller socker sätter press på din munhygien så därför bör du överväga att skära ner sockerintaget om ömt tandkött är ett återkommande problem för dig. 

Rökning kan också ge upphov till ett ömt tandkött. Även här bör du vidtaga åtgärder om tandköttet ofta är ömt. 

Vi blir allt äldre och därför behöver våra tänder också klara ett långt liv och hjälpa oss att äta den mat vi behöver få i oss. Se därför till att borsta tänderna, men var uppmärksam på att alltför hård tandborstning kan få motsatt effekt. Använd borsten mjukt och använd alltid vår Tea Tree Oil tandkräm för extra vård. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram