Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Varför får man oren hud och hur kan man få en ren och klar hud?

Finnar orsakas av hudbakterien propionebacterium acnes, som livnär sig på hudoljor.

Bakterien är en naturlig del av ditt ansikte, och det är först när dina talgkörtlar blir irriterade eller det blir en överproduktion av hudfett som problemet - finnen - uppstår. När hudfettet bryts ned bildas både avfallsprodukter och fettsyror, som kan irritera talgkörtlarna så att de blir inflammerade - och det är då problemet börjar.

Inflammationen visar sig först som ömma, röda, små knottror, som sedan kan utvecklas till finnar som innehåller nedbrutet hudfett. Det är dessa finnar du känner igen: röda knölar som innehåller gulaktigt var.

Hur ser finnar och oren hud ut?

Finnar kan vara små eller stora, och du kan få inre finnar, yttre finnar, små vita knoppar och pormaskar. Men det de alla har gemensamt är att de orsakas av att dina talgkörtlar (porer) blir irriterade och tilltäppta.

Det finns dock många anledningar till att du får akne - och i de allra flesta fall finns det mycket du kan göra för att hålla din hud ren.

Orsaker till att du får oren hud:

 • Gener - dina gener kan spela en avgörande roll för om du får finnar eller akne. Om dina föräldrar led av oren hud kan du löpa risk att utveckla samma problem. Om du lider av svår akne kan det vara en bra idé att kontakta din läkare för att få hjälp.
 • Hormoner - när hormonerna rusar i kroppen kan det leda till oren hud. Detta gäller för tonåringar, gravida kvinnor, under menstruation och andra hormonella förändringar.
 • Stress - din kropp arbetar övertid när du är stressad, vilket gör det svårt för din kropp att hålla finnar och blemmor i schack. Stress är också ett inflammatoriskt tillstånd som ökar inflammationen i kroppen, vilket kan leda till oren hud.
 • Oljigt hår och hårbotten - om ditt hår är oljigt kan det överföra olja till ditt ansikte, vilket kan leda till blemmor. Därför är det viktigt att tvätta håret ofta med ett bra schampo.
 • Tilltäppta porer - dina porer och talgkörtlar kan bli tilltäppta av många anledningar, från avsaknad av hudvårdsrutin till att du inte byter sängkläder tillräckligt ofta.
 • Dålig kost - din kropp mår bäst när du äter en hälsosam och varierad kost. Vissa studier visar att chips och mejeriprodukter kan orsaka oren hud.
 • För mycket smink - om din hud inte kan andas kan du få oren hud. Därför är det viktigt att se till att du använder oljefritt smink och kommer ihåg att ta bort sminket varje dag.
 • Du rengör inte ansiktet - om du drömmer om ren hud är det viktigt att du ser till att rengöra och ta hand om huden i ansiktet. Och det kan du göra med en bra hudvårdsrutin.
Har du oren hud på vissa ställen i ansiktet?

  Här kan du få hjälpa med:


  Så får du ren hud med rätt produkter

  Drömmer du om en vacker och ren hud? Då är det viktigt med en bra hudvårdsrutin.

  Lider du av oren hud? Då har vi satt ihop en skräddarsydd hudvårdsrutin som behandlar och förebygger akne och finnar så att du kan få en klar hy.

  Steg: 1 - Face Wash

  Börja varje morgon med att tvätta ansiktet med en ansiktsrengöring. Här rekommenderar vi Face Wash från Australian Bodycare. Face Wash är mild och effektiv på samma gång, så att du kan rengöra huden på djupet utan att irritera den.

  Använder du smink? Börja med att använda en make-up remover först och använd sedan Face Wash.

  Ansiktstvätt mot finnar
  Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy
  +15.000 omdömen
  Ordinarie pris Från 159 kr
  Försäljningspris Från 159 kr Ordinarie pris
  Ansiktstvätt mot finnar - Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy

  Steg: 2 - Face Tonic

  När din hud är rengjord, återfukta den med en skin tonic. Här rekommenderar vi Face Tonic från Australian Bodycare, som innehåller ingredienser anpassade för oren hud.

  Step: 3 – Blemish Serum

  Applicera några droppar av det goda Blemish Serum på det nyrengjorda ansiktet och halsen och massera in väl. Låt serumet tränga in i huden och verka - produkten behöver inte tvättas bort.

  Step: 4 – Face Cream

  När din hud är rengjord och ren är det dags att återfukta och ge den näring. Alla hudtyper behöver återfuktning - även fet hud. Här rekommenderar vi Face Cream från Australian Bodycare som ger optimal återfuktning och vård till oren hud, oavsett om du har känslig, torr eller fet hud.

  Step: 5 – Face mask

  1-2 gånger i veckan kan du komplettera din hudvårdsrutin med en bra ansiktsmask. Om du har oren hy är ett bra val lermasken från Australian Bodycare, som är en djuprengörande mask för oren hy.

  Step 6: Spot Stick

  Är en finne på väg? Använd då Spot Stick från Australian Bodycare, som snabbt och effektivt förebygger och behandlar finnar. Du kan använda den som en kompletterande del av din hudvårdsrutin när behovet uppstår.

  Det ultimata paketet för ansiktet
  5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
  +15.000 omdömen
  Ordinarie pris 599 kr
  Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
  Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

  12 tips för ren hud: 

  1. Tvätta håret

  Brukar du ha fett hår? Eller använder du stylingprodukter som vax i håret? Bakterier och fett kan lätt överföras från håret till ansiktet, så se till att tvätta håret ofta och håll det borta från ansiktet.

  Men kom ihåg att det sliter på håret att tvätta håret ofta. Det är därför du bör välja ett milt schampo som Hair Clean.

  2. Håll fingrarna borta från ansiktet

  Dina fingrar innehåller mycket oljor och bakterier, vilket är anledningen till att du måste vara extra försiktig så att du inte rör vid ditt ansikte.

  Vi rör vid våra ansikten mycket mer än vi kanske inser - men det bästa du kan göra är att hålla fingrarna borta från ansiktet.

  3. Lämna finnen ifred

  Att lämna en finne ifred kan vara svårt, om inte omöjligt. Men det bästa du kan göra är att bara låta den vara. Du riskerar att få inflammation på andra ställen i ansiktet, vilket leder till fler finnar - och du kan lätt få ärr.

  Om du inte kan låta bli, se till att du gör det på rätt sätt. Desinficera området före och efter - använd till exempel Spot Stick.

  4. Ta bort ditt smink - varje dag

  Det kan vara frestande att somna med sminket på, men det är bland det värsta du kan göra för din hud. Det låser in huden och skapar optimala förutsättningar för bakterier och finnar.

  Därför är det viktigt att du ser till att ta bort ditt smink varje dag.

  5. Var försiktig med huvudbonader

  Mössor, kepsar, halsdukar och så vidare kan vara fulla av bakterier, och de täcker också huden och gör det svårt för den att andas.

  Skippa huvudbonaden och låt huden andas - eller se åtminstone till att du tvättar din hatt eller mössa regelbundet. Välj dessutom material som låter huden andas. Undvik tyger som polyester och välj istället bomull.

  6. Ät en hälsosam och varierad kost - och motionera

  Det finns inget bevisat direkt samband mellan ohälsosam mat och oren hud - men din kropp mår bättre när du ser till att äta hälsosamt och motionera.

  Studier har dock visat att det finns ett samband mellan oren hud och mejeriprodukter och chips. Om du lider av oren hud kan du experimentera med att utesluta mejeriprodukter och chips ur din kost.

  7. Se upp med rökning, alkohol och kaffe

  Varken rökning, alkohol eller kaffe är särskilt hälsosamt - och de kan till och med bidra till oren hud. Om du vill ha klar hy bör du därför hålla dig borta från cigaretter och dra ner på kaffe- och alkoholintaget.

  8. Använd solkräm

  Du kanske har hört att solen kan rensa bort finnar och blemmor? Det gör det - ett tag. Men konsekvenserna av att utsätta huden för solen är mycket värre i slutändan.

  Se därför till att skydda din hud från solen genom att smörja in ansiktet med solkräm varje dag (även på vintern) och skippa solarium helt och hållet. Solkrämen ska appliceras efter att du har applicerat din ansiktskräm, t.ex. Face Cream från Australian Bodycare.

  9. Se till att du får din sömn

  Din kropp är mer motståndskraftig när du ser till att få din sömn. Så se till att du får dina 7-8 timmar varje natt. Det gör underverk för din kropp och det ger faktiskt en snyggare hud.

  10. Rengör din telefon

  Din telefon är full av bakterier, så om du pratar mycket i telefon kan du försöka hålla telefonen borta från ansiktet eller använda hörlurar.

  Det är också en bra idé att rengöra skärmen då och då med till exempel alkoholservetter som är gjorda för detta ändamål.

  11. Undvik ingredienser som kan irritera din hud

  Även om en produkt påstår sig ta bort oren hud är det en bra idé att vara kritisk. Ingredienser som alkohol och parfym kan irritera din hud och kan faktiskt förvärra blemmor.

  Det är därför du ska hålla dig borta från starka ingredienser som parfym - och som tur är finns det inget sådant i Australian Bodycares ansiktsvård.

  12. Var försiktig med huskurer

  Tandkräm, hemgjorda skrubbar och andra "bra" huskurer bör alltid tas med en nypa salt.

  De kan fungera för vissa, men i allmänhet ska du vara försiktig med hemmagjorda lösningar eftersom de ofta är för hårda mot huden och ofta förvandlas till en bakteriebomb.

  Välj istället beprövade produkter som har en dokumenterad effekt på just ditt problem - det är rätt väg att gå om du vill ha ren hud.

  Det ultimata paketet för ansiktet
  5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
  +15.000 omdömen
  Ordinarie pris 599 kr
  Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
  Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

  Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram