Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

1. Pass

Först och främst ska du komma ihåg ditt pass om du ska på semester utomlands. Ditt pass är avgörande för att du överhuvudtaget ska kunna ta dig någonstans. Så sätt ditt pass högst upp på din att göra-lista. Lägg passet i handbagaget i en ficka där det är lätt att komma åt när du behöver visa upp det vid incheckningsdisken, säkerhetskontrollen och när du handlar i flygplatsbutiker.

Kom också ihåg att kontrollera om ditt pass fortfarande är giltigt. Det är tråkigt att vara på flygplatsen och inse att ditt pass borde ha förnyats. När du semestrar i vissa länder måste ditt pass dessutom vara giltigt i minst sex månader efter hemresan. Detta gäller till exempel Turkiet.


2. Det blå sjukförsäkringskortet

Om du skadar dig eller blir sjuk på utlandssemestern är det viktigt att du har din försäkring till hands. För att få vård på samma villkor som i Sverige ska du ta med det blå sjukförsäkringskortet, som är ett vanligt EU-skydd.

Du bör dock vara medveten om att du i länder utanför EU/EES inte omfattas av det blå sjukförsäkringskortet. När du reser till dessa länder måste du därför själv ta reda på hur du är försäkrad, och i de flesta fall är det en bra idé att teckna en privat reseförsäkring.


3. Kreditkort och valuta

Det kommer inte att vara lätt att klara sig utan ett kreditkort eller valuta för det land du reser till. Det är en bra idé att växla pengar hemifrån, eftersom det kan tillkomma avgifter och andra dyra kostnader om du växlar på resmålet eller på flygplatsen.

Du kan betala med kreditkort på de flesta ställen, men om du reser till en lokal marknad eller liknande är det en bra idé att ta med kontanter - då kan du pruta lite mer på priset.


4. Intim hygien

Om du är som de flesta som reser till ett varmare land kommer du säkert att svettas när du ligger i solen eller utforskar staden och naturen i ditt reseparadis. I vilket fall som helst är god intimhygien nödvändig, eftersom svett och otillräcklig vård snabbt kan leda till lukt, klåda och irritation.

Därför är en mild men effektiv intimtvål som effektivt rengör området utan att störa den naturliga bakteriebalansen i det känsliga området oumbärlig. Det varma vädret och plötsliga klimatförändringar kan också vara påfrestande för den intima miljön, och därför bör du alliera dig med Femigel och Femi Daily, som motverkar irritation och torrhet i intimområdet samtidigt som de upprätthåller en naturlig fuktbalans.


3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

5. Utrustning för rakning

Rakgrejer är ett måste på resan - för både män och kvinnor. Att resa är ett utmärkt tillfälle att vårda sin relation och visa att man bryr sig om sin partner. Det innebär att resor och sex ofta går hand i hand.

Så kom ihåg att trimma eller raka dina intima delar om du vill se snygg och prydlig ut. För detta behöver du rätt rakutrustning för att undvika röda rakfinnar och oren hud. Du ville väl inte att detta skulle hända när du ska visa dig från din bästa sida inför din partner?

Hår växer snabbt tillbaka, så du kan behöva svänga rakhyveln flera gånger på semestern om du gillar den renrakade looken. Rakning sliter på huden, så du måste ta hand om din hud på bästa sätt före, under och efter intimrakningen för att undvika bakterieinfektioner och irriterande röda rakfinnar.

Med rätt hjälpmedel för intimrakning är du också redo för stranden utan fula röda knottror på bikinilinjen.


3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

6. Första hjälpen-kit

Att resa ska vara stressfritt och bekymmersfritt. Men när du kommer till ett annat land kan din kropp snabbt reagera på olika mjölksyrabakterier från t.ex. mat och vatten. På många ställen rekommenderas att du inte dricker kranvatten, men om du ändå råkar ta en klunk i duschen kan du få hjälp av olika preparat som hjälper magen om du får ont i magen.

Därför är det en bra idé att packa en liten första hjälpen-kit i resväskan. Det behöver inte vara en hel akutmottagning, utan snarare det nödvändigaste som huvudvärkstabletter, magpiller och ett antiseptiskt och klådstillande stick som effektivt motverkar obehaget av myggbett, som är svåra att undvika i ett tropiskt klimat.

Läs mer här: Hur man behandlar myggbett

Roll on stift till myggbett
Lindrar kliande och irritation från insektsbett
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 99 kr
Försäljningspris 99 kr Ordinarie pris
Roll on stift till myggbett - Lindrar kliande och irritation från insektsbett

7. Solskyddsmedel och aftersun

Solkräm och aftersun är båda oumbärliga när du semestrar i sydligare breddgrader. Med rätt skydd för huden slipper du att bli solbränt och så ungår du sömnlösa nätter med röda, ömma axlar och utsikter till flera dagar i skuggan.

I utlandet är UV-indexet något högre än i Danmark, så du måste skydda dig med en ännu högre solskyddsfaktor. Vi rekommenderar att du åtminstone använder faktor 30 utomlands, och om du har mycket känslig hud bör du börja semestern med faktor 50 tills din hud har vant sig vid solen. Se till att du använder mycket solkräm och att du smörjer in dig regelbundet under hela dagen - det räcker inte att smörja in sig direkt på morgonen. Använd också solkräm om du svettas mycket och om du har varit i vattnet. Även om solkrämen är vattenavvisande.

På semestrar med mycket sol, strand och avkoppling är en aftersun också en oumbärlig del av packningen. Både om du skulle bli solbränd, men också för att solen och havsvattnet torkar ut huden, som behöver mycket fukt. En aftersun lugnar, kyler och återfuktar huden - och den gör också att din solbränna håller längre.


8. Mobiltelefon/kamera

En bild säger mer än tusen ord. Därför är en kamera en oumbärlig del av din resväska om du vill fånga de goda minnena från din semester.

Men för att spara plats i resväskan kan du hoppa över digitalkameran och använda din smartphone för att ta bilder. Kameran i många smartphones är nu så bra att den tar vykortsvärdiga bilder. Och du har förmodligen redan packat din telefon som det första i resväskan.


9. Badkläder och lätta kläder

För många är badkläderna en av de mest oumbärliga sakerna på resan, så det är ett måste på din packlista. Att gå upp och ner för en kritvit sandstrand iförd bara ett par badbyxor eller en bikini är lika med frihet. Faktum är att badkläder nästan är viktigare än kläder - i alla fall om du ska på en ren avkopplingssemester vid poolen eller stranden. Packa mer än en uppsättning badkläder så att du har något att byta till. Det är också en bra idé att packa ett set i handbagaget om det incheckade bagaget skulle komma bort.

Lägg till lätta kläder på din packlista så att du kan packa dem i resväskan och kom ihåg att kontrollera väderprognosen hemifrån innan du åker. Då får du också en indikation på om du behöver en varm kofta eller något liknande på kvällen.


10. Ryggsäck och bra sandaler

Om du ska på en backpackingresa är din ryggsäck och bra skor naturligtvis en viktig del av din reseutrustning. Men även om du åker på semester med barn eller en partner är det en bra idé att ta med en ryggsäck och bra sandaler.

Du har förmodligen bokat en semester för värme, upplevelser och en annan kultur. Därför bör du ta med en bra ryggsäck och skor som du kan använda när du vandrar i bergen, utforskar stadslivet eller på annat sätt utforskar en annan kultur. Se till att ryggsäcken har plats för vattenflaskor och några extra kläder om du rör dig in och ut ur områden där du snabbt behöver kunna ta på och av dig ett extra lager kläder. För att spara utrymme kan du använda samma ryggsäck som handbagage på planet och som ryggsäck när du går på utflykter under resan.

Om du ska gå långa sträckor är det en bra idé att investera i ett par skor som ger bra stöd och stötdämpning - särskilt om du planerar att gå på hårda ytor.


Tips för att packa din resväska

Att packa resväskan enligt en packlista med det nödvändigaste för en bra resa kräver lite eftertanke. Det är en bra idé att packa tunga saker längst ner i resväskan och lättare saker längst upp. Packa klokt och fyll i luckorna där det finns ett tomrum. Det kan du göra genom att rulla dina strumpor till bollar och lägga dem i skorna - på så sätt förlorar de inte sin form. Se också till att lägga de saker du behöver komma åt snabbt överst.

Packa din resväska i kategorier så att det är lätt för dig att hålla reda på sakerna i den. Och slutligen, var selektiv när du packar kläder, toalettartiklar och liknande. De flesta krämer, deodoranter och tandkrämer finns i resestorlekar så de tar upp väldigt lite plats i resväskan.

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram