Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är AHA-syra?

Peeling med AHA-syra är en kemisk exfoliering - en syra som du applicerar på huden.

Det är en allmänt använd syrapeeling som består av fruktsyror som glykolsyra och mjölksyra. Namnet är en förkortning av Alpha Hydroxy Acid. Det är en grupp ämnen som härstammar från frukt och grönsaker, t.ex. citroner, och därför kallas fruktsyror.


Vilken effekt har AHA-syra?

Du har säkert stött på hudvårdsprodukter som alla påstår sig hjälpa dig att få friskare hud.

Men AHA-syra peeling skiljer sig från de andra exfolierande produkterna på marknaden eftersom det är fruktsyrorna som gör jobbet.

AHA-syror sätter igång cellförnyelsen i huden, exfolierar och stimulerar kollagenet i huden. Samtidigt minimerar de risken för åldersfläckar, rynkor, akne och ojämn hud. 

Exfoliering med AHA-syra löser upp döda hudceller och jämnar ut pigmentering och hudton. Det tar bort ålderstecken och ger ett yngre utseende utan porer och akne. 

4–pack för oren hud och finnar
Djuprengörande hudvård för fet hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för oren hud och finnar - Djuprengörande hudvård för fet hud, finnar och pormaskar

AHA-syror

De vanligaste och mest välkända AHA-syrorna är glykol-, mandel- och citronsyror. Nedan kan du läsa mer om dem.

Glykolsyra

Glykolsyra finns vanligtvis i sockerrör och är den mest välkända AHA-syran. Den sätter igång hudens cellförnyelse, exfolierar gamla hudceller och minimerar rynkor och linjer.

Har du synliga ålderstecken i huden? Eller lider du av pigmentering och aknebenägen hud? Glykolsyra är särskilt lämplig för dessa fall, liksom för normal till kombinerad hud. Syrans molekylstorlek gör att den lätt tränger in i huden, där den säkerställer en grundlig exfoliering.

Mandelsyra

Mandelsyra är fettlöslig och därför särskilt lämplig för hud som tenderar att bli fet. Om du lider av akne är mandelsyra också effektivt mot detta.

Citronsyra

Citronsyra har en kraftfull antioxidativ effekt. Det är en stor hjälp när det gäller att hantera och förebygga solskadad och åldrande hud.

Effektiv exfoliering

AHA-syra används främst för att exfoliera huden. Här faller hudcellerna av på ytan och du blir av med de döda hudcellerna. På så sätt skapas utrymme för nya hudceller.

När du blir äldre saktar hudens naturliga cellcykel ner. Detta kan leda till att döda hudceller ansamlas, vilket gör att huden ser matt och glåmig ut. Det kan också öka förekomsten av rynkor, åldersfläckar och akne - men om du använder AHA-syra kan du bli av med alla dessa problem.

Förnyad glöd på din hud

När fruktsyrorna exfolierar huden och bryter ner de döda hudcellerna får du en ljusare och mer glödande hud. Med hjälp av bland annat glykolsyra bryts ansamlingen av hudceller ner, medan citronsyra ljusar upp huden och ger den mer lyster. 

Ökad kollagenproduktion

Du kanske har hört talas om kollagen tidigare. Det är ett protein som är otroligt viktigt för kroppens brosk och benstomme. Kollagen bildas i hudcellerna och ser till att kollagenet i bindväven håller huden elastisk och fast, och att din hud behåller ett ungdomligt och slätt utseende.

De proteinrika fibrerna bryts ned när du blir äldre och när du blir solbränd. Detta kan resultera i mjuk och slapp hud.

Genom att använda AHA-syra kan du främja kollagenproduktionen genom att förstöra de gamla kollagenfibrerna och göra plats för nya, så att din hud kan hålla sig fylligare och slätare.


AHA peeling-serum från Australian Bodycare

Trött på tilltäppta porer och glåmig hud? På Australian Bodycare har vi olika serum som du kan använda för att få en friskare hud. 

Nedan kan du läsa mer om vårt sortiment av serum för exfoliering.

Naturligt exfolierande serum

Detta naturliga peelingserum med AHA-syra rengör och exfolierar huden skonsamt med Lime Pearl, den huvudsakliga naturliga ingrediensen i serumet. 

Med sitt höga innehåll av AHA-syra är Lime Pearl känd som naturens peeling som lämnar huden slät och glödande tack vare sitt innehåll av 100% naturlig fruktsyra. Den kallas även finger-lime och är en effektiv fruktsyrapeeling som förfinar och slätar ut hudytan.

Serumet har också ett naturligt innehåll av Tea Tree Oil och Niacinamide. Den förstnämnda förhindrar att bakterier, finnar och pormaskar uppstår och håller din hud så frisk som möjligt. Den senare säkerställer en jämn hudton och rensar porerna så att huden kan andas.

De aktiva och effektiva ingredienserna i vårt exfolierande serum med AHA-syra arbetar tillsammans för att ge dig en fin och slät hud som är fri från ojämnheter, blemmor och finnar.

4–pack för oren hud och finnar
Djuprengörande hudvård för fet hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för oren hud och finnar - Djuprengörande hudvård för fet hud, finnar och pormaskar

Hur man använder

Serumet är enkelt att lägga till i din vanliga rengöringsrutin. Vi rekommenderar att du använder det 2-3 gånger i veckan.

Börja med att rengöra ansiktet noggrant från smink och andra orenheter med vår Face Wash.

Torka sedan av ditt rengjorda ansikte - du kan använda Face Tonic från Australian Bodycare med en bomullspad och ge tonicen en stund att torka.

Applicera slutligen några droppar exfolierande serum på din rena hud och massera in. Låt serumet absorberas i ca 30 minuter och avsluta med ett lager skyddande ansiktskräm.

Hur ofta du behöver använda serumet är mycket individuellt. För vissa räcker det med 2-3 gånger i veckan, medan andra använder det mer sällan. Det handlar om att prova sig fram och se vad som fungerar bäst för just din hud.

Vi rekommenderar att du använder serumet på kvällen så att din hud har tid att vänja sig vid produkten över natten. På så sätt undviker du en reaktion som lätt rodnad när du använder produkten de första gångerna.

4–pack för oren hud och finnar
Djuprengörande hudvård för fet hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för oren hud och finnar - Djuprengörande hudvård för fet hud, finnar och pormaskar

Kemisk peeling med AHA-syra

Med hjälp av AHA-syra får din hud ett litet lyft genom att det yttersta hudlagret avlägsnas. Denna exfoliering avlägsnar döda hudceller och stimulerar bildandet av nya hudceller.

Ju äldre du blir, desto långsammare förnyar sig hudcellerna i din kropp. Med en kemisk peeling kan du förbättra och förnya huden i ansiktet, på halsen, bröstet, händerna, armarna eller benen.

Dessutom återfuktar, lugnar och stramar en kemisk peeling huden och minimerar risken för inflammation, porstorlek, ärr, fläckar, finnar eller pormaskar.

Kemiska AHA-syra peeling kan förbättra bland annat

  • Ojämn pigmentering av huden
  • Åldersfläckar
  • Solfläckar
  • Flagnande hud
  • Solskadad hud
  • Fräknar
  • Acne
  • Ärr

Efter en kemisk AHA-peeling kan huden bli lite röd. Om detta händer kan du med fördel använda Blemish Serum från Australian Bodycare, som säkerställer en jämn hudton och vacker hud i samarbete med AHA-serum. 


Kom ihåg solskydd när du använder AHA-serum

AHA-peeling gör din hud mer känslig för solen och mer mottaglig för solskador. Därför rekommenderar vi att du använder solskyddsmedel dagligen - särskilt efter en AHA-peeling.

Aloe Vera Gel från Australian Bodycare vårdar och ger näring åt din hud. Den har också en positiv och lugnande effekt på solbränna, torr och uttorkad hud samt sveda och kliande.

Produkten innehåller ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och aminosyror samt Tea Tree Oil, som är lämplig för många hudproblem som klåda eller solbränna.

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram