Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur känns ömhet i vaginan?

Om du känner dig öm i slidan bör du alltid ta det på allvar. Det är din kropps signal om att något är fel, oavsett om det bara är en irritation i underlivet eller en infektion.

I allmänhet kan kvinnor se när de har vaginal ömhet bara från symptomen. Området runt vaginalöppningen, som omfattar själva slidan, blygdläpparna och de yttre läpparna, känns varmt, brännande och mycket obehagligt.

Ömhet i slidan är en obehaglig åkomma som bör åtgärdas så snart som möjligt.


Orsaker till vaginal ömhet

Det finns många orsaker till att du kan känna vaginal ömhet. Vissa orsaker kräver läkarvård, medan andra kan behandlas med huskurer.

När du känner ömhet i slidan kan det vara ett symptom på en infektion. Till exempel kan en svampinfektion orsaka utbredd ömhet och intensiv klåda. Vaginala svampinfektioner kan också resultera i ökade volymer av flytningar med en keso-liknande konsistens.

En annan orsak kan vara en bakterieinfektion, t.ex. gonorré eller klamydia. Dessa sjukdomar orsakar ofta smärta och obehag även vid urinering.

Vaginal ömhet är dock oftast bara ett symptom på torrhet och irritation i underlivet - vilket kan orsakas av många olika saker.


Vaginal ömhet under graviditet

Många gravida kvinnor upplever en brännande känsla i slidan under graviditeten. Vissa känner en mild eller svag sveda, medan andra upplever en intensiv brännande känsla.

Du kan uppleva vaginal ömhet under din första graviditet, medan din andra och tredje graviditet kan det gå utan någon vaginal ömhet alls.

Det är normalt att uppleva smärta och ömhet i slidan under graviditeten. Det kan till exempel bero på att slemhinnorna blir extra torra och svaga på grund av de förändrade hormonnivåerna under graviditeten.

Det finns därför ingen anledning att oroa sig för din eller ditt barns hälsa, även om det är en obehaglig känsla. Det kan också göra samlag till en smärtsam upplevelse med tillfällig blödning från såren i de torra slemhinnorna.

Om dina slemhinnor inte är torra och slidan inte är röd och irriterad, kan ömheten orsakas av en svampinfektion i slidan. Risken för att utveckla en svampinfektion i slidan är 3 gånger högre för gravida kvinnor på grund av ökad hormonproduktion.

Om du känner dig sjuk eller mår dåligt när du är gravid bör du alltid kontakta din läkare för råd och vägledning.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Vad är vaginal irritation?

Armbågar, knän, hälar och fotleder är ofta torra och irriterade. Men torr och irriterad hud kan uppstå var som helst på kroppen - även på könsorganen. Torr hud är benägen att klia och få sår, vilket kan leda till stort obehag och brännande känslor.

Intim irritation uppstår när området i och runt slidan är torrt. När en flicka kommer i puberteten börjar äggstockarna producera östrogen. De slutar inte producera det förrän kvinnan når klimakteriet. Östrogenproduktionen gör att slemhinnan i slidan fuktas, och det är därför de flesta kvinnor får åtminstone lite flytningar.

Flytningar är både ett naturligt sätt för slidan att rengöra sig och ett naturligt glidmedel vid sex.

Ömhet i slidan efter samlag

Ibland producerar inte slidan några flytningar, vilket orsakar en obehaglig torrhet. Torrheten orsakar ömhet, vilket är särskilt vanligt under samlag när det finns gott om friktion mot huden. Ömhet och torrhet i slidan är inte en trevlig upplevelse, och det gör dig särskilt sårbar för att få små skärsår.

Dessutom kan torrhet i slidan också vara besvärande när du utför vanliga, vardagliga uppgifter. Vardaglig ömhet kan drabba kvinnor i alla åldersgrupper men är särskilt vanligt hos kvinnor som passerat klimakteriet.

Kvinnor som tar p-piller eller andra läkemedel kan också uppleva torra, irriterade och brännande känslor i slidan.

Fortsätt läsa denna guide för att upptäcka hur man behandlar vaginal ömhet.


Behandling av klåda, sveda och ömhet i vaginan

Irritation och torrhet i underlivet kan i de flesta fall botas helt med rätt behandling. Behandlingarna kräver inte alltid starka läkemedel, eftersom vissa symtom kan botas med enkel, god vård hemma.

Prova till exempel Australian Bodycares Femigel, som är en gel avsedd att avhjälpa torrhet, ömhet och irritation i de yttre könsorganen. På bara en kort tid återställer gelen den naturliga fukten, så att klåda, irritation och torrhet snart försvinner.

Femigel är en hormonfri, vattenbaserad gel som är rik på den aktiva ingrediensen tea tree-olja, som är känd för sina antiseptiska och antibakteriella egenskaper. De känsliga intimområdena är särskilt utsatta för bakterieinfektioner, som kan göra att de blir torra och irriterade. Genom att använda gelen skyddar och återfuktar du huden.

Hur ofta du ska använda Femigel beror på dina symtom. Vid lätt sveda och torrhet räcker det med att använda gelen en gång var tredje dag. I svåra fall kan du applicera gelen på dina intima områden två gånger dagligen. Se till att tvätta vaginans öppning försiktigt med en intim tvål innan du applicerar gelen.

Du behöver inte oroa dig för starka kemikalier - Femigel är dermatologiskt och gynekologiskt testad, och den är helt fri från parabener.

Därför är de naturliga ingredienserna helt säkra att använda dagligen, även på den känsliga huden vid vaginalöppningen.

Vad tyder våra kliniska resultat på?

Femigel har testats grundligt i en 4-veckors klinisk studie. Efter studien berättade 9 av 10 kvinnor för oss att gelén helt tog bort all klåda och ömhet. Resultaten var följande:

  • 100% av kvinnorna uppgav att Femigel eliminerade klåda.
  • 94% av kvinnorna uppgav att Femigel eliminerade torrhet.
  • 94% av kvinnorna uppgav att Femigel eliminerade irritation.
  • 88% av kvinnorna uppgav att Femigel eliminerade oönskad lukt.

De allra flesta kvinnor som deltog i studien blev av med all klåda, torrhet och irritation. Men som en bonus avhjälpte Femigel också deras oönskade vaginala lukt. Många kvinnor tycker att det är pinsamt med starka lukter från slidöppningen.

Alla kvinnor har en mild lukt från slidan - det är helt naturligt. Men om lukten blir för kraftig kan det vara en källa till stor frustration.

För optimal prevention och behandling av ömhet i slidan är det en god idé att komplettera Femigel med Femi daily och regelbunden användning av vår intim wash. Femi daily och intim wash är en intimkräm och intimtvål, som också effektivt behandlar brännande känslor i slidan.

Kombinationen av de två produkterna håller huden frisk och stark, hjälper dig att bibehålla den naturliga fuktnivån och motverkar oönskade bakterier.

Om du har problem med torrhet i slidan är gelén en bra produkt att använda, men du kan också avhjälpa torrheten själv genom att göra Kegelövningar dagligen eller ha ett regelbundet sexliv. Genom att göra detta ökar du blodcirkulationen i dina könsorgan, så att slemhinnorna i slidan blir starkare och förblir fuktiga.


Ömhet i slidan leder till minskad sexlust

En torr och öm slida efter sex gör inte bara ont, det kan också försämra ditt sexliv. Det är helt förståeligt att din sexlust minskar om sex förknippas med smärta istället för njutning. Sex ska inte göra ont.

Ändå är detta fallet för många kvinnor i alla åldrar - och det orsakar ofta frustration.

Först och främst är det viktigt att du har ett långt och grundligt förspel. Detta gäller alla kvinnor, särskilt om du redan kämpar med torrhet i slidan. Det tar tid för slidan att bli tillräckligt våt, så det är viktigt att du och din partner tar god tid på er.

Om du inte gör det kan sexet sluta snabbt med smärta, skrapsår och ibland blödning från slidöppningen.

Om du inte är tillräckligt fuktig kan du enkelt få hjälp av Intimate Glide. Denna gel ger dig massor av fukt, så att smärta förvandlas till njutning. Intimate Glide är vattenbaserad och innehåller antibakteriella egenskaper från tea tree oil - därmed är du väl skyddad mot ömhet och irritation som många kvinnor upplever under sex. Den lindrar och lugnar slidan, så att irritation och sveda minskar avsevärt.

När sex är mer njutbart får du tillbaka din sexlust igen.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram