Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är vaxning?

Vaxning är en semipermanent hårborttagningsmetod. Varmt eller kallt vax appliceras i hårets växtriktning och avlägsnas sedan snabbt mot hårets växtriktning. Detta rycker ut håret direkt från rötterna, vilket ger dig en lenare hud längre jämfört med andra hårborttagningsmetoder som rakning. Målet är att ta bort oönskat hår från olika delar av kroppen, bromsa hårväxten och hålla din hud snygg och prydlig.

Olika typer av vaxbehandlingar

Det finns en mängd olika vaxalternativ beroende på vilken kroppsdel du riktar in dig på och vilken teknik som används. Här är några populära val:

 • Brasiliansk vaxning: Denna intima vaxningsstil tar bort allt hår från det pubiska området, inklusive på labia och baksidan, även om du kan välja att lämna en liten remsa eller triangel framtill.
 • Bikini vax: Detta riktar sig mot sidorna av bikinilinjen för att säkerställa len hud när du bär badkläder.
 • Helkroppsvax: Som namnet antyder involverar denna behandling att ta bort hår från hela kroppen, inklusive armar, ben, rygg, mage och ansikte.
 • Ansiktsvax: Speciellt inriktat på att ta bort oönskat ansiktshår som överläppen, kinderna och ögonbrynen.
 • Armhålevax: Tar bort hår under armarna för en slät finish.
 • Ben vax: Kan vara antingen halvben (från fotleden till knäet) eller helben (från fotleden till låret).

Oavsett vilken typ av vaxbehandling du väljer är det viktigt att gå till en erfaren och välutbildad estetiker för att säkerställa en säker och effektiv behandling.


Hur förbereder du din hud för vaxning?

För bästa resultat och för att minimera eventuella biverkningar är ordentlig hudförberedelse avgörande. Här är vad du kan göra:

1) Rengör huden: Börja med att rengöra området som ska vaxas för att ta bort smuts, olja och smink. Detta säkerställer att vaxet fäster ordentligt på håren.

2) Exfoliera: Exfoliering hjälper till att ta bort döda hudceller, vilket kan förebygga inåtväxande hår och leda till en smidigare vaxning. Det är bäst att göra det 24-48 timmar före ditt vaxningsmöte.

3) Undvik solbad: Om du ska vaxa ett solbelyst område, undvik direkt solljus minst 24 timmar före behandlingen för att undvika att sensibilisera huden.

4) Låt håret växa: Håret behöver vara ungefär ¼ till ½ tum långt för effektiv vaxning, vilket vanligtvis innebär att låta det växa ut i 2-3 veckor före din session.

Paket för brasiliansk vaxning
3 produkter för vaxning av intimområdet och bikinilinjen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 739 kr
Försäljningspris 739 kr Ordinarie pris
Paket för brasiliansk vaxning - 3 produkter för vaxning av intimområdet och bikinilinjen

Vikten av ren och exfolierad hud

Genom att hålla huden ren och exfolierad ser du till att vaxet fäster på hårstråna och inte på huden, vilket kan minska smärta och irritation. Dessutom minskar exfoliering risken för inåtväxande hårstrån efter vaxning, eftersom det hjälper till att hålla folliklarna klara och oblockerade.

Produktrekommendationer inför vaxning

1) Mild rengöring: Använd en mild rengöringsgel eller tvål för att rengöra huden och förbereda den för vaxning.

2) Exfolierande skrubb: Välj en mild skrubb som är speciellt formulerad för det område du ska vaxa. För brasiliansk vaxning, välj en skrubb som passar för intim hudvård.

3) Exfolierande handskar eller borstar: Dessa kan användas med din vanliga duschgel för en grundlig exfoliering.

4) Återfuktare: Efter exfoliering är det viktigt att återfukta för att hålla huden mjuk och smidig. Välj en lätt återfuktare som inte täpper till porerna.


Steg-för-steg guide till vaxningsprocessen

1) Förbered huden: Rengör och desinficera området för att avlägsna smuts och bakterier.

2) Applicera vaxet: Välj rätt typ av vax (varmt eller kallt) beroende på området och din preferens. Applicera ett tunt lager vax i hårets växtriktning med hjälp av en spatel eller applikator.

3) Placera vaxremsor: Om du använder ett vax som kräver remsor, placera en vaxremsa över det vaxade området och tryck ner ordentligt.

4) Ta bort vaxet: Håll huden sträckt med ena handen och dra snabbt bort vaxremsan mot hårets växtriktning med den andra handen. Detta bör göras snabbt för att minimera smärta.

5) Rengör huden: Efter vaxning, ta bort eventuellt kvarvarande vax med en eftervaxolja eller lotion.

6) Lugna huden: Applicera en lugnande lotion eller gel, som Australian Bodycare's After Wax Lotion, för att minska rodnad och irritation.

Paket för brasiliansk vaxning
3 produkter för vaxning av intimområdet och bikinilinjen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 739 kr
Försäljningspris 739 kr Ordinarie pris
Paket för brasiliansk vaxning - 3 produkter för vaxning av intimområdet och bikinilinjen

Hur du gör vaxning mindre smärtsam

1) Ta en smärtstillande: Överväg att ta en mild smärtstillare som paracetamol ungefär 30 minuter före din vaxning för att hjälpa till att minska obehag.

2) Undvik koffein: Koffein kan göra din hud mer känslig, så försök att undvika det några timmar innan du vaxas.

3) Vaxa efter din menstruationscykel: Din hud tenderar att vara mer känslig precis före och under din period, så schemalägg din vaxning några dagar efter att din cykel slutar.

4) Använd en bedövande kräm: Du kan köpa krämer som lätt bedövar huden före vaxning. Kom ihåg att de inte bör appliceras på stora områden.

Säkerhetsåtgärder och hygienpraxis under vaxning

1) Använd alltid färskt vax: Återanvänd aldrig vax eftersom det kan sprida bakterier.

2) Undvik att vaxa på irriterad eller skadad hud: Detta inkluderar solbränna, skråmor eller områden med aktiv akne.

3) Testa vaxtemperaturen: Kontrollera alltid temperaturen på varmt vax på ett litet område av din hud före fullständig applicering för att undvika brännskador.

4) Använd engångsverktyg: Om du vaxar hemma, se till att använda engångsverktyg eller rengör dem noggrant före och efter användning.

5) Säkerställ god ventilation: Om du använder en varmvaxvärmare, se till att rummet är väl ventilerat för att undvika att andas in ångor.


Vikten av hudvård efter vaxning

Efter vaxning kan din hud ofta kännas känslig och irriterad. Att ta hand om din hud ordentligt efteråt är avgörande för att förhindra problem som inåtväxande hår, rodnad och klåda. Korrekt eftervård kan också förlänga resultaten av din vaxbehandling och se till att din hud förblir frisk och återfuktad.

Eftervård med After Wax Lotion

Australian Bodycare är känt för sina produkter som innehåller tea tree-olja, en naturlig antiseptisk ingrediens som hjälper till att lugna och skydda huden. Vår After Wax Lotion är speciellt utformad för att ge omedelbar lindring efter vaxning.

Hur den hjälper till att lugna huden

After Wax Lotion innehåller ingredienser som samverkar för att lugna huden, minska rodnad och förhindra irritation. Tea tree-oljan i lotionen erbjuder antiseptiska egenskaper, som skyddar mot bakterier och infektioner.

Fördelar med att använda lotionen

 • Lugnande egenskaper: Hjälper till att minska rodnad och irritation efter vaxning.
 • Antiseptiska fördelar: Skyddar huden mot bakterier och bidrar till läkning.
 • Återfuktande: Håller huden återfuktad och förhindrar torrhet och flagning.
 • Förebyggande av inåtväxande hår: Regelbunden användning av lotionen kan hjälpa till att förebygga inåtväxande hår genom att hålla folliklarna rena.

Paket för brasiliansk vaxning
3 produkter för vaxning av intimområdet och bikinilinjen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 739 kr
Försäljningspris 739 kr Ordinarie pris
Paket för brasiliansk vaxning - 3 produkter för vaxning av intimområdet och bikinilinjen

När ska man använda After Wax Lotion?

För bästa resultat, applicera After Wax Lotion omedelbart efter vaxningspasset. Applicera en generös mängd lotion på det vaxade området och massera försiktigt in den i huden. Använd lotionen dagligen för att hålla huden återfuktad och för att förebygga inåtväxande hår.


Avslutning

Vaxning är ett fantastiskt sätt att uppnå len, hårfri hud, men liksom alla skönhetsbehandlingar är korrekt förberedelse och eftervård nyckeln till att få bästa möjliga resultat. Genom att följa rekommenderade steg och råd kan du se till att din hud förblir frisk, återfuktad och fri från irritationer efter vaxning.

Eftervården är särskilt viktig för att förhindra inåtväxande hår och minska rodnad och klåda. Australian Bodycare's After Wax Lotion är ett utmärkt val för dem som söker en effektiv lösning efter vaxning. Med dess lugnande och antiseptiska egenskaper hjälper denna lotion till att skydda och vårda huden samtidigt som den förlänger de lena resultaten av vaxbehandlingen.

Paket för brasiliansk vaxning
3 produkter för vaxning av intimområdet och bikinilinjen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 739 kr
Försäljningspris 739 kr Ordinarie pris
Paket för brasiliansk vaxning - 3 produkter för vaxning av intimområdet och bikinilinjen

FAQ


Kan jag bada direkt efter vaxning?

Det rekommenderas generellt att vänta minst 24 timmar innan du tar ett varmt bad efter vaxning. Detta beror på att porerna är öppna efter behandlingen och varmt vatten kan orsaka ytterligare irritation. Du kan dock ta en sval till ljummen dusch men undvik att skrubba det vaxade området.


Hur ofta bör jag vaxa mig?

Frekvensen av vaxningsbehandlingar varierar från person till person, beroende på hårväxtens hastighet och tjocklek. Generellt rekommenderas det att vaxa sig var 3:e till 6:e vecka för bästa resultat.


Finns det några hudtyper som inte bör vaxas?

Personer med mycket känslig hud, de som tar vissa mediciner, eller de med specifika hudtillstånd som rosacea, psoriasis eller eksem bör rådgöra med en dermatolog eller hudvårdsspecialist innan vaxning. Det är också viktigt att undvika vaxning på områden med solbränna, sår, skråmor eller aktiv akne.


Hur skiljer sig Australian Bodycare's After Wax Lotion från andra produkter på marknaden?

Australian Bodycare's After Wax Lotion är unik då den innehåller tea tree-olja, en naturlig antiseptisk ingrediens som hjälper till att lugna och skydda huden efter vaxning. Denna ingrediens hjälper till att reducera rodnad, irritation och skyddar mot bakterier. Dessutom är lotionen formulerad för att ge intensiv återfuktning, vilket hjälper till att förhindra torrhet och flagning efter vaxning.


Hur länge varar vaxning?

Varaktigheten av ett vaxningsresultat varierar från person till person, men generellt kan du förvänta dig att resultaten varar mellan 3 till 6 veckor. Eftersom vaxning tar bort hår från roten tar det längre tid för håret att växa tillbaka jämfört med andra hårborttagningsmetoder som rakning.


Hur snabbt växer hår?

Hårväxttakten varierar beroende på individuella genetiska faktorer, kroppsområde och andra yttre faktorer. Typiskt växer huvudhår ungefär 1,25 cm per månad, medan kroppshår växer långsammare, vanligtvis runt 0,25 cm per månad. Det är dock viktigt att notera att hårväxtens hastighet kan skilja sig avsevärt från person till person.


Hur mycket kostar en vaxningsbehandling?

Kostnaden för en vaxningsbehandling kan variera beroende på flera faktorer, inklusive behandlingsområdet, salongens läge, estetikerns erfarenhet och den specifika typen av vax som används. Det är alltid en bra idé att jämföra priser på olika salonger eller spa i ditt område för att få en uppfattning om genomsnittskostnaderna.


Hur långt ska håret vara för vaxning?

För att vaxning ska vara mest effektivt bör håret vara mellan 0,6 till 1,25 cm långt. Denna längd ger tillräckligt grepp för vaxet att ta bort hår från roten. För de flesta innebär detta att låta håret växa ut i cirka 2-3 veckor före vaxningssessionen.


Vad bör man undvika efter vaxning?

Efter en vaxningssession är det avgörande att undvika följande för att förhindra irritation och främja läkning:

 • Undvik direkt solljus eller solarium i minst 48 timmar.
 • Undvik heta bad eller bastur i 24 timmar.
 • Undvik att bära tajta kläder på det vaxade området.
 • Undvik ansträngande fysisk aktivitet som orsakar svettning i 24 timmar.
 • Undvik att skrubba eller exfoliera det vaxade området i minst 48 timmar.
 • Undvik att använda parfymerade produkter eller smink på det vaxade området i 24 timmar.

Paket för brasiliansk vaxning
3 produkter för vaxning av intimområdet och bikinilinjen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 739 kr
Försäljningspris 739 kr Ordinarie pris
Paket för brasiliansk vaxning - 3 produkter för vaxning av intimområdet och bikinilinjen

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram