Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är stomatit och sår i munnen?

Stomatit och sår i munnen är vanliga problem som kan orsaka obehag och smärta. Typer av sår inkluderar blåsor, munsår och vattkoppor, som alla har olika symptom och orsaker.

Olika typer av sår

Sår i munnen kan variera mycket och visar sig ofta som blåsor, röda områden eller vita fläckar. Här är några vanliga typer:

1. Aftös stomatit: Dessa är små, smärtsamma sår kända som afte. De uppträder ensamma eller i grupper och läker vanligtvis av sig själva inom några veckor.

2. Herpes simplex-virus (munsår): Dessa sår orsakas av ett virus och förekommer typiskt på läpparna men kan också uppträda inne i munnen. De börjar som små blåsor och utvecklas till sår.

3. Candidiasis (muntorsk): En svampinfektion som orsakar vita fläckar i munnen eller på tungan, särskilt hos dem med nedsatt immunförsvar.

4. Lichen planus: Ett tillstånd som leder till vita, spetsiga linjer och ibland smärtsamma sår i munnen.

5. Cancerrelaterade sår: Dessa kan uppstå som en följd av cancer eller dess behandling, särskilt efter strålbehandling mot huvud- och halsområdet.

6. Traumatiska sår: Skador från för hård borstning, att bita sig själv eller från tandställningar kan orsaka dessa sår.

7. Natriumlaurylsulfat-relaterade sår: Tandkräm som innehåller denna ingrediens kan orsaka eller förvärra munsår hos vissa individer.

Varje typ av sår har sin egen orsak och kräver ofta olika behandlingar för att läka ordentligt och undvika infektioner.

Kvinde med sår i munden

Orsaker

Infektioner spelar en stor roll i utvecklingen av stomatit. Dålig munhygien, låg salivproduktion, tobak, vitaminbrist och biverkningar från vissa mediciner kan också leda till detta tillstånd.

Barn upplever ofta stomatit på grund av virusinfektioner, munsvamp och aftös stomatit, som visar sig som vita sår i munnen eller på tungan.

Sjukdomar som AIDS, benign slemhinnepemfigoid och lupus erythematosus kan orsaka stomatit. Stress, rökning och livsstilsfaktorer som dålig kost kan också bidra till problemet.

Att identifiera orsaken är avgörande för att effektivt behandla stomatit.

Symptom

Symptom på stomatit varierar men inkluderar ofta blåsor, sår, rodnad och vita fläckar i munnen. Vissa människor upplever också beläggningar på tungan. Dessa tecken kan indikera olika tillstånd, från milda infektioner till allvarligare virussjukdomar.

Både barn och vuxna kan påverkas, och symptomen kan uppträda snabbt och vara smärtsamma.

Stomatit orsakas ofta av infektioner, dålig munhygien eller vitaminbrist. Tobaksanvändning och medicinbiverkningar kan också spela en roll. Det är viktigt att känna igen dessa symptom så att du snabbt kan söka behandling och hitta det bästa sättet att vårda din mun.

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Behandling av sår och inflammationer i munnen

Behandling av sår och inflammationer i munnen är viktigt för att lindra obehag. Munskölj och smärtstillande medel kan användas för att lindra smärta och minska inflammation. Munvård, inklusive regelbunden borstning och sköljning, är avgörande för att främja läkning och förhindra ytterligare infektioner.

Medicinsk behandling

Medicinsk behandling av sår och inflammationer i munnen kan inkludera antimykotika, antibiotika och kortikosteroider. Antimykotika för lokal användning är avgörande för att hålla munnen frisk och bör alltid användas enligt ordination.

Antibiotika kan vara nödvändiga vid bakteriella infektioner i munnen, medan kortikosteroider i tablettform kan användas för att behandla en rad olika tillstånd.

Strålbehandling mot huvud- och halsområdet kan orsaka munsår som kräver medicinsk behandling för att förhindra infektion. Topikala NSAID kan lindra smärta, ömhet och svullnad i munslemhinnan.

Muntorrhet kan hanteras med sockerfria tuggummin, pastiller eller droppar, vilket är viktigt för oral hälsa.

Kostjusteringar

När man har sår eller inflammationer i munnen är det viktigt att justera kosten för att undvika irritation och obehag. Här är några tips för att justera din mat- och dryckesintag:

1. Undvik kryddstark mat, citrusfrukter, vinäger och salt, eftersom dessa kan förvärra smärtan.

2. Välj mjuka och kalla livsmedel som yoghurt, gelé eller smoothies som inte irriterar såren.

3. Drick genom ett sugrör för att undvika kontakt med de ömma områdena i munnen.

4. Undvik alkoholhaltiga drycker och varma drycker, eftersom dessa kan fördröja läkningsprocessen.

5. Skär fast föda i små bitar för att minimera tuggandet och minska risken för ytterligare skador.

6. Se till att få i dig tillräckligt med vätska för att hålla munnen fuktig och främja läkning.

Genom att justera din kost på detta sätt kan du hjälpa till att lindra smärtan i samband med munsår och främja en snabbare läkningsprocess.

Munvård

Munvård är avgörande för att upprätthålla god munhygien och förhindra munsår. Här är några viktiga steg du kan följa för att säkerställa optimal munvård:

1. Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen med en tandkräm fri från natriumlaurylsulfat för att minska risken för utbrott.

2. Skölj munnen regelbundet med en alkoholfri munskölj.

3. Undvik rökning och tobaksprodukter, eftersom de kan förvärra munsår och öka risken för komplikationer.

4. Håll dig hydratiserad genom att dricka mycket vatten hela dagen.

5. Undvik sura eller kryddstarka livsmedel och drycker, eftersom de kan irritera munslemhinnan och förvärra smärtan från såren.

6. Var uppmärksam på din kost och undvik livsmedel som kan utlösa eller förvärra stomatit.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du upprätthålla god munhygien och minska risken för att utveckla munsår samt främja läkning när de redan finns.


Förebyggande av stomatit

Håll din munhygien på topp genom att borsta och rengöra tänderna regelbundet. Lär dig mer om hur du kan skydda dig mot stomatit och undvika utlösande faktorer. Läs vidare för nyttiga tips.

Hygien

God munhygien är en nyckellösning för att undvika stomatit och sår i munnen. Användning av tandtråd, tandpetare och regelbunden tandborstning kan avlägsna bakterier och matrester som kan orsaka infektioner.

Fluorbehandling kan också stärka emaljen och förebygga hål, vilket är viktigt för att upprätthålla god munhygien.

Undvik utlösande faktorer

För att undvika utlösande faktorer för stomatit och sår i munnen är det viktigt att:

1. Hålla sig borta från tobaksrök, eftersom rökning kan förvärra tillståndet i munslemhinnan.

2. Undvika livsmedel eller drycker som är skarpa, varma eller sura, eftersom dessa kan irritera såren.

3. Vara medveten om eventuella allergiska reaktioner på vissa livsmedel och undvika dem.

4. Upprätthålla god munhygien och undvika trauma i munnen genom att undvika att bita på naglar eller tugga på hårnålar.

5. Kontrollera tandkräm och andra munvårdsprodukter för eventuella allergener som kan utlösa munsår.

Kostjusteringar

Kostjusteringar spelar en avgörande roll i förebyggandet och behandlingen av stomatit. Genom att undvika sura eller skarpa livsmedel kan man minska irritationen av munsåren.

En ökad intag av vitaminer och mineraler genom kosten kan också stärka immunförsvaret. Frekventa små måltider och att undvika för varma eller kalla livsmedel kan ytterligare lindra symptomen på stomatit.

Stresshantering

Stress kan förvärra stomatit, så det är viktigt att implementera stresshanteringsmetoder som motion, meditation och djupandning. Att identifiera och hantera stressfaktorer kan bidra till att minska risken för munsår.

Överväg att delta i mentala hälsoprogram för att lära dig coping-strategier och stärka din förmåga att hantera stress i vardagen. Kom ihåg att en hälsosam livsstil med tillräcklig vila också är avgörande för att minska stressnivåer och hålla stomatit under kontroll.


Slutsats

Förebyggande är nyckeln. Munhygienen ska vara förstklassig och utlösande faktorer bör undvikas. En anpassad kost och effektiv stresshantering kan också hjälpa till att minimera risken för stomatit och sår.

Kom ihåg att upprätthålla god munhygien, undvika utlösande faktorer och justera kosten för att minimera risken för att utveckla munsår.


FAQ


Vad är de typiska symptomen på stomatit?

Stomatit kan visa sig som vita sår i munnen, smärta och hos både barn och vuxna kan det inkludera feber och allmän sjukdomskänsla. Det är viktigt att känna till symptomen för snabb behandling.


Hur behandlas munsår?

Behandlingen av munsår beror på orsaken. Mild stomatit kan behandlas hemma med munsköljningar, medan mer allvarliga fall, som herpes labialis eller torsk, kan kräva medicinsk behandling.


Är stomatit smittsamt?

Ja, vissa former av stomatit, såsom herpes labialis, är mycket smittsamma. Det är viktigt att praktisera god hygien och undvika direktkontakt om du eller någon nära dig har en aktiv infektion.


Finns det specifika orsaker till stomatit som jag bör vara medveten om?

Olika faktorer kan leda till stomatit, inklusive virusinfektioner som herpes zoster, bakteriella infektioner, inflammatoriska tillstånd som gingivit, samt celiaki eller glutenintolerans.


Hur kan jag förhindra munsår?

God munhygien är avgörande för att förhindra munsår. Undvik också kända irriterande ämnen som vissa livsmedel om du har allergier eller intoleranser. Regelbundna tandläkarbesök hjälper till att hålla tandproblem som karies och parodontit i schack.


När ska jag söka professionell hjälp för munsår?

Om munsår inte läker inom två veckor, förvärras eller om du upplever svår smärta, feber eller andra oroande symtom, bör du kontakta en läkare eller specialisttandläkare för råd och behandling.


Hur snabbt läker munsår?

De flesta små munsår, såsom afte och mindre skador, läker vanligtvis inom 7 till 14 dagar utan behov av behandling. God munhygien och att undvika irriterande livsmedel och drycker kan hjälpa till att påskynda läkningsprocessen.


Källor:

healthline.comwebmd.com

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram